10 intrebari despre sanatatea intima pe care trebuie sa le adresezi ginecologului
Desi traim intr-o societate civilizata in care medicul este un specialist in domeniul sanatatii care-ti poate oferi raspunsuri la multe intrebari, de cele mai multe ori femeile se simt jenate cand este vorba de o discutie libera cu medicul ginecolog, mai ales daca acesta este de sex masculin.
Aceasta atitudine este total gresita si determina unele persoane sa-si puna singure diagnostic si apoi sa apeleze la automedicatie. In momentul in care adolescentele isi incep viata sexuala, trebuie indrumate catre un consult ginecologic si in special catre o discutie cu medicul ginecolog, care este cea mai potrivita persoana sa le raspunda la intrebarile ce tin de sanatatea sexuala. Multe din aceste intrebari sunt pe buzele adolescentelor active sexual, dar fiindca au retineri, nu fac pasul decisiv in ceea ce priveste comunicarea cu ginecologul:
1. Este normala durerea in timpul actului sexual?
Durerea in timpul actului sexual apare in momentul pierderii virginitatii. In mod normal, neplacerile pot fi cauzate de lubrifiere insuficienta, insa daca se apeleaza la produse speciale si durerea persista, este un semn de afectiune ginecologica.
2. Este normal pruritul vaginal?
Se stie ca, in multe cazuri, mancarimea vaginala este cauzata de Candida albicans, o ciuperca ce se afla in mod normal in flora de pe tegumente, vagin, cavitate bucala. Din cauza tratamentului cu antibiotice, a imunitatii scazute, a contraceptivelor orale, se modifica pH-ul acid vaginal, iar ciuperca se inmulteste si provoaca o agresiune caracterizata prin mancarime si scurgeri vaginale. Insa aceste simptome se pot intalni si in cazul unor boli cu transmitere sexuala, de aceea medicul va face analize pentru confirmarea candidozei inainte de a-ti prescrie un tratament corect.
3. Sunt normale scurgerile vaginale?
Cunoscute si sub denumirea de leucoree, scurgerile vaginale cu aspect obisnuit si fara miros neplacut sunt normale pentru orice femeie aflata inaintea ovulatiei, din cauza unei bune secretii de estrogen. Situatiile in care leucoreea sugereaza prezenta unor afectiuni genitale si necesita consult de specialitate sunt: secretie de culoare verzuie, miros neplacut, usturime la urinare, scurgeri prea vascoase, mancarime, inrosirea vulvei, senzatie de arsura, scurgeri colorate cu sange.
4.Trebuie sa ma ingrijorez daca mucoasa vaginala si-a schimbat aspectul?
Da, pentru ca poate fi vorba de lichen scleroatrofic care fara tratament da dureri in timpul actului sexual si duce la ruperea mucoasei vulvare. Poate fi tratat sub indrumare medicala.
5. Sunt normale durerile menstruale puternice?
Nu! La inceputul menstruatiei, nu ar trebui sa ai dureri moderate si difuze decat cateva ore. In niciun caz nu e normal ca acestea sa te doboare si sa fii nevoita sa faci exces de analgezice-antiinflamatoare. Acestea pot semnala o endometrioza care, netratata, poate duce la infertilitate.
6. Pot folosi pentru igiena intima produse speciale?
Da, dar important este sa nu te transformi in cobai pana gasesti un produs care ti se potriveste. Cere sfatul medicului pentru a-ti recomanda un preparat care sa nu-ti provoace iritatii, alergii si modificarea pH-ului, mai ales daca ai pielea sensibila.
7. Este normal sa simt mereu nevoia de a urina?
Nu este normal si aceasta poate indica fie o infectie urinara, fie incontinenta urinara. Infectia se diagnosticheaza printr-un test de urina si se trateaza cu antibiotice, antiinflamatoare, antispastice si ceaiuri diuretice. Incontinenta urinara este mai des intalnita la femeile cu varsta inaintata, care au la activ mai multe nasteri naturale. Se pot intari muschii prin exercitii Kegel sau se poate interveni chirurgical.
8. Ce sunt si cum pot preveni bolile cu transmitere sexuala?
Bolile cu transmitere sexuala (boli venerice) sunt infectii transmise prin contact sexual (normal, oral sau anal) sau pe alte cai. Acestea pot sa apara chiar si in cuplurile stabile. Chiar daca nu apar simptome suparatoare, unele virusuri pot fi prezente in organism foarte multi ani. Cele mai frecvente BTS-uri sunt: herpesul, negii genitali, boala inflamatorie pelvina, vaginita, paduchii genitali, parazitii interni, hepatita B, scabia. BTS-urile se pot preveni prin folosirea prezervativului.
9. Care sunt cele mai sigure metode de contraceptie?
Singura metoda care te protejeaza intr-un procent de 99.8% de o sarcina nedorita dar si de BTS este prezervativul. Celelalte metode de contraceptie (anticonceptionalele orale, inelul vaginal, calota si diafragma cervicala, steriletul, implantul, plasturele si injectiile contraceptive) nu protejeaza impotriva transmiterii bolilor sexuale.
10. Ce este si cum se produce infectarea cu HPV
Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Orice persoana care a avut vreodata contact genital cu o alta persoana il poate dobandi, indiferent ca este femeie sau barbat, si poate prezenta HPV chiar si la mai multi ani de la un contact sexual infectant, chiar daca nu a mai avut relatii sexuale de o perioada lunga de timp pentru ca lipseste simptomatologia. HPV este un virus frecvent intalnit ce cauzeaza tumori la nivelul pielii, modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale.
Text: Iacob Diana, Farmacist