13 caracteristrici ale unei relații sănătoase
Relațiile acelea extraordinare pe care le cunoşti sau de care ai auzit nu se întâmplă pur și simplu. Este nevoie de ceva muncă, recunoștință și angajamente serioase. Când ești într-o relație, iubești persoana cu care ești și vrei să stai cât mai mult cu aceasta. Să te îndrăgostești este ușor, însă o relație serioasă pe termen lung presupune destul de mult efort.
Din păcate, dragostea și romantismul au acest efect de a ne face să nu mai înțelegem coerent realitatea. Când îți dorești enorm să te iubească cineva, există riscul să accepți cam pe oricine apare în peisaj. O relație sănătoasă se bazează pe multe calități și le poți recunoaște dacă ai mintea deschisă; iată 13 dintre ele:
· Sănătatea partenerilor
Este extrem de important să fiți amândoi sănătoși, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Nimeni nu este perfect, desigur, dar trebuie măcar să încercăm să ne păstrăm echilibrul emoțional și organismul sănătos pentru a ne putea bucura de o relație așa cum vrem.
· Conștiința de sine
Cei mai mulți dintre noi nu o au. Ce este această conştiinţă de sine? Înțelegerea felului în care comportamentul tău îi afectează pe cei din jur. Cum se obține? Trăind în prezent. Avantajele sunt incredibile, mai ales că operezi la un nivel superior, nelimitat de ego.
· Bunăvoința
Dragostea dezvăluie cele mai bune părți ale noastre. Compasiunea este dovedită de respectul și blândețea cu care ne tratăm jumătatea. Cu puțină bunăvoință și înțelegere, relația este mult mai sănătoasă iar eventualele conflicte se pot rezolva cu ușurință.
· comunicare excelentă
Abilitatea de a comunica eficient face diferența într-o relație. Pentru a dobândi această calitate, este esential să înveți mai întâi să asculți. Trebuie să te asiguri de asemenea și că înțelegi ce încearcă persoana iubită să îți transmită.
· Empatie
O persoană empatică este aceea care înțelege și împărtășește sentimentele celorlalți. Oricât de grea ar fi o încercare, atunci când partenerul tău simte că nu este singur, poate trece mai ușor peste probleme.
· Curiozitate
Curiozitatea poate fi extrem de constructivă atunci când nu este exagerată sau exprimată greșit. Dacă pui întrebările potrivite, partenerul tău se va simți mai în largul lui atunci când îți va spune motivele pentru care este distant sau supărat; orice tensiune va fi aplanată astfel mult mai repede și mai eficient.
· Sinceritate și încredere
Fără sinceritate, relația este din start pe un drum greșit. Limbajul trupului sau tonul vocii te vor da de gol oricum, mai devreme sau mai târziu, în cazul în care încerci să minți. Dacă nu vrei să faci ceva, cel mai rău lucru este să nu spui că nu vrei, să faci totuși acel ceva și să suferi din cauza asta. Frustrarea care se acumulează va face mai mult rău relației.
· Reciprocitate
Un fel de “oferă și primeşte”, ceva care asigură echilibrul într-o relație de-a lungul timpului. Trebuie să știi când să lași de la tine și când să oferi înapoi anumite favoruri, iar deciziile pe care le luaţi este ideal să fie acceptate de amândoi fără nicio constrângere.
· Angajamente
Nu este nimic în neregulă să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce depinde de ține în cadrul cuplului. Angajamentele sunt niște înțelegeri nescrise în legătură cu durata relației voastre, a felului în care procedați cu banii, a atitudinii pe care o aveți față de copiii voștri, a poziției pe care o adoptați atunci când intervine un conflict.
· Capacitatea de a dărui
Este o calitate extrem de necesară pentru bunul mers al unei relații, indiferent dacă este vorba despre aspectul financiar sau cel sentimental. Este o decizie pe care trebuie să o luați împreună pentru a nu avea surprize atunci când unul dintre voi nu se comportă conform așteptărilor.
· Putința de a ierta
Este greu, știu. Să te ierți pe ține este chiar și mai greu de-atât, pentru că ajungi să rănești persoana pe care o iubești și asta de cele mai multe ori fără intenție. Este nevoie de timp pentru a învăța să ierți și pentru a ierta cu adevărat. Sunt importante de asemenea și momentul și felul în care îți ceri iertare. Pe de altă parte, trebuie să și demnostrezi că ai înțeles ceva din greșală și că nu o vei mai repeta.
· Recunoștință
Atunci când fiecare dintre voi doi își demonstrează recunoștința în fiecare zi, fără îndoială că relația devine mai sănătoasă și mai puternică. De asemenea, când îi arăți partenerului recunoștință și mai ales dacă primești înapoi acest sentiment, ești din ce în ce mai departe de posibilitatea unor gânduri negre în ceea ce vă privește.
· Intimitatea
Atunci când toate calitățile numite mai sus sunt o obișnuință pentru relația voastră, șansele ca latura intimă a cuplului să devină una așa cum speri, cresc considerabil. Este nevoie de încredere 100% pentru că intimitatea fizică și spirituală dintre voi să ajungă la apogeu.
Citeşte şi Lucruri mici care pot crea resentimente in relatie de-a lungul timpului