10 semne precoce de sarcina
O sarcina constituie un moment special in viata oricarei femei. Fiecare femeie va trai diferit fiecare sarcina in parte si va resimti diferit modificarile care apar in organismul ei.
Totusi, exista cateva semne comune care se pot regasi la majoritatea gravidelor, desi ele pot varia in intensitate. Nu exista o regula ca ar trebui sa existe toate sau la aceeasi intensitate si de aceea doua sarcini, chiar si la aceeasi femeie, nu se pot compara.
10 simptome precoce de sarcina
1.Intarzierea menstruatiei
Unul dintre cele mai precoce simptome de sarcina este intarzierea menstruatiei. La orice femeie aflata la varsta fertila, activa sexual, in conditiile unei intarzieri menstruale, trebuie exclusa in primul rand o sarcina. Exista si alte cauze care pot determina o intarziere menstruala si ele vor fi investigate pentru a se depista cauza si a se stabili tratamentul corespunzator.
La polul opus sunt paciente care se confrunta cu sangerari in timpul sarcinii. Totusi, aceste sangerari nu se aseamana cu o menstruatie normala, sunt modificate ca flux si durata, si trebuie sa dea de banuit. Un consult la medicul ginecolog nu trebuie intarziat.
2.Greata, varsaturi
Un alt simptom precoce de sarcina care poate aparea este greata, insotita sau nu de varsaturi.
Gravitatea simptomelor variaza de la pacienta la pacienta si de la sarcina la sarcina. Unele paciente pot sa nu resimta deloc acest simptom, altele il pot resimti atat de intens incat au nevoie de spitalizare si tratament simptomatic, din cauza imposibilitatii alimentarii si hidratarii.
Totusi, chiar daca apare, acest simptom ar trebui sa dispara odata cu incheierea primului trimestru.
3.Modificarea sanilor
Odata cu implantarea sarcinii in cavitatea uterina, in organism apar o serie de modificari hormonale care duc la modificari ale tegumentelor si mucoaselor. Sanii pot deveni mai plini, grei, mai sensibili la atingere, in special zona mamelonara, sau chiar durerosi. Zona mamelonara se poate pigmenta si pot aparea mici umflaturi pe areole (tuberculii Montgomery) care pot creste sau se pot mari in dimensiuni.
4.Oboseala
Cand raman insarcinate, multe paciente se pot simti obosite, avand nevoie de mai mult somn decat de obicei. Starea de fatigabilitate se datoreaza nivelului crescut de progesteron care este secretat in primul trimestru.
5.Urinare frecventa
Frecvent, se intampla in primul trimestru de sarcina ca pacientele insarcinate sa urineze des, experimentand chiar o jena la urinare, cu senzatie ca vezica nu se goleste complet. Este posibil ca si peste noapte sa fie nevoie sa se goleasca vezica. Atata timp cat este exclusa o infectie urinara prin sumar de urina si urocultura, gravidele nu ar trebui sa se sperie pentru ca acest simptom apare tot datorita hormonilor secretati in sarcina, iar senzatia va disparea cu ocazia incheierii primului trimestru.
6.Cresterea apetitului alimentar
Odata cu aparitia unei sarcini, poate chiar inainte ca pacienta sa stie ca este insarcinata, poate aparea o crestere a apetitului alimentar. Mai mult de atat, pot aparea preferinte catre anumite alimente sau asocieri de alimente, care pentru ceilalti pot parea uneori cel putin ciudate.
De asemenea, este posibil ca, din cauza hormonilor, gustul sa fie alterat si atunci pacientele sa nu poata ingera anumite alimente. Daca pacientele resimt anumite pofte, ele pot sa si le satisfaca, dar cu moderatie. Mitul ca “gravida nu trebuie sa pofteasca pentru ca pierde sarcina” sau ca “trebuie sa manance pentru doi” nu poate fi mai departe de realitate, si nu face decat sa duca la o crestere ponderala excesiva si necontrolata, care poate duce la complicatii grave atat pentru mama cat si pentru fat. Gravida trebuie sa se alimenteze sanatos si cu discernamant.
7.Miros fin
Tot datorita hormonilor de sarcina, mirosul se poate modifica, devenind mult mai fin. Astfel, mirosurile care nu au deranjat inainte pot deveni insuportabile, provocandu chiar greata. Produsele alimentare si mirosul mancarurilor gatite sunt, de obicei, cele care pun probleme.
8.Disconfort abdominal
Multe dintre pacientele gravide se pot confrunta la inceputul sarcinii cu disconfort abdominal si senzatia de balonare. Uneori, acest simptom poate deveni mai intens si atunci poate atrage atentia gravidei, intrucat ar putea anunta o complicatie a sarcinii. Disconfortul apare in parte din cauza faptului ca uterul incepe sa creasca si modifica pozitia celorlalte organe de care este conectat, si pe de alta parte, datorita hormonilor care determina o inflamatie locala. Daca totusi durerile devin importante si nu cedeaza la tratament simptomatic, ar trebui sa nu fie intarziat consultul ginecologic.
9.Modificari de dispozitie
Odata cu schimbarile hormonale majore aparute in organismul matern, schimbarile de dispozitie pot coplesi viitoarea mamica. Ea poate deveni irascibila, foarte emotiva si usor impresionabila, sa nu-i intre nimeni in voie. Atat ea, cat si apropiatii trebuie sa inteleaga ca este doar o stare trecatoare.
10.Constipatie
Mai ales daca existau probleme cu tranzitul intestinal si inainte de sarcina, aceste probleme se vor accentua in perioada celor 9 luni. Important este ca tranzitul sa fie reglat printr-o alimentatie corespunzatoare si o hidratare adecvata.
Text: Dr Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica ginecologie