12 feluri in care te poti elibera de un trecut apasator
Cand iti aperi propria nefericire, n-ai facut nimic. Sa retraiesti trecutul iar si iar, nu schimba nimic. Sa iti doresti ca lucrurile sa fi stat altfel, nu face ca acestea sa se schimbe.
Se poate sa ajunga sa ti se para confortabile unele sentimente dureroase, mai ales daca sunt singurele care iti sunt familiare. Unii oameni intampina dificultati in a lasa in urma durerea sau amintirile neplacute pentru ca au impresia ca acele emotii fac parte din identitatea lor.
- Trebuie sa intelegi ca relatiile pe care le ai sunt diferite de cele pe care credeai ca le ai de fapt. Cu timpul, si tu si ceilalti veti trece prin diverse transformari care va vor schimba perceptia, felul in care relationati, si asta este foarte bine pe termen lung.
- Nu iti face sperante prea mari cand e vorba despre ceva care implica si alti oameni. S-ar putea sa fii dezamagit. In general, aceste asteptari mari ajung sa ne tina prizonieri; nu exista garantii in viata.
- Nu trai ca si cum ai fi legat cu lanturi, daca tot ai cheia. Ne-am obisnuit sa traim in limitele propriilor credinte, pe care le lasam sa ne defineasca si putinta si personalitatea. Deschide-ti mintea si, dincolo de cat de cliseic suna, crede in tine.
- Treci peste gandul ca ai putea controla actiunile altor oameni. Abia te controlezi pe tine si felul in care sa actionezi. Nu-ti consuma energia si nici timpul incercand ceva imposibil.
- Sa-ti faci griji numai in legatura cu ce crezi tu despre tine. Evita sa pui pret sau sa te lasi controlat de parerile altora in legatura cu felul in care ar trebui sa fii. Nu uita ca nu poti trai pentru propriile valori atata timp cat te lasi prada nevoii de aprobare din partea celorlalti.
- Lasa-ti loc sa si gresesti. Foloseste-te de astfel de experiente pentru a invata si pentru a evolua, glumeste pe seama propriilor greseli. Nu esti prost sau rau pentru ca ai spus ceva gresit, esti uman si, uneori, amuzant.
- Accepta ca sunt lucruri pe care nu le poti shimba. Si nu-ti mai dori ceva ce nu mai exista. Incearca sa te aduci in prezent, aici este viata adevarata. Nu poti schimba trecutul, dar poti sa iei acum decizii bune in legatura cu viitorul tau.
- Nu te lua mai in serios decat este cazul. Acest tip de atitudine iti va permite sa te relaxezi si sa te bucuri mai mult de calatoria ta prin viata. E bine sa poti rade cu tine si de tine oricand.
- Infrunta-ti fricile. De cele mai multe ori, frica este cea care sta intre tine si fericire, pentru ca functioneaza in asa fel incat inchide mintea in fata unor posibilitati frumoase. Frica te inchide in zona ta de confort, sufocandu-te cu acel dureros “dar cum ar fi fost daca…”.
- Asigura-te ca ti-ai gasit vocea si fa-te auzit. Impartaseste si altora ceea ce gandesti si ce simti, intr-o maniera rationala. Daca vei mentine viu acest canal de comunicare dintre tine si ceilalti, fiind explicit in legatura cu ce iti place si ce nu, nu vei mai fi nevoit sa iti inabusi emotiile.
- Da-ti voie sa simti si emotii negative, pentru ca si acestea fac parte la fel de mult din vietile noastre. Incercarea de a le ignora nu va face decat sa iti creasca suferinta. Este greu de trecut peste o pierdere si este in regula sa te doara si sa ii trist.
- Invata sa ierti, altfel vei ramane incuiat intr-un trecut aglomerat si sumbru, departe de viata pe care ai putea-o avea. Nu uita ca nu ierti neaparat de dragul persoanei pe care o ierti, ci in primul rand pentru tine, pentru linistea si echilibrul de care ai atata nevoie.