10 traume emotionale pe care i le poti provoca copilului in primii ani de viata
Cartea „Bolnav de teama: Rolul traumelor din copilarie in declansarea bolilor la adult” scrisa de doua specialiste in terapia de familie si asistenta sociala, si anume Robin Karr-Morse si Meredith Wiley, descrie foarte interesant maniera profunda in care sunt afectati copiii si bebelusii de experientele traumatice. Conform acestora, traumele suferite in perioada prenatala si primii trei ani de viata afecteaza copiii.
Atunci cand oamenii se gandesc la termenul de trauma, acestora le vin in minte aspecte precum loviturile fizice sau alte accidente sau dezastre naturale.
In speta, discutam aici despre primii ani de viata ai copilului. In cazul acestora, traumele sunt de nivel emotional si au loc in perioada prenatala si in primii trei ani de viata.
In cazul fatului, desigur, aceasta trauma i se intampla mamei si e transmisa apoi fatului.
In cazul copilului, trauma i se intampla direct acestuia sau indirect, prin intermediul mamei.
Reactii la trauma
Cand copiii se sperie foarte tare sau sunt suparati si stresati, de cele mai multe ori se retrag in lumea lor, sunt imobili si tacuti. In cele mai rele cazuri, ei parca ingheata si nu mai raspund la stimuli. Acest comportament este clar un semn de trauma.
Ca adulti, in iminenta pericolului, intram intr-o postura de lupta; intreg organismul este pregatit fie sa atace, fie sa se retraga – inima bate mai repede, respiratia se accelereaza, ne transpira mainile, suntem incordati; este un moment stresant pentru organism.
Daca acest lucru se intampla in repetate randuri in copilarie, iar copilul nu este capabil (din cauza varstei) sa ia o decizie, atunci el se blocheaza si intra in acea stare de imobilitate. Copilul socat nu va mai plange, nu va mai tipa, ci va privi in gol, pierdut in lumea lui.
Conform autoarelor de mai sus, copiii crescuti in medii traumatice sunt mai predispusi sa dezvolte o forma de cancer, sa sufere de dureri cronice sau sa faca diabet zaharat la un anumit moment in viata. In studiile lor, Robin Karr-Morse si Meredith Wiley au descoperit ca majoritatea adultilor care sufereau de diverse afectiuni medicale au avut candva in copilarie parte de stres sau traume emotionale.
10 traume emotionale semnificative:
1. O nastere prematura cu probleme medicale aferente;
2. Depresia post-partum a mamei;
3. Eventuale perioade de spitalizare pe fondul unor afectiuni;
4. Malnutritia;
5. Abuzul fizic;
6. Abuzul emotional;
7. Abuzul sexual;
8. Neglijenta;
9. Abandonul;
10. Divortul;
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei