10 secrete pentru o casnicie de succes
Dragostea este cel mai ravnit lucru din lume, iar casatoria cu persoana iubita este visata de majoritatea persoanelor care iubesc. Nu toti cei care iubesc sau au o relatie (chiar stabila) ajung sa se casatoreasca. Unii considera inutil actul oficial al casatoriei, unii nu si-l doresc din anumite considerente, insa putem sa ne uitam in curtea celor care au o casnicie de succes pentru a intelege ce ii uneste, ce anume determina si mentine pe termen lung bunastarea si fericirea.
Contrar a ceea ce se spune ca „Cine se aseamana se aduna”, studii recente au aratat ca similitudinea personalitatii si a preferintelor nu pare a fi conditia forte a unei relatii stabile sau bunastarii relatiei. Dar, atunci ce secrete au relatiile sau casniciile reusite?
1. Meta-emotiile lui Gottman. John Gottman profesor la Universitatea din Washington și fondatorul Institutului pentru relatii Gottman Institute, a efectuat cercetari pentru o prezicere a duratei casatoriei si a constatat ca impartasirea stilului meta-emotional ar oferi un sablon comun, ceea ce ii uneste pe termen lung. Daca partenerii au un stil personal asemanator in ceea ce priveste credinta ca furia trebuie exprimata, sau reprimata sau ca fericirea trebuie partajata etc. au un limbaj comun de exprimare a sentimentelor.
2. In mod asemanator, pentru alegerea partenerului pe termen lung ar trebui sa fii mai putin preocupat de caracteristicile acestuia care reduc probabilitatea conflictului si sa acorzi mai multa atentie gasirii unei persoane care are un stil similar de a trata conflictele, deoarece este constatat faptul ca sunt inevitabile si fac parte din viata noastra. Cand oamenii au stiluri meta-emotionale compatibile, ei sunt de acord asupra modului in care sentimentele trebuie exprimate, iar in cazul conflictului ei pot difuza tensiunile inainte de a deveni periculoase.
3. Sotii care isi impartasesc reciproc nevoile si problemele ajung sa aiba relatii mai durabile. Cuplurile cu praguri ridicate de negativitate, sunt mult mai predispuse la separare sau divort.
4. Cercetarile lui Gottman arata ca in 3 ani de relatie, daca nu se ivesc dispute, acesta este indicatorul unei relatii nesanatoase. Lipsa disputelor este un semn de retragere, evitare, plangerile sau disputele in cuplu arata ca partenerilor le pasa.
5. Relatiile care raman provocatoare pe termen lung au sanse de a se mentine pe termen lung. Casatoria are o multime de situatii dificile, iar dragostea care dureaza nu dureaza singura. E nevoie de implicare si asumare a greutatilor si de a dovedi responsabilitate in abordarea lor. Implicarea si deciziile vizeaza pe cei doi si nu numai pe unul din parteneri.
6. Cand partenerii invata din momentele grele si cum vorbesc despre acest lucru. Momente dificile sunt in fiecare cuplu. Unele cupluri vorbesc despre acestea ca fiind momente glorioase, altele le descriu ca momente de cumpana si gandesc ca o putere divina le-a salvat. Alte cupluri au invatat ca sunt mai puternice din cauza a ceea ce s-a intamplat si ca pe viitor vor sti mai bine sa se apere sau sa isi gestioneze crizele.
7. Rasul bun, spontan si neinhibat uneste partenerii. Se stie ca umorul provoaca o stare de bine, iar in cuplu partenerii care reusesc sa mentina acest lucru la cote satisfacatoare, reusesc sa se inteleaga si sa mentina starea de bine generala. Rasul poate fi sexy, ca si schimbul de priviri si flirtul, asadar poate mentine treaza dorinta, interesul, curiozitatea.
8. Partenerii capabili sa isi dezvaluie vulnerabilitatile sunt capabili sa infrunte si alte dificultati si sa mentina relatia pentru un timp indelungat. In general ne dorim sa mentinem controlul, sa aratam puterea, sa ne protejam de vulnerabilitatea care vine cu deschiderea catre celalalt. Afirmarea unuia peste celalalt nu este posibila, asadar explorarea reciproca a imperfectiunilor, a temerilor sau nelinistilor este dovada de iubire si creeaza o adevarata legatura intre cei doi.
9. Auto-cunoasterea si increderea in sine, independenta, modalitati solitare de petrecere a timpului liber, relatii personale etc. Dezvoltarea unei relatii cu voi insiva, repectarea placerilor personale, a hobby-urilor, sa fii mereu un mister pentru celalalt si nu o carte permanent deschisa sau disponibil oricand, este un lucru sanatos. Partenerul va ajunge sa te respecte daca observa ca tu te respecti.
10. Intimitatea, tandretea si compasiunea. Daca fiecare partener va contribui la restrangerea spatiului dintre ei doi cu acceptare si afectiune, intimitatea nu va mai fi atat de complicata cum pare deseori.
Sursa: http://time.com/4366236/relationship-secrets-research/
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog