10 carti de dragoste de citit la plaja
Marea a trezit intotdeauna in noi o puternica dorinta de libertate si o nevoie de a fi in contact cu sentimentele noastre cele mai autentice. Baudelaire avea dreptate cand spunea: „Om liber, tu vei iubi intotdeauna marea”. Aceasta asociere fericita face de inteles nostalgia pe care o simtim la plecare si pe care o purtam cu noi pana la urmatoarea intalnire cu marea. „Lenevitul” la plaja devine o ocazie minunata nu doar de a ne bronza, ci si de a ne aseza linistiti la umbra in compania unei carti bune.
10 carti de dragoste perfecte pentru plaja:
- „Panza de paianjen” de Cela Serghi – Este o carte potrivita pentru vacanta, deoarece autoarea descrie, intr-un mod demn de picturile lui Tonitza, marea, imprejurimile marii, Balcicul, Mangalia si Constanta. Este un roman de dragoste in care descoperim un personaj feminin visator care duce o lupta acerba pentru depasirea statutului. Ea incearca sa isi atinga scopul prin casatorie si, mai apoi, prin adulter, crezand ca astfel va gasi iubirea. Isi traieste iubirile cu deznadejde si demnitate, incercand sa evadeze din panza de paianjen a unei existente cenusii, marcate de apasarea saraciei si a inconsecventei celor din jur.
- „Dragostea in vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez – Povestea emotionanta dintre cei doi eroi pare a sfida orice regula legata de spatiu sau de timp. El isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui dupa 50 de ani de la despartire. Desi, in toti acesti ani, el a fost intr-o continua cautare a sinelui, nu si-a pierdut niciun moment speranta si increderea ca va fi din nou impreuna cu femeia iubita.
- „Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak – O poveste despre o legatura spirituala din alt secol, suprapusa peste o alta din lumea noastra. Eroina cartii, o mama casnica si o sotie nefericita, isi schimba radical viata la aproape 40 de ani cand se angajeaza la o agentie literara. Intre ea si un scriitor renumit se infiripa o frumoasa poveste de dragoste. Romanul puncteaza subtil diferentele dintre religie si spiritualitate, dintre datorie si iubire.
- „Marele Gatsby” de Francis Scott Fitzgerald – O capodopera al carei erou este un simbol al povestii americane de succes. Este o poveste de dragoste trista, neimplinita, ca Visul American care, desi arata sclipitor de departe, isi pierde din stralucire pe masura ce te apropii de el.
- „Iubita locotenentului francez” de John Fowles – Este considerat a fi cel mai bun roman al lui Fowles. Este o carte despre iubire, tinerete, frumusețea vietii, precum si despre alegerile pe care trebuie sa le facem uneori.
- „Cartea scurtelor iubiri eterne” de Andrei Makine – Un omagiu adus vietii si iubirii. Este o colectie de povestiri scurte, dar pline de emotii autentice, care par a lumina totul in jur.
- „Prea multa fericire” de Alice Munro – O incursiune in labirintul intunecos al sufletului uman. O carte alcatuita din 10 povestiri ai caror eroi indura pierderi, socuri, dezamagiri, revelatii despre propria persoalitate si totusi gasesc puterea de a merge mai departe, de a gasi crampeie de fericire si de a gasi in toate aceste intamplari un sens de a trai.
- „Elixirul dragostei” de Eric Emmanuel Schmitt – Autorul si-a propus prin acest roman sa raspunda la cateva intrebari mereu actuale despre dragoste. „Dragostea este un sentiment declansat de un proces chimic sau este pur si simplu un miracol al spiritului, imposibil de explicat?”. Raspunsul se afla la cei doi eroi ai cartii in incercarea de a reinnoi o legatura de iubire mai veche, care a lasat rani adanci.
- „Viata amoroasa” de Zeruya Shalev – Este un roman in care autoarea analizeaza in cele mai mici detalii foamea de iubire si patima devoratoare a eroinei sale. Dezideratul ei ar putea fi cautarea echilibrului, dar se pare ca extremele sunt singurele pe care le cunoaste, traind intr-o constanta trecere de la luciditate extrema la pasiune si de la detasare la dependenta.
- „Sotul meu, Michael” de Amos Oz – Romanul seamana cu un jurnal in care eroina isi evoca nefericirea, incearca sa se inteleaga pe sine si relatia cu sotul ei. Este o problematica feminina reala cu care se confrunta multe femei in ziua de astazi.
Lectura placuta!
Text: Psiholog Dana Comanescu