20 de semne că este nevoie să începi o viaţă nouă
Viața ne duce pe căi nebănuite. Uneori ne trezim în situații în care nu am fi crezut niciodată că o să ajungem și trebuie de urgență să facem ceva pentru a ne îmbunătăți existența. Câteodată sunt de ajuns mici ajustări ale vieții noastre, alteori trebuie să ștergem tot și să o luăm de la capăt.
Care sunt semnele care ne arată că trebuie să o luăm de la capăt?
Unele semne sunt de-a dreptul grăitoare, în timp ce altele sunt atât de subtile încât abia le putem bagă în seamă. Cu toate astea, a avea grijă de bunăstarea noastră trebuie să fie o prioritate, deci trebuie să fim vigilenți.
1. Zâmbeșți rar. Dacă nici măcar râsul unui copil, o glumă bună, o comedie reușită nu îți aduc un zâmbet, cu atât mai mult un râs în hohote, ar trebui să îți pui semne de întrebare. Poate fi și un semn de depresie.
2. Nu mai ai grijă de ține. Nu îți mai pasă cum arăți, arunci haine pe ține fără nicio noimă sau mai rău, îți neglijezi igiena personală. Nu este vorba de a arată conform standardelor sociale, mereu la modă și ca scos din cutie, e vorba de gesturi elementare.
3. Nu mai ai prieteni. Pur și simplu ai îndepărtat oamenii de lângă tine prin atitudinea ta. Dacă oamenii văd că tu nu faci nimic pentru bunăstarea ta, atunci renunţă în a încerca să te ajute.
4. Nu ieși în oraș. Nici măcar singur. Să vezi un film, să mergi la muzeu, la teatru sau chiar să stai la o terasă să bei o cafea sunt acțiuni ce nu necesită neapărat companie. Compania ta e de ajuns.
5. Citeșți puțin. O carte bună, beletristică sau nu, te poate ajuta să îți schimbi puțîn viziunea.
6. Îți este rușine cu viața ta. Orice activitate ai desfășura, o poți face cu fruntea sus și cu mândrie. Dacă te rușinezi când cineva te întreabă ce ai mai făcut sau ce job ai, e timpul pentru o schimbare.
7. Eviți contactul cu lumea. Refuzi să răspunzi la telefon, la mesaje, te prefaci să nu vezi oamenii cunoscuți pe stradă.
8. Eșți înconjurat de oameni toxici. Oamenii toxici sunt aceia care în loc să te încurajeze să te ridici, te umilesc cu jigniri sau gesturi neplăcute. Scapă de ei rapid.
9. Vezi numai părțile urâte din viața ta. Oricât de urâtă ar părea viață ta, există oameni care și-ar dori din tot sufletul să o aibă. Mulțumește pentru cel mai mic lucru pe care îl ai și o să observi că ai mai mult decât alții pot visa.
10. Plângi des. Dacă îți vine să plângi de la orice nimic, înseamnă că te apropii ușor de depresie. Toți trecem prin perioade mai sensibile, dar dacă deja treci de 2 săptămâni trăind aceeași stări, apelează la ajutor specializat.
11. Eșți morocănos. Păsările ciripesc prea tare, soarele arde prea puternic. Dacă totul e fix cum nu ar trebui, eșți morocănos.
12. Totul ți se pare întunecos și trist. Nici primăvara nu ți se pare luminoasă și veselă, soarele nu te atrage să vezi trezirea naturii, să știi că problema e la tine.
13. Te cerți cu toată lumea. Vecinii sunt prea gălăgioși, lumea se uită urat pe stradă la tine, vânzătorii se poartă urat, sunt reale sau ți se pare ție pentru că ești nemulțumit de viața ta?
14. Nu mai găsești bucurie în nimic ce înainte te bucură. Dacă vechile obiceiuri nu îți mai aduc bucurie, e timpul să găsești unele noi, nu să te plângi că nu îți place nimic.
15. Nu mai eșți interesat de viitorul tău. Nu îți pasă nici ce se întâmplă mâine, nici ce se întâmplă peste 10 ani.
16. Trăiești în rutină. Muncă-acasă-muncă-acasă, nu reprezintă normalitatea vieții. În programul asta pe care toți îl avem, trebuie să strecori și ceva ce îți face plăcere.
17. Nu mai sărbătorești nimic. Nu îți pasă de ziua ta, de Crăciun, de Revelion. Toate zilele-s la fel: triste și seci.
18. Bârfești mult. Când eșți nemulțumit cu viața ta, cel mai simplu e să o critici pe a altora. Concentrează-te pe existența ta și lasă-i pe alții să facă ce vor ei.
19. Te evită oamenii. Când intrii într-o cameră și toți pleacă, ceva e în neregulă.
20. Te gândești mereu la moartea ta. Când ajungi să te gândești foarte des la cum ar fi viața altora dacă tu ai muri, e cazul să mergi urgent la psiholog. E cel mai mare indicator al depresiei.
Ce faci dacă totuși schimbarea e grea?
Dacă eșți foarte rezistent la schimbare și pur și simplu nu reușești să faci nimic să îți schimbi calitatea vieții, apelează cu încredere la un psihoterapeut. Acesta îți poate pune întrebările corecte şi te poate susține în schimbările majore din viața ta.