10 feluri in care sa fii cu adevarat fericita si sa dureze
Este vorba despre fericire in cel mai pur sens al cuvantului, care te face sa radiezi, care nu cere ceva in schimb. Asa ceva exista, nu este doar un termen vag care defineste ceva imposibil de atins.
Gandeste-te la toate acele clipe din viata ta in care ai simtit asa ceva, in care optimismul nu parea ceva nefiresc. Sa fi fost doar ceva de moment? Vestea buna este ca poti invata cum sa traiesti fericirea de durata iar alegerea iti apartine.
Intr-o lume atat de irationala cum este cea in care traim, este usor sa fii prinsa in presiunea pe care o exercita rutina zilnica. Esti bombardata constant cu mesaje pozitive in social media si prin reclame, insa nu este suficient pentru o stare de bine. Ai nevoie de mult mai mult pentru a fi satisfacuta si pentru a simti gustul succesului.
Trebuie sa iti amintesti care sunt lucrurile de baza
Adevarata fericire pare intotdeauna de neatins pentru ca te concentrezi pe ceea ce nu ai in loc sa acorzi energie si atentie pentru ceea ce ai. Te mai prinzi cateodata in plasa materialismului vremurilor in care traim, de fiecare data cand auzi in cap acea voce care iti spune, din nou si din nou, ca ai nevoie de mai multi bani si de mai multe lucruri pentru a atinge fericirea mult-visata.
Pentru o fericire ca in filme, trebuie sa iti amintesti care sunt lucrurile de baza. O insiruire (subiectiva) a factorilor de care depinde fericirea ar putea fi aceasta:
- Sa ai o stare de bine;
- Sa te simti iubita si acceptata pentru cine esti;
- Sa dobandesti abilitatea de a face lucrurile pe care iti face placere sa le faci;
- Sa te simti sanatoasa;
- Sa stabilesti si sa accepti care este scopul tau in viata.
“Ierarhia nevoilor”, elaborata de psihologul Abraham Maslow, este o teorie care sustine faptul ca toti oamenii au la baza aceleasi cinci nevoi:
- Nevoile fizice: apa, mancare, caldura si celelalte de acest fel;
- Siguranta: ai nevoie de siguranta si de adapost; daca te confrunti cu orice forma de violenta, apeleaza la politie, organizatii non profit, medici sau terapeuti;
- Nevoi sociale: relatii intime si prietenie;
- Stima de sine: necesitatea de a te simti respectata si implinita;
- Nevoia de a realiza ceva: de a-ti atinge adevaratul potential, inclusiv din punct de vedere artistic.
Fericirea este o alegere
Daca ai o viata buna dar tot nu te simti fericita, opreste-te putin din orice faci si gandeste-te cum sa vii in intampinarea nevoilor pe care le ai. Ai reusit sa ti le intelegi pe toate? Daca e vreuna de care ai uitat, cum faci sa te ocupi si de aceea?
Fericirea este, asa cum desigur ai mai auzit, o alegere. Si pentru a putea face aceasta alegere trebuie sa inveti cum sa fii mai prezenta, cum sa traiesti mai mult in momentul in care te afli.
Iata 10 variante care sa te ajute in cautarea fericirii si care sa iti arate cum sa o pastrezi langa tine:
- Mediteaza
- Fii o persoana activa
- Gaseste instrumente care sa te ajute sa devii ceea ce iti doresti
- Respira adanc
- Noteaza lucrurile pentru care esti recunoscatoare
- Risca sa iti urmezi glasul inimii
- Petrece timp cu prietenii buni
- Da-ti seama ce iti doresti de fapt
- Creeaza o comunitate
- Intra in contact cu latura ta spirituala
Chiar daca va exista mereu cineva care sa iti spuna ca nu vei fi implinita fara o masina frumoasa sau mai multi bani, vei incepe sa recunosti binele din viata ta si vei invata sa te bucuri de fiecare zi. Odata ce ai reusit sa iti gasesti curajul de a-ti urma visele, vei celebra fiecare secunda a vietii pentru ca acum stii cum sa alegi sa faci asta. Atunci cand ajungi sa faci aceasta alegere in fiecare zi, lumea incepe sa ti se dezvaluie a fi diferita de cum o stiai.
In orice caz, prezenta fericirii nu face ca viata ta va fi una lipsita de imperfectiuni. Inseamna sa stii ca ai la dispozitie inca o zi pentru a te apropia de telurile pe care ti le-ai stabilit si pentru a-ti face simtita prezenta in aceasta lume.