10 beneficii ale meditatiei pentru sanatate. Tehnici de meditatie
Viața, simțită în mod corespunzător, este un proces extrem de alarmant, chiar și în porțiunile sale aparent mai calme. Ne confruntăm cu un amestec de incertitudini și amenințări permanente. Chiar și zilele banale sunt presărate cu multe anxietăți și provocări tăinuite: participarea la o ședință, cunoașterea unui nou coleg, nu primim apelul dorit, resimțim o întâlnire anticipată ca fiind dezamăgitor de distantă, un proiect de pregătit în termen scurt cu unul dintre copii, toate ne oferă motive de agitație pe care suntem presați să le percepem ca nedemne de a fi luate în serios.
Despre meditație
“Pentru a ne înțelege pe noi înșine trebuie nu doar să învățam din trecut, ci și să facem bilanțul regulat a ceea ce curge prin conștiință noastră prezentă” spune Alain de Botton.
Meditația e acel răgaz și moment de tihnă, de care avem atâta nevoie, pentru a ne conecta cu noi. Meditația e modul prin care ne putem înțelege mai bine trupul și, implicit, nevoile emoționale. E, astfel, și o formă de autocunoaștere.
Prin meditație, ne luptăm să golim conștiința de amestecul său normal de anxietăți, răni și agitații, concentrându-ne pe senzații imediate, permițându-le chiar și unor evenimente minore, dar fundamentale, ca acțiunea de a respira să fie observate. În căutarea seninătății și eliberării, calmăm neliniștile a ceea ce budiștii au numit sugestiv “mintea de maimuță “.
Este un capriciu primar, specific minții umane, faptul că puține dintre emoțiile noastre sunt admise în mod corespunzător, înțelese sau simțite cu adevărat, că mare parte din conținutul nostru afectiv se găsește în noi sub formă “neprocesată”. Sesiunile de meditație pot “contura” o structură prin care să cernem conținutul confuz ce ne tulbură fluxul conștiinței. Prin meditație, ne familiarizăm cu gândurile și poveștile care induc anxietatea. Învățăm să vedem, și să stăm cu ele, ca apoi să le lăsăm să plece. Procedând astfel, învățăm două lucruri: gândurile nu ne definesc și gândurile nu sunt reale.
Există multă teamă când vine vorba de meditație, mai ales printre cei care au încercat 1-2 ori și au considerat că este, totuși, prea greu să o practice și să o transforme într-un obicei zilnic.
Pentru a transforma meditația într-un ritual care să se integreaze absolut natural în modul nostru de viață, este esențial să înțelegem de ce o practicăm.
Beneficiile meditației
Meditația are o mulțime de beneficii, care nu sunt de neglijat:
- de la îmbunătățirea capacității de concentrare și a atenției
- conștientizarea propriilor emoții și gestionarea celor mai puțin confortabile, precum teama sau furia
- menținerea concentrării
- diminuarea stresului, anxietății, depresiei
- îmbunătățirea calității somnului
- ajută la reducerea simptomelor tulburărilor de panică
- influenţează genele care controlează stresul şi imunitatea
- creează o stare de odihnă profundă a corpului şi minţii
- îmbunătăţeşte empatia şi relaţiile pozitive
- sporeşte sentimentul de compasiune şi scade îngrijorarea
- reduce prejudecăţile legate de rasă şi vârstă
- meditația crește dopamine
- consolidează resursele spirituale și diminuează nevroză
- diminuează sentimentul de singurătate
Cu toate acestea, merită menționat faptul că scopul meditației nu este obținerea de beneficii. Scopul meditației nu este un obiectiv. În filozofia budistă, beneficiul final al meditației este eliberarea minții de atașamentul față de lucruri pe care nu le poate controla, cum ar fi circumstanțele externe sau emoțiile interne puternice.
Studii recente au dovedit că meditația poate reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului din corpul uman. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au analizat mai multe studii legate de meditație și somn, concluzionând că, odată cu reducerea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, se îmbunătățește și calitatea somnului.
Meditaţia se poate face, de fapt, în etape foarte scurte, chiar și când ne aflăm în mișcare. Respirația, de exemplu, este un proces care are loc inconștient. Oricând găsim un moment, putem să observăm că inspirăm și expirăm aerul fără să ne propunem să facem acest lucru în mod conștient.
Tehnici de meditație
Tehnicile de meditație (precum sunt cele mindfulness) ne pot ajuta să privim situațiile stresante din viitor dintr-un unghi și perspectivă împrospătată și să ne schimbăm modul de a reacționa la acestea. Odată ce devenim conștienți de ceea ce simțim și ne concentrăm asupra momentului prezent, este mai ușor să gestionăm situațiile de stres sau haotice care se pot ivi.
