10 obiceiuri aparent sanatoase, dar toxice pentru cuplu
Cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti sa credem ca procedam corect in anumite situatii, ca asa cum ne-am invatat este cel mai bine, ca regulile noastre se aplica oricui si in orice context. Lucrurile nu stau chiar asa. Este sanatos sa punem la indoiala, macar din cand in cand, toate certitudinile care se pietrifica in mentalul nostru si sa privim totul si dintr-o alta perspectiva. Poate sa nu fie foarte confortabila aceasta abordare, dar este absolut necesara daca ne pasa cu adevarat de propria fericire si de cea a persoanei iubite.
1. Sa te referi la „el” ca la tot ce ai
Cu totii cunoastem genul acela de oameni care sunt intr-o relatie de cateva luni si pe care ii auzi spunand: „Inseamna totul pentru mine!”. Cateva luni mai tarziu se logodesc, apoi se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Sau poate ca nu. Cert este ca, atunci cand ajungi sa vezi intr-o singura persoana „tot” ce este important pentru tine, tinzi sa incepi sa crezi ca nimic altceva nu mai inseamna mare lucru, inclusiv tu. Nu e nimic romantic in asta. Si nici sanatos, pentru niciunul dintre voi.
2. Comunicarea neintrerupta
Bineinteles ca este excelent sa comunici cu persoana iubita. Bineinteles ca este esentiala pentru bunul mers al relatiei dintre voi. Doar ca, daca are loc intr-una, devine dubioasa. Si in niciun caz pozitiva. Daca vorbiti la telefon de o suta de ori pe zi, si daca aceste convorbiri sunt din ce in ce mai lungi, aveti o problema. Ar fi excelent sa nu iti obligi partenerul sa stie ori de cate ori iti vine vreo idee sau mananci ceva bun.
3. Sa crezi ca tot ce simti e corect
Da, emotiile tale sunt reale si nu-ti spune nimeni ca nu ai voie sa simti ceea ce stii ca simti. Foarte important este insa si sa stii ca nu tot ceea ce simti tu este impartasit 100% si de restul lumii. Asa cum nu orice gand care iti vine in minte merita rostit cu voce tare, la fel si anumite emotii e bine sa ramana numai ale tale si nu e nimic rau in a-ti reconsidera pozitia fata de ele.
4. Sa ii ceri sa iti vindece toate problemele emotionale
Ar trebui sa accepti ca partenerul tau nu este responsabil pentru bunastarea ta emotionala. Nimeni nu-ti poate rezolva problemele de aceasta natura in afara de tine. E o diferenta subtila intre a va sprijini unul pe celalalt si a fi dependenti unul de celalalt. Faptul ca nu este langa tine chiar in clipa „aceea”, sau daca nu intelege cat de grea ti-a fost ziua, sau daca pleaca impreuna cu amicii in loc sa te consoleze, toate acestea sunt exemple despre cum te astepti ca altcineva sa aiba grija de tine. Este o diferenta intre a va pasa unul de celalalt si a fi dependenti unul de celalalt.
5. Sa faceti totul impreuna
Da, acesta deja este un trend. Si nu va ajuta cu nimic, dar probabil ca n-o sa ma crezi pe cuvant. Mult succes in a te tine departe de trenduri.
6. Sinceritatea extrema
Este ca nu vrei sa stii chiar despre fiecare fata pe care o considera atragatoare? Cu siguranta ca sunt fete pe care le vede astfel, doar ca preferi sa nu stii; ba chiar tii cumva la ignoranta ta in privinta acestui subiect. Functioneaza in ambele sensuri. Nici el nu trebuie sa stie despre fiecare tip care ti s-a parut simpatic atunci cand asteptai metroul.
7. Sa cautati echilibrul tinand scorul
Nu e ca si cum daca tu speli rufele el trebuie sa spele vasele; sau invers. Daca tu gatesti, el nu este obligat sa dea cu aspiratorul. Ai inteles ideea. Iar recomandarea noastra este sa eviti persoanele care trateaza o relatie matura ca pe un joc de copii unde la sfarsit primesti stickere in functie de cate punte ti-ai adjudecat.
8. Menajarea partenerului si a sentimentelor lui cu orice pret
Recunoaste, faci asta. Si stii multe cazuri de genul printre prietenii si prietenele tale. Nu inseamna ca trebui sa fii insensibila. Poti sa fii o persoana minunata pentru partenerul tau si fara a te extenua incercand sa ascuzi efectul pe care il au asupra ta toate intamplarile prin care treceti si care va solicita.
9. Sa vrei sa faci sa para totul o poveste cu zane
Sau sa incerci sa-ti cumperi bilet pentru fericire: vacante, statusuri pline de intelesuri, un copil, poate chiar inca un copil dupa aceea… Gesturi romantice, exprimari ale afectiunii in public, toate acestea sunt mai degraba pentru ochii celorlalti. Poate sa para de ajutor pentru relatia voastra, dar doar pentru o vreme. Timpul va va obliga pe amandoi sa acceptati adevarul, oricat de neconvenabil este acesta.
10. Sa tii in tine si sa mergi mai departe
Da, stiu. Asa faceau bunicii tai. Poate chiar si parintii. Insa nu este nevoie sa-ti amintesc numarul femeilor care au baut deja o sticla de vin pana la amiaza. Gandeste-te la asta data viitoare cand o sa ai de gand sa-ti reprimi sentimentele.
Citeste si 5 lucruri care il pun pe fuga, dar de care tu nu ai habar
Text: Ionut Solescu