10 frici majore ale femeilor
Fiecare persoana in parte are propriile sale frici, unele justificate, altele mai putin, unele constructive, altele distructive, insa o echipa de psihologi a analizat si a cercetat care sunt cele mai comune frici ale femeilor si le-a dezbatut intr-un studiu amplu. Iata care sunt cele 10 frici majore ale femeilor si ce trebuie sa faci ca sa le depasesti!
Frica de singuratate
Frica de singuratate ar putea fi numita si frica de 30 de ani, varsta la care femeia incepe sa se preocupe excesiv de viitorul sau. Daca barbatii trec printr-o astfel de criza abia la 40 de ani, ei bine femeile se izbesc mult mai curand de aceasta. Femeile se tem ca dupa acest prag vor ramane singure, isi vor gasi mai greu perechea, mai ales ca si criteriile de selectie devin mult mai drastice, si in plus, gura lumii incepe sa vorbeasca. O femeie trecuta de 30 de ani si nemaritata este compatimita si considerata neimplinita. Cu toate acestea, psihologii considera ca perioada potrivita pentru a ajunge la altar este intocmai in jurul acestei varste, deoarece acum atat femeia, cat si barbatul stiu ce vor cu exactitate de la partener.
Sfat: Nu cauta cu orice pret sa ai pe cineva langa tine, indiferent de varsta si de ceea ce spun altii. Se poate intampla ca frica de singuratate sa te faca sa alegi un partener nepotrivit si sa-ti pierzi ani de zile alaturi de acesta, ratand oportunitati minunate pe care viata ti le-ar putea oferi.
Frica legata de copii
Frica legata de copii se imparte in doua directii. Prima este frica de a nu avea copii, de a nu mai putea face copii, frica legata foarte mult de cea anterioara. Fertilitatea unei femei incepe sa scada dupa varsta de 30 de ani si daca nu reuseste sa lege o relatie de lunga durata si timpul trece, aceasta frica poate fi devastatoare. Pe de alta parte, este vorba de frica mamelor pentru copii, frica de a nu pati ceva si dorinta de a-i proteja excesiv. Aceasta frica conturata la limita extrema poate avea un impact negativ asupra cresterii si dezvoltarii copilului.
Sfat: Exista femei care prefera sa fie mame singure decat in compania persoanei nepotrivite, prin urmare poti analiza aceasta varianta daca-ti doresti cu orice chip sa ai un copil. Cat despre cealalta perspectiva a fricii, nu trebuie sa uiti ca fiecare om are o soarta, un destin si ca orice ai face nu-l poti schimba, insa il poti influenta, iar aceasta influenta poate fi pozitiva si negativa. Gandeste-te de doua ori inainte de a te transforma intr-o mama cicalitoare si excesiv de protectiva. Poti afecta iremediabil personalitatea copilului tau.
Frica de sarcina
Frica de sarcina este strans legata de frica anterioara, insa sub o alta forma. In adolescenta si in primii ani ai tineretii ne ferim sa ramanem insarcinate, iar temerile sunt multiple. Ne este frica ca nu suntem suficient de mature sa avem o asa responsabilitate, ne este frica ca putem pierde o functie si, implicit, o ascensiune in cariera sau ne este frica ca nu el este barbatul pe care-l dorim tata pentru copilul nostru. Pe de alta parte, exista frica de durere, de nastere propriu-zisa, caz in care ar trebui consultat un psiholog pentru ca se poate transforma in fobie.
Sfat: Orice femeie ar trebui sa ramana insarcinata in momentul in care simte nevoia sa fie mama si nu pentru a urma „legile firii”. Daca asta se intampla mai tarziu sau prea tarziu, nu trebuie sa uitam ca medicina a evoluat si varsta nu mai este o piedica in acest caz.
Frica de a fi inselate
Ar putea fi considerata o frica normala, insa nu este nici pe departe asa. Este adevarat ca nimeni nu-si doreste sa treaca prin aceasta experienta, insa de aici si pana la a fi transformata intr-o frica este cale lunga. Intre frica de infidelitate si gelozie sau, mai grav, posesivitate este doar un singur pas, iar aceste sentimente sunt distructive pentru orice relatie. Psihologii considera ca aceste temeri sunt strans legate de neincrederea in propria persoana, prin urmare ar trebui sa te uiti mai mult in interiorul tau si mai putin sa te concentrezi pe partener.
Sfat: Orice relatie ia nastere din dorinta a doua persoane de a fi impreuna, prin urmare de ce sa crezi ca te vrea alaturi doar pentru a te insela? Daca simti ca aceasta frica iti acapareaza gandurile si are impact negativ asupra relatiei tale, sfatul nostru este sa mergi la un psiholog. Este posibil ca in copilaria ta sa fi trait o experienta neplacuta, o tradare, o pierdere, o despartire de o persoana draga, si de aici sa izvorasca si aceasta frica de infidelitate.
