3 feluri in care traumele din copilarie stau in calea unei relatii sanatoase
Ceea ce s-a intamplat in trecut nu ramane intotdeauna acolo. Copilaria este o etapa extrem de importanta in care se dezvolta creierul, perioada in care oamenii invata cum sa se apropie unii de altii, deprind simtul stabilitatii, incep sa inteleaga ideea de dragoste si de siguranta. Insa, cand o persoana trece prin experiente traumatizante de-a lungul copilariei, dezvoltarea normala a creierului se poate intrerupe iar ideea de relatie sanatoasa ar putea fi schimbata definitiv pentru copil.
Orice om merita sa traiasca momente de dragoste si sa se bucure de o relatie pe care sa se poata baza si in care sa se simta in siguranta si sprijit de-a lungul vietii sale. In orice caz, cei care reusesc sa treaca peste faptul ca au fost neglijati, abuzati sau traumatizati in orice fel in copilarie, isi gasesc mai greu echilibrul necesar pentru a se putea bucura de o relatie asa cum viseaza oricine. Una dintre problemele cu care se confrunta este imposibilitatea lor de a putea avea incredere in oameni, mai ales in cei care i-au ranit in mod direct.
1. Te simti atrasa de relatiile distructive
Nu este un fenomen rar. De regula, multi dintre cei care au trecut prin experiente traumatizante in prima parte a vietii tind sa incerce sa ii „repare” pe cei cu care au o relatie intima. Mai exista si varianta in care cei traumatizati in copilarie au senzatia ca merita sa aiba o relatie cu o persoana care le face rau, tocmai pentru ca in trecut cineva i-a tratat astfel. Aproape fara exceptie, se va ajunge ca cel care a suferit in timpul copilariei sa aiba din nou de suferit, fara ca macar sa isi dea seama pana nu este prea tarziu.
2. Iti este greu sa iti gestionezi emotiile
Daca nu ai abordat situatia in asa fel incat sa incerci macar sa te vindeci in urma intamplarilor nefericite pe care le-ai trait atunci cand erai mic/a, exista o posibilitate destul de mare sa intampini dificultati in a face fata avalansei de emotii care s-ar putea sa te copleseasca la maturitate. S-ar putea sa te trezesti avand iesiri nervoase si fiind foarte impulsiv/a. Esti predispus/a la tot felul de frici, te poate cuprinde anxietatea in situatii care in mod normal nu genereaza emotii negative.
Atunci cand esti adult este esential, in contextul unei relatii, sa iti recunosti traumele si felul in care acestea iti afecteaza emotiile si reactiile.
3. Ai o stima de sine foarte scazuta si nu iti recunosti adevarata valoare
Dezgustul si rusinea nu au ce cauta in gandurile tale despre tine. Chiar daca simti ca nimeni nu te poate iubi si ca nu da nimeni doi bani pe tine, se poate trece peste. Nu este cazul sa incepi sa te indoiesti de propria judecata si de propria identitate.
Toate acele senzatii neplacute care te cuprind atunci cand simti ca n-ai niciun rost si cand crezi ca nimeni nu este de acord cu tine in nicio privinta sunt efecte ale unor intamplari din copilarie, pe care ti le amintesti mai mult sau mai putin, dar care au avut un efect profund negativ asupra ta. Este foarte important sa identifici sursa problemei si impactul real pe care l-a avut asupra psihicului tau pentru a putea stabili relatii normale de comunicare si convietuire atunci cand devii adult.
Nu ezita sa apelezi la un terapeut specializat in acest domeniu si care a acordat suficienta atentie acestor traume si solutiilor pe care persoanele in cauza le pot folosi pentru a depasi, pe cat posibil, aceste greutati. Merita sa faci orice este necesar pentru a te putea bucura de viata si de apropierea unei relatii care sa te impineasca.