10 NU-uri cu un nou-născut
Bucuria venirii pe lume a unui pui de om ne face pe toți să fim încântați, să vrem să îl întâmpinăm pe micul om cu entuziasm și tot ce ne dorim e să mergem să îl vedem, să îl atingem, să ne bucurăm de fragilitatea și finețea lui. Cu toate acestea, nou–născutul are nevoie de protecție, așa că trebuie să ținem cont de câteva reguli de bun simț atunci când interacționăm cu acesta.
Ce NU facem cu un nou-născut?
Pe vremuri, nou–născutul era considerat aproape la fel de rezistent ca orice alt membru al familiei și mulți părinți își încălcau instinctul pentru a asculta ce spuneau înțelepții satului, astfel punând în pericol viața celui mic, acum am descoperit cu toții că îi putem proteja pe cei mici astfel:
- Nu intrăm în contact cu un nou-născut dacă suntem bolnavi! Sistemul imunitar al celui mic e prea fraged pentru a fi expus unei boli, așa că îi rugăm pe cei care vor să îl viziteze și sunt chiar și puțin bolnavi să își amâne vizita. Dacă mama sau tatăl sunt cei bolnavi, poartă mască de protecție și păstrează o igienă strictă.
- Nu îi stricăm programul natural doar pentru că vrem să ne jucăm cu el! Copiii nou-născuți își formează acum un program de somn, un program de masă, de interacțiune, iar faptul că noi îl perturbăm, îi îngreunăm progresul. Rudele se pot uita la cel mic fără să îl deranjeze.
- Păstrăm o igienă strictă! Spălăm mâinile des, păstrăm curățenia în jurul lui, avem grijă de obiectele sale.
- Nu îl pupăm pe gură sau pe mâini! Oricât de adorabili sunt, saliva noatră le face extrem de mult rău prin faptul că transmite boli ce îi pot îmbolnavi serios, așa că dacă vrem musai să îi pupăm, o facem pe haine, maxim pe cap.
- Nu îl suprasolicităm! Nașterea este un proces traumatizant pentru nou-născut! Este scos cu brutalitate din mediu calm, liniștit, cu temperatură ideală și aruncat în mediul real, unde luptă cu temperaturi fluctuante, este înfofolit, află ce este foamea, gălăgia, singurătatea, așa că trebuie să îi respectăm procesul de adaptare și să nu îl stresăm și noi mai tare. Pentru primele luni, păstrăm un mediu liniștit, calm, cu plimbări mai mult în natură decât în spații aglomerate.
- Nu îl lasați să plângă singur! Copilul nu are nevoie să plângă pentru a i se dezvolta plămânii. Ei se nasc cu aceștia suficiet de bine formați, iar a-i lăsa să plângă doar adâncește angoasa de separare, iar când au plâns suficient și nu a venit nimeni, de fapt au descoperit că plâng degeaba și nu vine nimeni oricum. Sigur că plânge puțin cât sunteți la toaletă, nu înseamnă traumă. Ore întregi de plâns sunt de o cruzime greu de explicat.
- Nu cumpărați jucării fără sens! Un nou născut nu are nevoie de bucăți de plastic, de beculețe și culori stridente. El nici nu vede clar, iar singura „jucărie” care prezintă înteres e interacțiunea umană.
- Nu îi împopoțonați! Nou născutul nu are nevoie de rochițe, cămăși, blugi, pantofiori sau materiale rigide. Hainele trebuie să îl protejeze de frig, să ofere libertate de mișcare, să nu fie un factor suplimentar de stres.
- Nu tragem de el, nu îl bruscăm, nu îi facem frecție! Copilașul abia născut, deși foarte rezistent, nu trebuie bruscat, ci manevrat cu delicatețe. Frecția și trasul de membre de odinioară e o practică crudă ce suprasolicită articulațile inutil.
- Folosiți doar produse testate dermatologic! Pielea puiului de om e extrem de sensibilă și nu are nevoie de substanțe ce îl pot irita.
Cum gestionăm rudele care nu ne respectă?
Din păcate, cu toții avem în familie persoane experte în a da sfaturi și incapabile de a respecta alegerile părinților. În cazul acestor persoane, tatăl ar trebui să fie cel care preia astfel de discuții contradictorii pentru că proaspăta mămică nu are dispoziția de a-și impune punctul de vedere și energia ei trebuie orientată spre puiul de om, nu spre neamuri băgăcioase.
Fie cu explicații medicale, fie cu un strop de fermitate, nu trebuie să încălcați alegerile familiei pentru a satisface orgolii inutile.
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.