10 sfaturi pentru adaptarea copilului la grădiniţă
Perioada inceperii gradinitei este foarte stresanta pentru parinti, mai mult decat pentru copii. E foarte greu sa stii ca al tau copilas nu va mai primii atentia exclusiva si iubitoare a unui singur adult, ci va trebui sa o imparte cu altii. Exista metode eficiente pentru a-l pregati pe cel mic pentru aceasta schimbare majora, iar cheia e la parinti.
Cum ii vorbesti copilului despre gradinita?
Felul in care tu, parintele vorbesti despre gradinita, dicteaza mondul in care cel mi se va duce la gradinita. Si in discutiile cu altii, de fata cu cel mic, discutiile trebuie sa fie optimiste, contructive, sa stie ca merge intr-un loc frumos si plin de voiosie. Daca simte frica in glasul si gesturile tale, daca este amenintat cu mersul la gradinitia pentru ca nu e cuminte, atunci intregul proces de adaptare este compromis.
10 trucuri sa isi doreasca sa mearga la gradinita:
- Povesteste-i pas cu pas ce urmeaza sa faca la gradinita. Daca stie ce il asteapta, nu o sa mai fie dat peste cap de necunoscut. Rutina trebuie sa o stie cu exactitate.
- Programul de masa si somn trebuie sa fie si acasa la fel ca la gradinita. Chiar si in weekend si inainte de inceperea gradinitei, preia programul pentru a se acomoda cu schimbarea. Chiar daca tu ai vrea sa doarma mai mult dimineata, gandeste-te ca o sa ii fie mult mai greu sa fie trezit dis de dimineata si sa mearga in loc nou.
- Vizitati impreuna gradinita. Chiar daca nu puteti intra mereu impreuna, mergeti sa vedeti curtea, poate vedeti si copiii la joaca. Invatati traseul si 2 rute pentru a ajunge acolo, astfel incat cel mic sa aleaga pe unde sa mearga.
- Arata-i poze cu copii la gradinita. Cum se joaca, cum stau la masa, cum se pregatesc sa iasa afara.
- Spune-i ca asa cum tu mergi la serviciu, asa el merge la gradinita, astfel incat el sa inteleaga ca mersul la gradinita e important si necesar.
- Daca se poate, lasa-l o perioada la program scurt, apoi la somn.
- Pune accent pe activitatile educationale care se fac la gradinita. Povestesete-I ca materialele de lucru de la gradinita sunt mai speciale decat cele de acasa si ca o sa lucreze mai mult acolo decat o faceati acasa.
- Povesteste-i de educatoare si da-i sansa sa o cunoasca. Educatoarea este o doamna care o sa il invete multe lucruri noi, stie o sumedenie de jocuri si este talentata. Copilul trebuie sa stie ca tu ai incredere in invatatoare si ca o respecti.
- Daca ai cum, povesteste-i despre colegii lui. Macar cum ii cheama sau daca cunoasteti pe cineva din grupa, iesiti la joaca impreuna sa se acomodeze unul cu celalalt.
- Niciodata sa nu il ameninti cu mersul la gradinita! Daca in sufletul lui se planteaza ideea ca gradinita e un loc unde merge sa fie pedepsit, foarte greu se va adapta.
E normal sa planga la gradinita?
Majoritatea copiilor plang cand merg la gradinita. Plang in mod special de dorul parintilor, de frica de schimbare si de frica ca poate au fost lasati acolo definitiv. Este fundamental ca celui mic sa i se spuna ca mereu vine cineva sa il ia si sa i se spuna cand. Adaptarea copilasului dureaza aproximativ o luna, mai mult sau mai putin in functie de copil si de mediu. Unii plang mereu cand sunt lasati, apoi plang cand sunt luati pentru ca nu vor sa plece.
Daca in schimb, copilul tremura cand este dus la cresa, face regres notabil, are cosmaruri, nu spune ce se intampla la gradinita sau incepe sa planga doar cand se aminteste de gradinita, e necesar sa discutati cu educatoarea sa aflati ce se intampla. Uneori plansul copilului ne spune ca mediul nu este potrivit pentru el.