10 factori care afecteaza fertilitatea
Desi, in ultimii ani, medicina a cunoscut progrese semnificative in ceea ce priveste problemele de fertilitate, din pacate din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu aceasta problema.
De asemenea, din ce in ce mai multe femei amana momentul conceperii preferand mai intai implinirea in plan profesional si abia apoi implinirea pe plan familial. Pe langa varsta, si stresul, bolile cu transmitere sexuala, substantele toxice din mediu, fumatul, dietele extreme sau obezitatea influenteaza foarte mult fertilitatea femeilor. Cu toate acestea, si in populatia masculina apar din ce in ce mai multe cazuri de infertilitate, barbatii fiind frecvent responsabili de infertilitatea cuplului, insa nu este exclus ca ambii parteneri sa fie afectati concomitent.
Infertilitatea de cuplu se defineste prin incapacitatea de a concepe copii dupa un an in care cuplul a avut contacte sexuale regulate de 2-3 ori pe saptamana, fara a folosi metode contraceptive. Intervalul de un an poate fi insa schimbat in functie de particularitatea fiecarui caz.
Cauzele infertilitatii de cuplu pot fi multiple:
Unii factori care cresc riscul acestor probleme pot fi controlati, in timp ce in privinta altora nu se poate face nimic.
1. Varsta
Rata fertilitatii scade progresiv cu numarul anilor acumulati. Din ce in ce mai multe femei aleg cariera inaintea copiilor. Fiind prinse in tumultul vietii cotidiene, acestea pun pe primul loc implinirea in plan profesional si financiar, amanand astfel momentul conceperii unui copil. Daca in trecut media de varsta pentru prima nastere era de 22-24 ani, acum media de varsta atinge 34-35 ani, poate chiar depasind pe alocuri acest interval. Odata cu trecerea anilor, calitatea si numarul ovocitelor viabile pentru fertilizare scad dramatic. Acelasi lucru se intampla si cu spermatozoizii, care scad in numar si acumuleaza din ce in ce mai multe defecte structurale. Rata de recurgere la proceduri de fertilizare asistata este crescuta la cuplurile cu varste mai inaintate.
2. Malformatii congenitale
Exista anumite malformatii congenitale care ori impiedica obtinerea unei sarcini, ori pot impiedica ducerea sarcinii la capat. Malformatiile congenitale pot viza intregul aparat reproducator sau partial. Printre acestea se gasesc malformatii uterine: agenezii uterine, defecte ale proceselor embrionare de fuziune; agenezii ovariene etc. Unele dintre aceste malformatii pot fi corectate chirurgical, insa pentru altele nu se mai poate face nimic.
3. Implanturi endometriozice
Celulele endometriale colonizeaza alte organe decat cavitatea uterina: ovare, trompe uterine, suprafata exterioara a uterului, pe intestine sau alte organe abdominale. Acestea trebuie eradicate daca se urmareste obtinerea unei sarcini intrucat pot da aderente intraperitoneale, distorsionarea structurii si functionalitatii trompelor uterine si infertilitate.
4. Factori de mediu
Expunerea la diverse substante chimice poluante, factori de mediu nocivi, radiatii, chimioterapie pot induce infertilitatea.
5. Fumatul/drogurile
Fumatorii cronici si cei care utilizeaza droguri au rate crescute de infertilitate atat in randul sexului feminin cat si in randul sexului masculin. De asemenea, consumatorii cronici de alcool pot avea probleme serioase de fertilitate si se pot confrunta cu scaderea performantelor sexuale.
6. Bolile cu transmitere sexuala
Orice boala cu transmitere sexuala isi lasa amprenta asupra organelor genitale interne si poate afecta fertilitatea.Vorbim de obicei despre boli repetate, netratate sau tratate insuficient. Acestea altereaza structura si functionalitatea organelor interne.
7. Fluctuatii de greutate corporala
Obezitatea si mancatul in exces pot afecta serios fertilitatea prin scaderea ciclurilor menstruale ovulatorii. La pacientele care reusesc sa scada in greutate chiar si cateva kilograme se inregistreaza o ameliorare semnificativa a ratei fertilitatii. La polul opus se gasesc anorexia, exercitiile fizice duse la extrem si regimurile alimentare extreme. Si aceste paciente se pot confrunta cu infertilitate.
8. Frecventa contactului sexual
Frecventa contactului sexual in perioada ovulatorie ar trebui sa fie zilnica, insa in afara acestei perioade ejacularea zilnica sau prea rara (la 7-10-14 zile) poate reduce dramatic numarul si calitatea spermatozoizilor.
9. Temperatura la nivelul scrotului
Nu degeaba testiculele si scrotul sunt situate in afara cavitatii peritoneale. Pentru a putea functiona la parametrii optimi, acestea au nevoie de o temperatura sub 37 grade C. Cresterea temperaturii locale din varii motive – febra, bai fierbinti repetate, folosirea excesiva a laptopului tinut in poala – poate afecta viabilitatea spermatozoizilor.
10. Stresul
Nu in ultimul rand, un factor foarte important care influenteaza fertilitatea este stresul. Traim intr-o lume in continua miscare si transformare, care solicita din ce in ce mai mult individul atat fizic cat si intelectual si emotional. Fie ca e vorba de locul de munca sau de grijile si responsabilitatile zilnice, toate isi pun amprenta asupra noastra.
Text: Dr Andreea Stavri, medic specialist obstetrica-ginecologie