Frica de a imbatrani
Daca barbatii se tem de impotenta mai mult decat de orice altceva, ei bine femeile se tem de riduri si de pierderea tineretii, a frumusetii care, stim cu totii, ca este primul atu in a atrage privirile unui barbat. Dar sa nu uitam ca orice am face, timpul trece si este ireversibil si ar trebui sa-l transformam intr-un aliat si nu intr-un dusman, cu atat mai mult cu cat, orice am face, vom ajunge invinsi in fata sa. In momentul de fata, studiile arata ce cele mai vandute produse de ingrijire in randul femeilor raman cremele antiimbatranire.
Sfat: De imbatranit, oricum vei imbatrani, ceea ce conteaza cu adevarat este sa imbatranesti frumos. Te poti ingriji din timp de aspectul fizic astfel incat sa previi imbatranirea prematura, insa nu uita ca sufletul si ceea ce gandesti este ceea ce te defineste cu adevarat! Aceste zone ar trebui explorate si ingrijite mai mult decat orice altceva. In plus, nu toti barbatii cauta femei perfecte, iar unii chiar le evita!
Frica de kilogramele in plus
Frica de a te ingrasa apare inca din timpul adolescentei si este o frica care apartine vremurilor actuale. Chiar daca dintotdeauna femeia a avut grija de corpul sau, in prezent acest aspect a fost condus la extrem. Sa nu uitam ca in trecut femeile cu forme voluptoase erau cele apreciate, iar cele slabe erau considerate bolnave. Daca te confrunti cu aceasta teama, tine cont ca dusa la extrem te va trimite in depresie si, ulterior, in anorexie.
Sfat: Dar daca tot trebuie sa ne supunem criteriilor de frumusete actuale, atunci ar trebui sa stim ca frumusetea vine si din interior si sex-appealul nu are nicio legatura cu numarul kilogramelor.
Frica de moarte
Frica de moarte ne apartine tuturor, insa se pare ca femeile o resimt mai pregnant decat barbatii. Frica de moarte este, totodata, frica de despartire de cei dragi, frica de durere, de suferinta, frica de inaltime, adancime si lista ar putea continua. Avand in vedere ca acesta este cursul vietii si nimeni nu este scutit de acest punct final, ar trebui sa nu traim cu o astfel de frica care nu ar face altceva decat sa ne impuna limite si sa ne restrictioneze de la multe trairi si sentimente.
Sfat: De ce sa ne temem de ceva ce nu putem schimba, cand am putea sa traim viata intr-un mod frumos, sa traim pur si simplu fiecare zi ca si cum ar fi ultima si sa incercam sa lasam ceva deosebit in urma noastra?
Frica de responsabilitate
Frica de responsabilitate, spun psihilogii, vine dintr-o teama de a lua decizii, dintr-o incapacitate de a fi stapan pe propria viata si denota neincredere in propria persoana, in plus, frica de raspundere te transforma intr-o victima, mai corect spus, te stimuleaza sa te autovictimizezi si te impiedica sa evoluezi, atat personal, cat si profesional.
Sfat: Invata sa iei decizii si sa-ti asumi consecintele faptelor tale. In timp, vei observa ca vei deveni mult mai stapana pe tine si vei reusi sa depasesti cu usurinta traumele, iar neimplinirile le vei privi ca pe experiente inaltatoare, ca pe lectii de viata in urma carora doar tu vei fi cea care are de castigat.
Frica de a fi mai prejos
Competitia este normala intr-o oarecare masura si, cu toate ca le apartine si barbatilor, femeile au tendinta de a fi mult mai competitive, cel putin vizavi de alte femei. Atat timp cat nu ne punem in pericol integritatea, moralitatea si demnitatea, iar competitia este una constructiva, putem sa ne avantam in concursuri si putem sa tindem sa ne depasim propriile limite, insa daca totul se transforma intr-o lupta, iar scopul este doar sa demonstram altora ca suntem mai bune, sa ne hranim un ego bolnav, atunci este in zadar.
Sfat: Fiecare persoana este unica in felul sau si nu trebuie sa luptam pentru a ne diferentia prin ceva anume de ceilalti. Fiecare face ceva perfect si ceva gresit. Trebuie doar sa ne acceptam latura umana si sa nu tindem catre perfectiune atunci cand nu este cazul.
Frica de imbolnavire
Asemenea fricii de moarte, frica de boala este normala, insa totul pana la un anumit punct. In momentul in care devenim ipohondre, nu numai ca ne putem face singure rau, dar putem sa le facem rau si celor din jurul nostru. In plus, gandurile se pot materializa si putem atrage intocmai problemele de care ne temem cel mai tare.
Sfat: Pentru a inlatura aceasta frica ai nevoie de confirmari? Atunci mergi periodic la analizele de rutina si fa-ti controlul ginecologic anual. Cu fiecare rezultat bun, teama se va mai risipi. Pe de alta parte, ai grija de sanatatea ta abordand un stil de viata sanatos si nu uita ca in zilele noastre majoritatea problemelor de sanatate au rezolvare.