2 motive pentru care “așa a fost să fie” este cel mai urât clișeu
Am auzit mulți oameni folosind aceste cuvinte, ca și cum ar fi răspunsul final și universal pentru orice, de la faptul că au fost respinși la un interviu de angajare până la despărțirea de cineva. Este acea expresie la îndemână pe care o folosim cu toții atunci când nu avem altceva mai interesant, mai sincer sau mai profund de spus în legătură cu o întâmplare sau cu alta.
Probabil că mulți o folosesc pentru că nu vor să fie mesagerii unor veșți neplăcute sau poate pentru că vor să evite o discuție mai lungă decât și-ar dori.
1. Sună că și cum n-ai știi despre ce vorbești și nepoliticos pentru cei care trec prin momente grele
Este ceva ce ai putea să auzi după ce îți anunți divorțul, de la oameni care nu știu ce altceva să îți spună. Cu toate astea, ar putea încerca o abordare mai empatică. Chiar dacă nu-s foarte multe de spus odată ce evenimentele s-au petrecut deja, cu siguranță ar putea să spună mai degrabă ceva de genul: “Îmi pare rău că ți s-a întâmplat asta, îmi doresc să îți fie bine din nou cât mai curând.” Ar fi mult, mult mai potrivit.
Aceste cinci cuvinte pot fi ca niște pumnale în inima cuiva care încearcă să treacă peste un moment dificil, peste o respingere sau o tragedie. Ideal este să faci tot ce poți cu creativitatea ta în astfel de situații și nu să spui ceva orice, fără sens, care mai rău să rănească persoana căreia te adresezi.
2. Permite oamenilor să dea vina pe orice altceva decât pe propriile decizii greșite
De fapt, așa a fost să fie pentru că nu exista alt deznodământ posibil plecând de la alegerile pe care le-ai făcut. Să fim sinceri: de câte ori ai luat o decizie eronată și totuși te-ai mirat atunci când lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ți-ai dorit? Indiferent dacă este vorba despre un partener care știai că are deja o relație sau despre faptul că nu ai plănuit suficient de minuțios ceva important și ai eșuat. De mult mai multe ori decât eșți dispus/ă să recunoști, și tocmai aceasta este problema. Folosim expresia “așa a fost să fie” în loc să ne spunem nouă sau altora adevărul: trebuia să te aștepți că așa vor decurge lucrurile dacă ai început greșit!
Ne folosim de acele cinci cuvinte pentru că nu avem curaj să înfruntăm realitatea. Dar realitatea trebuie înfruntată. Desigur, nu ajungi foarte popular/ă dacă eșți cel/cea care arată celorlalți realitatea așa cum este, cu fiecare ocazie. Cu toate astea, oamenii de acest fel sunt cei mai de încredere și sunt cei care te ajută de fapt cel mai mult atunci când treci prin momente dificile.
Să nu uiți însă că cel mai mult te va ajuta să te priveșți în oglindă și să fii sincer/a cu tine: “A fost o idee proastă și n-o să ajung nicăieri repetând greșeală asta. Fă ce trebuie să faci, vindecă-te și schimbă-ți obiceiurile. Așa a fost să fie pentru că așa ai făcut să fie.”