3 feluri în care să te concentrezi şi să termini treburile zilnice
Ideea de “multitasking” pierde teren în fața concentrării. Dacă vrei să înveți cum să fii mai productiv/ă, cum să te poți concentra mai eficient și cum să nu îți pierzi focusul, trebuie să renunți la a mai face câte puțin din toate în același timp. Simți că este neapărat necesar să îți păstrezi atenția pe ceea ce contează, pentru că pari să o pierzi din pricina unor lucruri foarte mărunte și care nu au nicio legătură cu programul și cu prioritățile tale.
Înainte de toate, cunoaște-te și nu te autosabota
Știu că vrei să termini totul într-un timp foarte scurt, că trebuie, că e urgent chiar, însă trebuie să înțelegi că “multitasking”-ul este doar un mit până la urmă. Faptele au arătat că această abordare ar fi de fapt cea greșită și ineficientă. Odată ce ai început o treabă, ideal este să nu te oprești până nu ai terminat-o. Deja ai generat motivația pentru a te apuca, entuziasmul de a duce totul la bun sfârșit, energia de a continua, iar mintea funcționează la capacitate maximă.
Te poate ajuta foarte mult să îți scrii planul într-un loc și să-ți arunci din când în când ochii la el. Ai mai putea fi atent/ă și la orele din zi, care îți sunt mai potrivite pentru acțiuni ce necesită un consum mai mare de energie și care sunt ideale pentru activități mai lejere.
Dacă nu poți face mai mult de un singur lucru, mai întâi întreabă-te: “Care este acel lucru pe care, dacă l-aș face, m-ar aduce mai aproape de scopul meu?”
Cele 3 sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când încerci să te organizezi:
Dacă îți intră în obicei să gândești și să te organizezi în acest fel, vei observa îmbunătățiri simțitoare în stilul tău de viață și în eficienţa cu care îți rezolvi treburile.
1. Clarifică-ți prioritățile
2. Ia deciziile necesare
3. Concentrează-te, pe rând, pe fiecare
Atunci când planifici totul și ai lista în față este mult mai simplu să îți îndrepți atenția către ce contează cu adevărat pentru tine. Va fi mai greu să te distragă ceva de la ceea ce ai de făcut și te vei descurca mai bine, inclusiv atunci când îți organizezi timpul de care ai nevoie pentru a realiza ceea ce îți dorești.
Adoptând în activitatea ta zilnică cele trei sugestii referitoare la felul în care alegi să faci totul, le vei transforma într-un obicei și vei ajunge să ții la distanţă multe dintre neplăcerile care pot apărea atunci când încerci să faci cât mai mult, cât mai repede.
Există, bine-nţeles și situații în care trebuie să ai repede o reacție. Te poți trezi în conjuncturi care să te facă să te simți lipsit/ă de control, momente în care uiți și de concentrare și de focus. Nu intră în panică, se întâmplă oricui. Creierul are nevoie de ceva vreme pentru a procesa decizii și timpul de lucru, mai mult decât pentru planificare și execuţia efectivă.