10 obiceiuri sănătoase pentru un somn bun
Este recomandat să acordați atenție obiceiurilor sănătoase care va ajută să aveți un somn mai bun. Trebuie să aveți în vedere faptul că somnul de calitate este la fel de important ca și alimentația sau hidratarea pentru organismul dumneavoastră, pentru că nimeni nu poate să supraviețuiască fără somn. Atunci când va odihniți suficient, calitatea vieții se îmbunătățește. Pe lângă sănătatea fizică, și sănătatea mintală are de câștigat datorită somnului. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că activitățile pe care le desfășurăm în timpul zilei pot să fie influențate de un somn neodihnitor. De asemenea, în cazul copiilor care nu dorm suficient, procesul de creștere ajunge să fie influențat negativ. Atât pentru oameni cât și pentru animale, somnul este esențial pentru o dezvoltare normală a corpului și pentru evitarea stărilor de nervi sau epuizare. Somnul bun din timpul nopții sprijină funcționarea corectă a creierului, îmbunătățind capacitatea de învățare și memoria.
În situaţia în care întâmpinaţi probleme din cauza somnului, farmaciştii Catena vă recomandă să folosiţi Naturalis SomnControl. Acest supliment alimentar conţine valeriană, melatonină, magneziu, vitamina B6, fiind un remediu excelent împotriva insomniei. Este un produs recomandat pentru îmbunătăţirea calităţii somnului, atât în perioadele stresante cât şi atunci când schimbaţi fusul orar sau când stilul de viaţă devine prea agitat şi stresant.
Somn de calitate cu 10 obiceiuri sănătoase
Există numeroase dovezi că somnul crește puterea de concentrare și stimulează creativitatea. Pe de altă parte, există dovezi și că lipsa somnului conduce către o capacitate scăzută de a face față schimbărilor care apar inevitabil în viețile noastre, ajungând inclusiv să ne influențeze comportamentul. În situația în care copiii sau adolescenții nu dorm bine și suficient, se poate să sufere modificări de dispoziție și să relaționeze mai anevoios cu cei din jurul lor. Pot să devină impulsivi, deprimați, să le lipsească motivația și să aibă adesea schimbări de dispoziție.
1 Stabiliți niște ore anume pentru somn și respectați programul
Este important să încercați să adormiți aproximativ la aceeași oră în fiecare seară și să va treziți în fiecare dimineață la aceeași oră. Specialiștii recomandă să respectați acest program inclusiv în zilele de weekend, pentru a vă regla ceasul biologic.
2 Faceți zilnic mișcare
Trebuie să aveți în vedere faptul că și o simplă plimbare, de numai o jumătate de oră în fiecare zi, poate să facă minuni în ameliorarea tulburărilor de somn. Desigur, și niște exerciții fizice mai intense în timpul zilei pot fi foarte utile, însă este important să nu fie executate înainte de culcare.
3 Evitați pe cât posibil consumul de cofeină, alcool și tutun
Nu doar cofeina, ci și alcoolul sau tutunul au o influență negativă asupra calității somnului. De asemenea, din cauza consumului de alcool înainte de culcare se poate să sforăiţi sau să apară apnee în somn. Conform studiilor, ideal este să nu mai consumaţi băuturi care conțin cofeină cu șase ore înainte de somn. Este important să vă hidratați suficient, însă nu chiar înainte de culcare. În caz contrar, nivelul hormonilor de stres va crește iar vezica urinară se va umple și va trebui să va treziți în timpul nopții din această cauză.
4 Pregătiți camera înainte de a merge la culcare
În cazul în care în camera destinată somnului este o temperatură prea mare sau prea mică, la nivelul organismului apare o stare de stres. Specialiștii recomandă că temperatura din camera în care dormiți să fie cuprinsă undeva între aproximativ 18 și 21 de grade pentru a va putea odihni eficient.
5 Folosiți diverse tehnici de relaxare
Calitatea somnului se poate îmbunătăți și dacă apelați la meditație ghidată sau la diverse exerciții de respirație. Folosiți o lumină difuză în timpul practicării acestor tehnici și înlăturați pe cât posibil sursele de zgomot care vă pot distrage.
6 Evitați să dormiți în timpul zilei
Este adevărat că un somn de aproximativ o jumătate de ora în timpul zilei poate să vă influențeze pozitiv performanțele și starea de spirit, însă atunci când dormiți prea mult în timpul zilei ajungeți să afectați somnul din timpul nopții. Se întâmplă pentru că „ceasul” organismului este dereglat astfel și pentru că ritmul natural al corpului se schimbă.
7 Asigurați-vă că folosiți o lenjerie, o saltea și o pernă corespunzătoare
Dacă perna pe care dormiți nu este potrivită pentru dumneavoastră, calitatea somnului este influențată negativ. La fel se întâmplă și dacă salteaua este prea tare sau prea moale, precum și dacă materialul din care este confecționată lenjeria de pat nu este unul potrivit. Se recomandă folosirea lenjeriilor fabricate din mătase, in sau bumbac.
8 Puteți apela și la suplimente alimentare sau la anumite ceaiuri
Ceaiul de mușețel, cel de valeriană sau de floarea pasiunii, sunt ceaiuri din plante care ajută la relaxarea în mod natural a organismului și se recomandă să fie consumate cu aproximativ două ore înainte de culcare. De asemenea, puteți apela și la suplimente alimentare care favorizează eliberarea de stres și relaxarea corporală.
9 Evitați expunerea la lumina albastră în timpul serii
„Lumina albastră” este cea de la ecranele laptopurilor, a televizoarelor, a tabletelor sau a telefoanelor mobile, și influențează negativ calitatea somnului pentru că afectează producerea naturală a melatoninei. Durata somnului din timpul nopții este influențată pozitiv atunci când vă expuneți la lumină naturală puternică în timpul zilei. Este recomandat să diminuați luminile chiar cu două ore înainte de culcare, pentru o tranziție cât mai lină către somn.
10 Nu mâncați la ore târzii
În afară de faptul că trebuie să aveți grijă ca dietă dumneavoastră să includă cât mai puține alimente bogate în carbohidrați și zahăr, este important să nu consumați alimente la ore târzii. Desigur, nu trebuie să va fie foame înainte de a merge la culcare, așa că puteți servi o gustare, însă în niciun caz o masă copioasă. Specialiștii recomandă să nu consumați fructe înainte de culcare, iar ultima masă a zilei să fie consumată cu cel puțin trei ore înainte de culcare.