3 infectii genitale frecvente
Epiteliul vaginal sintetizeaza glicogen. Acesta reprezinta substratul pentru bacilii Doderlein, flora vaginala normala. Rolul lor este de a mentine un pH vaginal acid, protejand impotriva infectiilor. Factori precum: utilizarea de antibiotice, menopauza, agentii infectiosi modifica acest echilibru, aparand simptome precum: modificarea caracterelor secretiei vaginale: volum, culoare, miros, consistenta, aparitia pruritului, usturime, iritatie, dispareunie, spotting (mici sangerari).
Gardnerella vaginalis
Bacil responsabil de aparitia vaginozei bacteriene prin modificarea microflorei vaginale normale. Adesea este insotit si de alte tulpini bacteriene. Gardnerella vaginalis nu este o boala cu transmitere sexuala, in mod obisnuit, tratamentul se adreseaza doar femeii.
Se manifesta prin aparitia unei secretii urat mirositoare, abundenta, galben cenusie, omogena care tapeteaza peretii vaginului. Inflamatia poate fi discreta sau absenta. Secretia are un miros neplacut, caracteristic de “peste” care apare mai ales dupa contactul sexual sau in preajma menstruatiei. Analiza de laborator detecteaza un pH alcalin al secretiei si tipic prezenta celulelor vaginale modificate: “clue cells”. Infectia cu Gardnerella a fost asociata cu boala inflamatorie pelvina, cu aparitia endometritelor dupa curetaj si are efecte negative in sarcina fiind implicata in nasterea prematura prin favorizarea contractiilor si a ruperii membranelor.
O caracteristica a acestui tip de infectie este recurenta, aceasta putand sa reapara chiar si in cazul unui tratament corect. Se recomanda evitarea spalaturilor vaginale (modifica microflora locala). Atentie, sapunurile destinate igienei intime nu se folosesc intravaginal.
Candidoza vaginala
Candida este responsabila pentru aproximativ 20-25% dintre vulvovaginite. In aproape 90% dintre cazuri este vorba de Candida albicans. Se considera ca 75% dintre persoanele de varsta fertila vor avea in viata lor o infectie candidozica, iar 20% pot fi asimptomatice. Dintre factorii favorizanti mentionam: utilizarea de antibiotice, diabetul zaharat, sarcina, terapia cortizonica, medicatia imunosupresoare, terapiile de substitutie hormonala dar si utilizarea lenjeriei sintetice.
Clinic apare un prurit important pana la formarea de mici ulceratii, usturime, secretie alba grunjoasa ce acopera peretii vaginali. Uneori poate apare si usturime la urinat. Spre deosebire de Gardnerella si Trichomonas, pH-ul vaginal este normal. Trebuie diferentiata de alte cauze pentru ulceratii genitale cum ar fi Herpesul. Examenul microscopic al secretiei vaginale identifica spori si filamente de micelii. In cazul recidivelor frecvente ( > 4/an) se poate apela la culturi (fungigrama si antifungigrama). In sarcina este contraindicata folosirea preparatelor orale iar ovulele sunt recomandate pe o perioada de 7 zile.
Trichomonas vaginalis
Este un protozoar flagelat responsabil pentru 20% dintre vulvovaginite. Preponderent transmiterea acestuia este sexuala. Poate avea insa un ciclu de viata de ~ 24h in apa piscinelor, in urina sau in scaunul de toaleta. Factori favorizanti sunt cei ce modifica pH-ul vaginal alcalinizandu-l. Este adesea asociat cu Gonoreea, functionand ca un caraus pentru acesta din urma. Clinic se manifesta prin prezenta unei secretii abundente gri-verzui, fluida, spumoasa, aerata, urat mirositoare, accentuata dupa menstruatie. Apare un disconfort datorita edemului vaginal precum si usturimi la urinat. Tratamentul trebuie sa fie oral deoarece tratamentul cu ovule are o rata mare de recidiva. Se poate folosi tratamentul asociat oral si local. Exista riscul de complicatie cu Candidoza.
Text: Dr Mitroi Brandusa
Medic specialist obstetrica ginecologie