10 gesturi prin care iti spune „Te iubesc”
Multe cupluri care sunt in faza de debut a relatiei, cat si cupluri care se afla in relatie de mai mult timp ajung sa se intrebe despre modalitatile in care dragostea este evidentiata. Uneori, devine insuficient „raspunsul” celuilalt la „oferta” noastra sau acesta intarzie sa apara si atunci tindem sa evaluam ca raport inegal investitia noastra afectiva cu cea a celuilalt. Insa, de multe ori, dorinta determina o anume graba in aprecierea celuilalt partener.
Iata cateva moduri in care se exprima iubirea si pe care nu trebuie sa le ignoram:
Atingerile calde, tandretea
Fie ca va plimbati prin parc, fie ca va petreceti o dupa-amiaza de odihna dupa programul de munca, fie ca veniti istoviti sau suparati de la job sau alte evenimente de peste zi, gesturile partenerului de a va atinge mainile, de mangaiere, imbratisarile, soaptele la ureche sau oferirea unui masaj de relaxare, un dus cald impreuna etc. indica o apropiere fizica tandra si romantica si va poate face sa treceti mai usor peste incarcatura negativa de peste zi.
Micile atentii
Acest capitol tine de imaginatia si creativitatea fiecarui partener si poate fi dezvoltat in diferite moduri, cum ar fi prin oferirea unui buchet de flori sau a altor cadouri cu diverse ocazii sau chiar fara o ocazie anume, ci intr-o zi obisnuita, prin rasfatul acordat partenerului de a-si satisface mici capricii (cumparaturi diverse, vizite la apropiati etc.), prin organizarea unei cine romantice la un restaurant agreat sau chiar prin pregatirea cinei acasa la lumina lumanarilor, prin servirea micului dejun la pat intr-o duminica dimineata, prin invitatie la o piesa interesanta de teatru sau un film placut, prin transmiterea unor scurte mesaje de iubire prin intermediul mailului, telefonului sau prin fotografia partenerului pastrata ori in portofel, ori pe biroul de lucru de acasa sau de la job etc.
Contactul vizual
Este important sa iti asculti partenerul cu un real interes atunci cand iti vorbeste, sa il privesti in ochi, sa ii zambesti, sa stai alaturi de el la evenimente sociale, iar privirile voastre sa se intalneasca si atunci cand nu ai nimic de spus.
Declaratiile
Chiar modul indirect de a face declaratii, precum a dedica o melodie de dragoste partenerului la o emisiune de radio sau a scrie o poezie prin care acesta isi exprima sentimentele, reprezinta o manifestare a iubirii. Laudele la adresa partenerului, grija in conversatie, astfel incat sa nu il intrerupi atunci cand vorbeste, complimentele la adresa lui, un e-mail sau un sms cu un continut romantic sunt, de asemenea, declaratii de iubire, insa facute intr-un mod direct, usor de recunoscut.
Planurile comune
Interesul pe care il acorda pentru a descoperi placerile celuilalt si de a planifica actiuni comune, in concordanta cu ceea ce ii face placere partenerului, este o dovada de iubire. De la intrebarile „ce iti doresti” sau „cum iti doresti” pana la suportul acordat in desfasurarea unor actiuni care il multumesc pe celalalt si planuri de viitor comune in concordanta cu visele partenerului pornesc oferte si planuri care includ, de asemenea, renuntari la altele proiectate la modul singular, ajustari de situatii, ceea ce indica disponibilitatea efortului de a contura planuri de viata impreuna.
Recunoasterea greselilor
Uneori, mandria personala este mai presus de orice si atunci „a lasa garda in jos” pentru a face placerea celuilalt este o dovada de iubire. Mai mult decat atat, recunoasterea greselilor este o dovada a moralitatii partenerului, politetea acestuia si ajutorul oferit atunci cand suntem in mijlocul unor probleme sau lucrari grele completeaza acest tablou moral.
Recunostinta si aprecierea
Aprecierile si multumirile aduc un plus de satisfactie persoanei iubite. Faptul ca iti spune ca te iubeste fara sa astepte cu nerabdare acelasi raspuns din partea ta, ca iti spune ca esti tot mai atractiv(a) cu fiecare zi care trece, ca apreciaza lucrurile pe care le faci arata intentia de a te face fericit(a).
Integrarea in familie
Faptul ca ne iubim si ne respectam parintii, fratii, verii sau alte rude este de la sine inteles, iar integrarea persoanei iubite in acest mediu, fie si cu unele refuzuri venite din partea unora, este o dovada de iubire. Gasirea variantelor optime sau trecerea peste micile obstacole de atitudine reticenta din partea unora, pentru ca aceasta integrare sa fie posibila, implica uneori un efort, alteori este lesne de realizat, insa importanta este dorinta partenerului de a face cunoscuta persoana iubita celor din familie. Un toast potrivit in acest sens la o reuniune de familie ar suna „Va iubesc si va respect pe toti la fel!” si ar da mult de gandit tuturor persoanelor implicate.
Energia pozitiva, romantismul, poezia
Ce este mai frumos decat poezia iubirii? Atunci cand poti scrie poezii despre iubire, este clar ca esti intr-o forma buna, te bucuri de prezent, ai o atitudine pozitiva, esti romantic, traiesti momentele dragostei din plin.
Umorul si jocul
Nu in ultimul rand, umorul si jocul incununeaza iubirea. Partenerul rade la glumele tale chiar daca le-a mai auzit de zeci de ori? Gasiti placerea intr-un joc de cuvinte? Sau un joc copilaresc de a arunca cu pernele? Sau va alintati cu porecle hazlii si nimeni nu se supara? Aceste lucruri au un potential mare de detensionare, de relaxare a atmosferei si arata sinceritatea expresiei care va intari dragostea.
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog