10 semne că sarcina ta este cu risc
Principalul risc al sarcinii constă în pierderea fătului, de aceea putem spune că orice factor de natură internă sau externă care perturbă dinamica evoluţiei normale a sarcinii de la concepţie şi până la momentul naşterii poate constitui un factor ce contribuie la apariţia acestui risc. Evident, un risc mult mai mare şi mai puţin discutat este acela ca, gravida să dezvolte patologii sau complicaţii ale acestora astfel încât viaţa ei este pusă în pericol. Totuşi gravida trebuie să cunoască că, sarcina ca să fie dusă la bun sfârşit, trebuie să fie atent monitorizată de medicul ginecolog cât şi de medicii de alte specialităţi care contribuie prin implicarea lor în prescrierea tratamentului şi indicaţiilor medicale la un status biologic şi psihologic al gravidei astfel încât sarcina să fie dusă la bun sfârşit.
Cele mai importante semne care indică ca sarcina se poate afla în pericol
1.Gravida trebuie să ia în calcul factorii de risc pentru mortalitatea maternă pe perioada sarcinii, riscuri ce pot fi generate de utilizarea tehnicilor de anestezie generală, tehnicilor chirurgicale ce au ca principale complicaţii embolia pulmonară, hemoragiile, infecţiile dar şi tulburări hipertone specifice sarcinii.
2. Vârsta maternă mai mică de 20 de ani creşte riscul de avort spontan, naştere prematură, greutate mică la naştere a copilului, deces neonatal, disfuncţie uterină.
3. De asemenea vârsta peste 35 creşte riscul pentru avort în primul trimestru de sarcină, dar şi riscul de incidenţă a anomaliilor genetice.
4. Sarcina multiplă, de asemenea, constituie o situaţie delicată pentru gravidă, mai ales dacă pacienta prezintă o conformaţie mică a bazinului sau cezariană.
5. Consumul de droguri, alcool sau tutun, medicamente sau stilul de viaţă depravat constituie riscuri ce pot genera malformaţii grave la produsul de concepţie, fapt ce poate pune în pericol sarcina.
6. Stresul de la locul de muncă şi efortul fizic intens pe perioada sarcinii constituie de asemenea un factor de risc, dacă gravida îşi desfăşoară activitatea la un loc de muncă ce presupune ridicarea de greutăţi, zgomot ambiental mare, vibraţii puternice sau radiaţii electrice, electromagnetice sau ionizante.
7. Bolile infecţioase contactate pe perioada sarcinii şi patologii preexistente în istoricul gravidei, patologii ce se pot complica sau degenera pe perioada gravidiei.
8. Actele de violenţă fizică sau accidentele rutiere sau de orice altă natură ce presupun lovirea abdomenului gravidei.
9. Factori socio-economici precum statutul social şi economic scăzut fapt ce determină o educaţie medicală precară ce conduce la neînţelegerea şi nerespectarea indicaţiilor medicale recomandate de medicul ginecolog.
10. Modificări bruşte ale stilului de viaţă precum schimbarea locuinţei, evenimente tragice ce pot influenţa starea psihică a gravidei, deplasarea pe distanţe lungi cu automobilul sau pe distanţe scurte pe drumuri neasfaltate sau cu denivelări.