10 întrebări frecvente despre anticoncepționale
Apariția metodelor contraceptive a însemnat oportunitatea femeilor de a-și controla și programa viața și de a avea posibilitatea să aleagă momentul în care își doresc să devină mame. Înainte de a lua decizia administrării anticoncepţionalelor, orice femeie trebuie să aibă o discuție cu medicul ginecolog care să-i prescrie, în urma analizelor făcute, cel mai potrivit dozaj hormonal.
Apărute pe piață în anul 1960 ca și modalitate de combatere a numărului ridicat de avorturi și de sarcini nedorite, pilulele contraceptive și-au câștigat notorietatea în ceea ce privește efectul contraceptiv, fiind folosite de peste un sfert dintre femeile active sexual. Utilizarea anticoncepționalelor este o metodă reversibilă, sarcina putând avea loc imediat de la oprirea acestora.
Farmaciştii Catena recomandă IUB Ballerine, cea mai inovatoare metodă de contracepție intrauterină, fără hormoni, care are o eficienţă de peste 99% timp de până la cinci ani. Datorită caracteristicilor sale, acest sterilet se adaptează la forma uterului și oferă o experiență confortabilă femeilor.
1. Pot avea încredere în pilula orală?
Contraceptivele hormonale reprezintă o varianta eficientă pentru prevenirea unei sarcini nedorite. De-a lungul celor 60 de ani de la lansarea pilulei orale, una din trei femei apelează la anticoncepționale ca și principala metodă de contracepție. Pilula contraceptivă orală are o eficienţă de 99%, fiind una dintre metodele cele mai bune de prevenție a unei sarcini nedorite, și totdată cea mai cunoscută (94%). În situația în care se omite respectarea schemei de administrare și a indicațiilor medicului, mai ales la începutul perioadei de debut al tratamentului cu contraceptive orale, se ajunge în mod clar la o scădere a eficienței contraceptivelor utilizate.
2. Contraceptivele orale îngrașă?
Aceste modificări de greutate țin de fiecare organism în parte. Conform studiilor, s-a constatat că o treime din femei se îngrașă, o treime slăbește și tot o treime își păstrează greutatea normală. Anumite anticoncepționale pot avea ca efect advers retenția de apă în organism, dar aceasta se elimina ușor, nu este vorba de țesut adipos efectiv.
3. Care este vârsta de la care pot folosi pastile contraceptive?
Administrarea anticoncepționalelor este recomandată între vârstă de 15-18 ani, perioada în care adolescentele devin mature din punct de vedere fiziologic și capabile să susțină o sarcină. Odată cu începerea vieții sexuale, fiecare femeie trebuie să cunoască principalele metode de contracepție, scopul acestora, dar și eventualele riscuri la care se expun atunci când doresc să utilizeze unele dintre metodele de contracepție.
4. Dacă iau anticoncepționale, mai este necesar prezervativul?
Dacă scopul administrării pilulei contraceptive este cel al evitării unei sarcini nedorite, da, pilula este suficientă. Însă, este important de reținut că pilula nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală. În cazul în care există riscul să contactezi o astfel de boală de la partener, cel mai indicat ar fi să se folosească, în paralel, și prezervativul.
5. Se poate face cancer la sân de la anticoncepționale?
Până în prezent, pilulele contraceptive au fost folosite în siguranță de milioane de femei. Potrivit specialiștilor, folosirea anticoncepționalelor pe perioade lungi de timp nu crește riscul apariției cancerului ci, dimpotrivă, scade riscul de cancer endometrial și ovarian, sau de cancer de colon.
6. Ce efecte secundare au pilulele contraceptive?
Fiecare organism reacționează diferit la aportul de substanțe sintetice cu forme și doze diferite. Este posibil ca aceste reacții să înceteze odată cu schimbarea contraceptivului, iar în cazul în care acestea persistă și după ce se încearca două sau trei alte mărci diferite, este posibil ca nicio variantă contraceptivă hormonală să nu fie potrivită și astfel, medicul ginecolog să caute un alt tip de contracepţie. Simptomele care pot apărea în cazul în care organismul nu acceptă dozele de hormoni din pastilele contraceptive pot fi: dureri de cap, dezechilibre emoționale ( anxietate, depresie, melancolie, stare de nervozitate, tensiune musculară), spotting persistent și recurent, acnee, apariția părului facial, căderea părului.
Există contraindicații clare de folosire ale anticoncepționalelor pentru femeile care au depășit 35 de ani și fumează, sunt obeze, au diabet, hipertensiune, tromboembolism venos, antecedente de accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic, cancer de sân, migrene, etc.
7. Hormonii pe care-i conține pastila contraceptivă sunt periculoși pentru sănătatea mea?
Contraceptivele estro-progestative de ultimă generaţie au ca scop inducerea unei producții de hormoni cât mai apropiată de cea a organismului, urmărindu-se neafectarea acestuia în vreun fel.
8. Când trebuie să fac o pauză în care să nu mai iau pilule?
Contracepția pe bază de hormoni se poate administra ani de zile fără a fi necesare perioade de întrerupere, exceptând situația apariției unor efecte secundare. Singurul motiv pentru care ar trebui să renunți la contraceptivele orale este dacă vrei să rămâi gravidă.
9. Dacă am luat timp îndelungat pilule și acum nu le mai iau, sunt protejată de o sarcină nedorită?
Odată oprită administrarea contraceptivelor, organismul își reia procesul fiziologic al hormonilor sexuali, iar odată cu prima menstruaţie se poate încerca conceperea unui copil, fiind foarte probabil ca, prima luna de după oprirea contraceptivelor să fie și cea mai fertilă. Prin urmare, da, poți rămâne oricând însărcinată.
10. Tratamentul cu anticoncepționale poate induce malformații viitorilor mei copii, după întreruperea acestuia?
Întreruperea tratamentului cu anticonceptionale nu prezintă niciun risc pentru malformații fetale la viitoarea sarcină.
Pe piața există extrem de multe produse, unele complet necunoscute majorității femeilor, așa că, îți recomand să-ți faci o programare la cabinetul ginecologic înainte de a alege o metodă contraceptivă!
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE.