11 recomandări importante pentru femeile aflate la prima sarcină
De-a lungul vieții, organismul femeii trece prin multe schimbări. În cazul femeilor aflate la prima sarcină, aceste modificări care apar sunt foarte multe și se manifestă într-o perioadă destul de scurtă de timp. Există situații în care femeile suportă bine sarcina și chiar o consideră una dintre perioadele în care s-au simțit cel mai bine, dar sunt și foarte multe femei care consideră perioada de sarcină ca fiind una dificilă și plină de încercări. Oricum ar sta lucrurile, trebuie conștientizat faptul că sarcina este însoțită de anumite simptome și de emoții necunoscute anterior, care să o ajute pe viitoarea mămică de-a lungul întregului proces.
Rilastil Stretch Marks Fiole este un tratament șoc pentru prevenirea şi combaterea vergeturilor cauzate de rupturile de colagen şi elastină din timpul sarcinii sau de modificările bruşte de greutate.
În afară de simptome de ordin fizic ce pot apărea în perioada de sarcină, apar anumite schimbări și în plan psihologic. În momentul în care femeia realizează că este însărcinată, apar pentru ea unele temeri și anumite speranțe, precum și noi motivații care contribuie la schimbările de ordin psihologic. Specialiștii insistă asupra importanței care trebuie să fie acordată acestui tip de schimbări, pentru că este esențial ca intensitatea noului tip de trăiri să fie diminuată și gestionată corect.
Simptome sarcină – la ce trebuie să fii atentă?
Atunci când o femeie află că este însărcinată, starea de spirit a acesteia poate să se modifice rapid și poate să treacă ușor de la euforie la spaimă. De aceea, este bine ca femeile aflate la prima sarcină să țină cont de anumite recomandări care să le ajute să treacă cu bine prin această perioadă din viață. În momentul în care testul de sarcină se dovedește a fi pozitiv, apar și primele simptome. Printre acestea se numără starea de oboseală și greață, sensibilitate la anumite mirosuri, pofte sau dureri la nivelul sânilor.
Din perspectivă medicală, perioada de sarcină este împărțită în trei trimestre. În primul trimestru apar schimbări profunde, temeri și dorințe, care însă pot fi ținute sub control. Atât anxietatea, cât și stările de rău fizic rămân la un nivel normal, pregătind viitoarea mamă pentru ceea ce urmează. În al doilea trimestru de sarcină, femeia se obișnuiește cu situația și se liniștește, aitudinea ei devenind mai relaxată când vine vorba despre activități casnice sau profesionale. În al treilea trimestru de sarcină, atenția femeii se îndreaptă către o conectare cât mai eficientă cu propriul corp și cu propriile senzații.
Recomandări și sfaturi pentru femeile aflate la prima sarcină
Având în vedere faptul că perioada de sarcină este una firească în viață unei femei, trebuie să se acorde timpul și atenția de care este nevoie pentru ca femeia respectivă să fie pregătită, atât din punct de vedere fizic, precum și din punt de vedere al mentalului și al emoțiilor. În general, apar tot felul de sfaturi din toate părțile atunci când o femeie află că este însărcinată, însă este important să fie consultat medicul pentru a afla o părere competentă și de încredere.
Pentru a preveni apariţia vergeturilor de la nivelul pielii sau pentru a le contracara, farmaciştii Catena vă recomandă să folosiţi crema Rilastil Stretch Marks. Acest produs poate să fie utilizat atât în perioada de sarcină cât şi în perioada alăptării. Este o cremă care conţine amino – acizi esenţiali, complex de vitamine şi ulei de tărâţe de orez, fiind potrivită pentru masaje de lungă durată.
1. Renunțați la alcool
Una dintre principalele recomandări pentru femeile însărcinate este aceea de a renunta la consumul de alcool, chiar și la băuturi precum vinul sau berea, care sunt considerate mai „slabe”. Alcoolul penetrează placenta și poate să influențeze negativ dezvoltarea fătului.
2. Renunțați la tutun
În perioada de sarcină (și nu numai), fumatul este extrem de dăunător pentru că ajunge să afecteze circulația și dezvoltarea normală a fătului. Consumul de tutun favorizează îngustarea vaselor de sânge și reducerea cantității de oxigen care ajunge la placentă și la făt.
3. Utilizați doar medicamente recomandate de medicul dumneavoastră
Foarte mare parte dintre medicamente nu sunt recomandate sau chiar sunt interzise femeilor însărcinate, pentru că au în compoziție substanțe ce pot să penetreze placenta către sângele fătului și pot să genereze efecte severe. Este ideal să evitați orice medicament pentru care nu ați primit rețetă, precum și vitaminele sau suplimentele care nu sunt recomandate anume de către medicul dumneavoastră.
4. Evitați băuturile energizante, cafeină și anumite ceaiuri
În mod normal, consumată cu moderație, cafeina nu produce efecte adverse. În perioada de sarcina însă, lucrurile satu diferit. În afară de cafea, aceasta poate fi întâlnită atât în ceaiul verde și negru, precum și în unele băuturi energizante. Trebuie evitată, pentru că poate duce chiar și la pierderea sarcinii.
5. Spălați bine fructele înainte de a le consuma
Există posibilitatea ca acestea să fie contaminate, iar consumarea lor înainte de a fi curățate corespunzător poate să provoace infecția toxoplasmoză. Din acest motiv poate să apară chiar avortul spontan, precum și o dezvoltare anormală a fătului.
6. Preparați bine carnea și ouăle înainte de a le consuma
Aceste alimente pot să fie contaminate cu paraziți sau bacterii, motiv pentru care trebuie achiziționate din surse sigure. De asemenea, alimentele trebuie să fie transportate și folosite corect, dar mai ales gătite corespunzător.
7. Evitați consumul de zahăr
Nu este recomandat să consumați dulciuri în perioada de sarcină, pentru că deja există risc de declanșare a diabetului gestational. Este de preferat ca aportul de glucide să vină mai bine din fructe.
8. Aveți grijă să vă odihniți suficient
Este important ca femeile însărcinate să evite stresul și să se bucure de acest moment al vieții, de aceea este recomandat să doarmă cel puțin opt ore în fiecare zi și să ia suficiente pauze.
9. Respectați calendarul stabilit de către medic
Este ideal să nu ratați nicio vizită programată la medic și să respectați întocmai indicațiile acestuia. De asemenea, atunci când apare o problema, nu ezitați să îl contactați pentru a-i cere sfatul.
10. Încercați să rămâneți o persoană activă
În funcție de trimestrul de sarcină, există anumite exerciții fizice pe care aveți voie sau nu să le executați. Este important să rămâneți în formă, iar mușchii să fie bine antrenați pentru ultimul trimestru.
11. Luați zilnic o doză de acid folic
Acidul folic este recomandat în special atunci când încercați să rămâneți însărcinată, precum și în primele 12 săptămâni de sarcină – în perioada dezvoltării sistemului nervos al fătului.