10 antibiotice naturale pentru micutul tau
Antibioticele, de la descoperirea lor la sfarsitul anilor ’20, au revolutionat medicina la nivel mondial, salvand un numar imens de persoane afectate de infectii de diverse cauze. Din pacate, exista si un revers al medaliei, mai ales intr-o tara ca Romania, unde uzul de antibiotice este adesea nejustificat si unde o parte buna din populatie ia antibiotice dupa ureche. O alta problema de actualitate este lipsa de informare, mai ales a parintilor, asupra indicatiilor prescrierii unui antibiotic, schimbarea lui in favoarea altuia si asa mai departe. Nu este rara situatia in care un parinte considera ca momentul in care copilul sau primeste un antibiotic este momentul in care el este tratat corect, medicatia simptomatica fiind de multe ori considerata insuficienta.
Regulile generale si ferme in legatura cu administrarea unui antibiotic:
- Se va prescrie atunci cand exista suspiciunea clinica si paraclinica ferma a unei infectii bacteriene sau cand aceasta infectie este dovedita;
- Administrarea unui antibiotic se va face doar cu prescriptie medicala, la recomandarea unui medic, fiind riscanta si tentanta pentru parinti trecerea antibioticului pe o reteta pentru orice eventualitate;
- Schimbarea unui antibiotic cu un altul se va face tot la recomandarea medicului, doar daca exista date clare ca raspunsul la tratament nu este cel dorit, in conditiile in care tratamentul s-a administrat corect si pentru o perioada suficienta de timp.
Atunci cand se suspecteaza o infectie bacteriana, mai ales la copil, iar antibioticul face parte din schema de tratament, nu este de dorit ca acesta sa nu fie administrat in detrimentul unor preparate homeopate. Aceste tipuri de preparate sau remedii naturale trebuie sa insoteasca tratamentul clasic, ca adjuvant, alaturi de o dieta echilibrata, pentru a evita punerea in pericol a sanatatii copilului, in fata unei infectii bacteriene.
Cel mai frecvent utilizate remedii naturale la copii sunt:
- Propolisul, cunoscut si apreciat pentru propietatile sale antibacteriene, este obtinut de catre albine dintr-un amestec de nectar si rasini de pe scoarta copacilor, din flori si frunze. Amestecul este o rasina pe care albinele o utilizeaza la sterilizarea propiilor corpuri atunci cand revin in stup, din exterior. Se recomanda in tratamentul complementar al infectiilor de cai raspiratorii, inclusiv cele din sfera ORL, infectii superficiale ale pielii. Este de evitat administrarea de propolis la copiii cu varsta sub 18 luni.
- Mierea este unul dintre cele mai vechi remedii cu propietati antibiotice si antiseptice utilizare. Efectul benefic se datoreaza unor enzime din compozitia sa. Se recomanda in tratamentul adjuvant al infectiilor cutanate superficiale, infectiilor in gat si a celor respiratorii. Nu se recomanda administrarea de miere copiilor cu varsta sub 12 luni.
- Scortisoara are propietati antibacteriene si antifungice datorita uleiurilor din compozitia scoartei copacului de scortisoara. Se utilizeaza ca remediu natural in tratarea infectiilor respiratorii, urinare si cutanate.
- Uleiul de masline si extractul din frunze de maslin utilizate in tratarea infectiilor cutanate sau a celor oculare, precum conjunctivita bacteriana.
- Argintul coloidal, aflat deja in compozitia multor preparate pentru cresterea imunitatii la copii, este studiat de multa vreme in vederea cercetarii proprietatilor sale antibiotice. In afara preparatelor farmaceutice care contin deja argint coloidal, el se mai poate utiliza de sine statator, doar in aplicatii locale in cazul infectiilor urechii externe.
- Uleiul de oregano indicat ca terapie inhalatorie complementara infectiilor de cai respiratorii superioare.
- Usturoiul, care are atat propietati antibacteriene, cat si antifungice si antivirale. Este cunoscut si pentru efectele sale antioxidante, ajuta in tratarea infectiilor parazitare, avand efect prin continutul sau de vitamine (C, B1, B2, B3), oligoelemente si minerale.
- Echinacea intalnita si ea in multe dintre medicamentele eliberate fara presciptie medicala, menita sa ajute la consolidera imunitatii sau grabirea vindecarii in cazul infectiilor de cai respiratorii sau de sfera ORL.
- Ghimbirul dovedit a avea propietati antibiotice impotriva bacteriilor cu tropism digestiv precum Salmonella, Listeria sau Campylobacter.
- Turmericul recomandat in tratamentul adjuvant al infectiilor digestive cu Helicobacter pylori.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru