4 motive pentru care ne auto-sabotăm
Atunci când lucrurile nu merg chiar în direcția în care ți-ai dori, probabil că este una dintre situațiile în care te auto-sabotezi. Este genul de atitudine care te lasă fără puțina încredere pe care o mai ai în propriile forțe și care stă între tine și ceea ce îți dorești să realizezi. Uneori te trezești că îți spui “Nu, nu pot”, chiar dacă fiecare celulă din tine strigă “Da, vreau!”
Dar ce se întâmplă de fapt? Ai senzația că așa a fost să fie? Crezi că te afli pe un drum greșit? Ar trebui oare să renunți și să începi de la zero totul, însă altfel? Poți învăța oare cum să fii mai încrezător și cum să obții ceea ce-ți dorești? Te bazezi pe ceea ce ai citit despre încredere și succes, ți-ai setat un scop nobil și ești încântat de felul în care se manifestă lucrurile în viața ta din această perspectivă. Știi că vrei să se întâmple și faci o listă cu ceea ce ai nevoie pentru a-ți atinge acest scop. Cu toate astea ești distras, simți că n-are niciun sens și, probabil, te întrebi de ce nu se întâmplă lucrurile pentru care ai făcut tot ce îți stătea în putere. Aici intervine sabotajul.
Cu siguranță că te gândești: “Ce este un sabotor? Cum a apărut? De ce mi-aș face asta? Mintea mea este puternică, pot face diferența între vocea care mă sabotează și cea care mă ajută!” Lucrurile nu stau însă chiar așa. Sunt multe motive pentru care ne auto-sabotăm, fără că măcar să ne dăm seama. Aici intervine încrederea în sine și respectul pentru propria persoană. Dacă nu poți să vezi ce îți stă în cale, cum ai putea să înlături acel ceva? Dacă nu poți percepe lanțurile care te țin în loc nu te poți gândi să scapi de ele. Uneori ai nevoie de cineva care să îți atragă atenția asupra acestor aspecte și care să te trezească la realitate.
Iată patru dintre motivele pentru care ajungem să ne auto-sabotăm:
1. Frica de eșec
Încă de când suntem copii auzim constant păreri și mituri despre succes și eșec. În funcție de oamenii pe care îi avem în preajmă, aceste credințe sunt absorbite de subconștientul nostru ca un burete; iar dacă subconștientul tău îți spune mereu că nu poți, ajungi să crezi asta. Trebuie să reții că oricât de sus vei încerca să urci, nu vei putea ajunge niciodată în vârf. De ce? Pentru că perfecțiunea este imposibil de atins.
2. Frica de succes
Chiar mai înfricoșătoare decât teama de eșec este cea de succes. Ar putea suna fals sau ridicol, dar este foarte adevărat și o poți întâlni peste tot. De exemplu, persoanele creative au foarte des idei bune pe care ajung să le abandoneze. Oricare ar fi motivele evitării succesului, sunt mulți oameni care pur și simplu nu pot accepta schimbările în bine din viețile lor.
3. Te-ai deconectat de la adevărata ta natură
Auto-sabotajul se manifestă atunci când nu trăiești conform propriilor principii. Într-adevăr, este dificil să te cunoști suficient și să îți pui la punct un sistem de valori sănătoase și principii solide. E greu să trăiești în dezacord cu adevărata ta natură și cu consecințele care decurg din asta. Fizic, mental și emoțional ești dărmat, pentru că sufletul tău încearcă să se alinieze cu persoana care ești cu adevărat.
4. Nu ai rezolvat problema integrității personalității tale
La sfârșitul zilei nu ai senzația aceea de împlinire pe care o aștepți atât de mult. Oricât de ocupat ai fost la serviciu sau cu relațiile pe care le întreții, doar părea că ești productiv. Dacă ești asemeni celor mai mulți dintre oameni, probabil că ești mereu pe fugă și nu ai suficient timp pentru tine, cel care ești cu adevărat. Încerci să obții un serviciu mai bun, o mașină mai frumoasă, pe cineva cu care să te bucuri de viață, o casă pe gustul tău, viața perfectă. Între timp uiți cine ești de fapt, iar primul pas către integritate este tocmai o bună cunoaștere a propriei persoane și a ceea ce îți doreșți cu adevărat. Dacă vrei să reușești în evoluția ta, trebuie să identifici corect care îți sunt valorile și ce anume înseamnă pentru ține integritate.