Ascultarea
Tehnica de meditație prin ascultare este concentrată pe ideea relaxării și a neparticipării. Puteți auzi, dar nu puteți asculta atunci când gândiți. Concentrandu-vă conștiința asupra sunetelor naturale, simțiți însăși esența sunetului, oferindu-va experiența de gol și limpezime. Mintea vă începe să-și suspende activitatea normală de analizare, de cântărire a alternativelor.
Meditație prin respirație conștientă
Cel mai bun moment al zilei pentru a practica respirația conștientă este dimineața și înainte de a consuma cofeină. Cea mai bună poziție este să stai cu spatele drept – fie pe un scaun, fie în pat – sau întins. Amintește-ți, scopul respirației conștiente este să observi când ești distras. Când se întâmplă, adu-ți atenția înapoi la respirație, fără a te judeca.
Relaxarea progresivă
Este o practică ce vizează reducerea tensiunii acumulate în corp și instalarea unei stări de relaxare. Relaxarea musculară progresivă este utilă mai ales pentru persoanele ale căror anxietate este puternic asociată cu tensiunea musculară. Adeseori, această formă de meditație presupune încordarea ușoară urmată de relaxarea fiecărei grupe musculare din corp rând pe rând.
În unele cazuri, practicantul este încurajat să își imagineze cum fluxul energetic curge ușor prin corp, ajutându-l astfel să se elibereze de orice fel de încordare. Ideea este de a tensiona puternic fiecare grupă de mușchi pentru aproximativ 10 secunde, și apoi de a da drumul (relaxa) brusc. Urmează 15-20 de secunde pentru relaxare, observând modul în care grupa de mușchi se simte relaxată în contrast cu modul în care am simțit-o sub tensiune, înainte de a merge la următoarea grupa de mușchi. În acest timp poate fi repetată o propoziție cu efect de sugestie „acum mă relaxez”, „las alte gânduri deoparte”.
Meditația mantrei
Meditația mantrei este o tehnică centrală a mai multor învățături spirituale, printre care și tradiția hindusă și cea buddhistă. Repetarea mantrei, adică a sunetului, aduce corpul într-o stare de profundă pace. Mantrele sunt energii despre care se crede că au existat dintotdeauna în univers. În acest tip de meditație se folosesc sunete repetitive în scopul golirii minții. Poate fi vorba despre un cuvânt, ori un sunet. Mantra deschide drumul spre meditație și spre o stare de non-dualitate. După repetarea de câteva ori a mantrei vei descoperi că ești mult mai conectat la ceea ce te înconjoară și mult mai alert. De asemenea, este foarte potrivită pentru cei cărora nu le place liniștea sau cărora le place repetiția.
Meditaţia prin mindfulness
Meditaţia de tip mindfulness constă în practicarea concentrării intenţionate asupra momentului prezent, acceptând şi dând atenţie senzaţiilor, gândurilor şi emoţiilor care apar, fără a implica procese de gândire. Mindfulness poate însemna aproape orice activitate practicată cu regularitate, care ne induce o stare de linişte şi relaxare. Meditația înseamnă a observa, a deveni conștient de modul în care funcționează mintea. Inamicii mindfulness-ului sunt automatismele noastre dezvoltate în timp, care ne-au ajutat să supraviețuim, comportamentale sau mentale.
Ceva din interiorul nostru știe mult mai bine decât ceea ce ne permite conștiință noastră de zi cu zi să realizăm direcția în care trebuie să mergem pentru a deveni persoana care am putea fi cu adevărat.
O perioadă sau un spațiu din zi pentru meditație nu dizolvă problemele, ci creează ocazia necesară minții pentru a se ordona și înțelege pe sine. Prin tehnicile de meditație putem renunța la curajul nostru obișnuit, nechibzuit, și lăsa diferitele emoții (precum tristețea) să ia forma naturală, normală.
Temerile, resentimentele și speranțele devin mai ușor de numit, prin meditație ajungem mai puțin speriați de conținutul minții noastre și mai puțin nemulțumiți, mai calmi și mai preciși privind direcția noastră. Prin tehnici de meditație începem și ajungem, cu pasi mărunți, să ne cunoaștem pe noi înșine puțin mai bine.
Autor: Clinica Aproape – locul unde o echipă de specialiști în psihologie, psihiatrie, psihoterapie și logopedie vor da sens experiențelor tale, oferindu-ți posibilitatea să îți transformi viața în mai bine.