11 pași esențiali pentru a-ți reveni după extenuare și burnout
Simți că extenuarea a pus stăpânire pe corpul și pe mintea ta? Poate să fie de vină atât lucrul la serviciu, cât și depresia sau odihna insuficientă. Chiar dacă îți place foarte mult ceea ce faci și nu simți volumul exagerat de muncă, mai devreme sau mai târziu te vei confrunta cu efectele epuizării.
Este posibil să nu mai poți duce la bun sfârșit sarcinile pe care ți le-ai propus. Ce e de făcut? Găsești în rândurile de mai jos 11 variante pe care le poți încerca.
1. Fă din sănătatea ta prioritatea numărul 1
Atunci când ignorăm mesajele din partea propriului organism pentru prea mult timp, se instalează boala. Extenuarea este o consecință a neluării în seamă a acestor semnale. Trebuie să iei decizia de a pune sănătatea ta pe primul plan, și asta nu doar până te simți mai bine, ci pentru tot timpul de aici înainte.
2. Ia o pauză serioasă pentru a-ți reseta sistemul nervos
Sunt, desigur, mai multe lucruri în viața ta care ți-au descărcat bateriile și te-au adus în acest punct. O pauză reală și consistentă de la toate aceste lucruri este absolut necesară pentru a te putea recupera. Chiar dacă unii oameni vor fi dezamăgiți, sănătatea ta este pe primul plan.
3. Nu ezita să ceri ajutorul
Ți se pare că nu este nimeni care să te sprijine? Îți este greu să spui cuiva despre problemele cu care te confrunți? Trăiești după zicala “Dacă vrei să fie ceva făcut bine trebuie să faci chiar tu acel ceva? Ei bine, acum este momentul să înțelegi că nu poți face față vieții astfel și că trebuie să lași familia și prietenii să îți fie aproape.
4. Consultă profesioniști specializați în direcția care te interesează
Va fi nevoie de mai mult de o simplă vizită la un medic pentru a rezolva problema, pentru a obține mai multe opinii și pentru a face toate testele necesare, asigurându-te astfel că ai eliminat unele posibile afecțiuni. Dincolo de sprijinul celor apropiați, ai nevoie de ajutorul profesioniștilor în domeniu.
5. Fă exerciții fizice; nu foarte solicitante, dar constant
Beneficiile pe care le aduce mișcarea sunt multiple, dar când epuizarea nu te lasă să te dai jos din pat lucrurile stau altfel. Cu siguranță nu e pe primul plan o ieșire la sală unde să faci tot ce îți spune antrenorul, așa că te poți orienta către exerciții scurte, plimbări departe de zgomotul traficului, yoga în confortul propriei locuințe… Poți chiar să dansezi; îți va ajuta atât corpul cât și mintea.
6. Nu uită să te joci și să razi
Râsul este ca o vacanță instantă. Atunci când te trezești și îți dai seama că abia poți să funcționezi, viața nu este prea amuzantă, într-adevăr, însă este extrem de important să faci loc jocului și râsului în viața ta. Încearcă să te uiți la comedii sau la stand-up, mergi la un spectacol amuzant; încearcă măcar.
7. Schimbă-ți prioritățile și sistemul de valori
Oricare ar fi fost acele milioane de decizii mici care te-au adus în acest punct, rădăcina cauzei este de fapt, cel mai probabil, în sistemul tău de valori. Ca de exemplu atunci când pui situația ta financiară înaintea sănătății și, mai devreme sau mai târziu, această alegere se întoarce împotriva ta.
8. Mănâncă des și puțin, evită excesul de zahăr
De-a lungul recuperării în urma extenuării, este foarte important să fii cât se poate de grijuliu cu nivelul zahărului din sânge. Să mănânci mult de două sau de trei ori pe zi este cea mai greșită decizie; cea mai bună ar fi să mănânci de șase ori în fiecare zi, în cantități mai mici.
9. Evită zahărul procesat, cofeina și orice alte stimulente
Să fie foarte clar: trebuie să spui un NU hotărât alcoolului, tutunului sau alimentației de tip fast-food. Sună că o mare provocare, dar este foarte important să ții cont de asta; mai ales în primele 2 – 4 săptămâni de recuperare. Încearcă să bei apă cu lămâie, consumă ulei de cocos, asigură-te că dormi suficient și organismul va începe să se refacă.
10. Folosește vitamine și suplimente
Nu trebuie să crezi că există o soluție miraculoasă care te va vindeca peste noapte, însă este de datoria ta să cauți acele lucruri care pot face diferența în procesul de recuperare. Este important să ții cont de asta mai ales în primele 4 – 6 săptămâni.
11. Rezervă-ți regulat timp în care să nu faci nimic anume
Oricât de mult te-ar ajuta medicii, vitaminele sau sfaturile și căldură celor apropiați, uneori, soluția cea mai la îndemână și pe care o pierzi din vedere, este aceea de a sta pur și simplu, fără să faci nimic. Chiar dacă oamenii tind să subestimeze efectele unei ore în care să privească un rău cum curge, tu încearcă.