15 motive pentru care este bine sa zambesti
Zambetul poate parea un raspuns involuntar la ceva dragut sau amuzant, dar studiile arata ca este mai mult decat atat. Zambetul, involuntar sau fortat, poate avea un efect pozitiv asupra starii de spirit, scazand nivelul de stres si aducand beneficii asupra relationarii cu cei din jur. Zambetul este o modalitate usoara pentru a stimula starea de spirit, starea de bine, increderea in sine si starea de sanatate generala.
Zambetul si beneficiile lui incredibile:
- Zambetul este contagios.
Oferind un zambet, asteptam si ca ceilalti sa ne intoarca un zambet. Studiile arata ca doar vazand o persoana zambitoare, se activeaza o zona a creierului care controleaza miscarea faciala care determina un zambet. Chiar si in situatii negative, daca zambesti poti determina o imitare involuntara din partea altora sa zambeasca.
- Zambetul scade stresul si anxietatea.
Poate parea paradoxal sa zambesti in situatii de stres, insa studiile raporteaza ca acest lucru aduce beneficii asupra sanatatii. Participantii la un studiu care au au reusit sa-si declanseze zambetul in recuperarea dintr-o situatie stresanta, si-au optimizat activitatea inimii (tahicadria, HTA), fata de cei cu o expresie faciala neutra. Incercati sa zambiti, chiar daca sunteti intr-o situatie stresanta , pentru a va calma sau relaxa.
- Zambetul elibereaza endorfinele.
Zambetul ne ajuta in gestionarea stresului prin eliberarea de endorfine, substante chimice care au un efect slab anesteziant asupra corpului si implicit efect de calmare.
- Zambetul este atractiv.
Zambind ai mai multe sanse sa atragi privirea celorlalti. Zambetul sugereaza ca esti empatic.
- Zambetul contribuie la intarirea sistemului imunitar.
S-a dovedit rolul endorfinelor in stimularea sistemului imunitar si in cresterea capacitatii organismului de a lupta cu boala. Copiii care au fost vizitati in spital de povestitori, papusari, clovni si care le-au creat constant o stare de bine si un zambet, au inregistrat progrese fata de cei care nu au fost vizitati. Incruntarea datorata tristetii stimuleaza producerea de adrenalina care are efecte negative pe termen lung.
- Zambetul te face “mai abordabil”.
Daca iti doresti sa iti faci prieteni este bine sa zambesti mai des. S-a constatat ca oamenii sunt mai dispusi sa se angajeze in relatii sociale cu persoanele care zambesc. Zambetul este o expresie faciala care invita la interactiune.
- Zambetul te face sa te simti mai confortabil.
Chiar in situatii mai putin familiare sau mai putin prietenoase, daca zambesti iti poti aduce singur confortul de care ai nevoie.
-
Zambetul te face “mai demn de incredere”.
-
Zambetul iti imbunatateste credibilitatea.
Un studiu asupra credibilitatii oferite de oamenii care zambeau si de alti oameni cu expresii faciale neutre, a raportat ca rezultat ca oamenii care zambesc sunt perceputi de alte persoane straine ca fiind mai de incredere.
- Zambetul iti ofera succes in pozitii de lider.
Daca te afli intr-o pozitie de putere, zambetul iti aduce imbunatatiri la imaginea de lider. Stilul de conducere optimizat si cu ajutorul zambetului, eficientizeaza relatiile de subordonare.
- Zambetul iti ofera succes atunci cand vrei sa promovezi.
Chiar daca te afli intr-o pozitie de executie, zambetul oferit celor din jur te face sa fii mai bine perceput si apreciat la locul de munca si chiar preferat de sefi atunci cand se iveste oportunitatea promovarii.
Puterea zambetului alunga gandurile negative si permite imaginatiei si creativitatii sa-si faca loc.
- Zambetul contribuie la gimnastica muschilor faciali.
Ca orice miscare ajuta la tonifierea musculaturii si implicit la infrumusetare. Cei care zambesc par mai tineri.
- Zambetul este un plus al personalitatii tale.
Cei ce nu au invatat sa zambeasca pot fi decat invidiosi. A zambi nu este decat un act involuntar in momente de bine, sau provocat de ceva exterior dragut, ci poate fi un zambet invatat constientizandu-se efectele sale benefice asupra starii de bine personale si asupra celor din jur.
- Zambetul poate creste durata vietii.
Asociat cu fericirea, zambetul este un factor ce mentine sau imbunatateste sanatatea, deci si durata vietii.
- Zambetul te ajuta sa stimulezi sentimente pozitive in cuplu.
Partenerul este receptiv la zambetul tau sincer si la sentimentele pozitive, oferind reciprocitate, iar pe acest teren se poate mentine si consolida o relatie fericita.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog