4 sfaturi care te ajuta sa nu iti mai analizezi relatia obsesiv
Atata timp cat traiesti, creierul tau nu se opreste; oricat de mult ti-ai dori asta cateodata. Iata un exemplu: iubitul tau iti spune ca te iubeste si iti ureaza o zi frumoasa. Tu ce faci? Tot drumul pana la serviciu te gandesti ca poate abia astepta sa ramana singur, ca s-a saturat de tine si ca n-a intrebat la ce ora scapi pentru ca are altceva mai bun de facut.
Ai si momente cand realizezi cat de deplasate sunt gandurile care iti provoaca anxietatea
Apoi te gandesti daca nu cumva ii e rusine cu tine si ca poate de aceea nu te-a invitat sa mergi cu el in weekend cand isi viziteaza familia. Dar daca s-a vazut pe fata ta cat esti de speriata? Urmatorul pas, iesi din masina si iti stapanesti cu greu lacrimile in timp ce te indrepti catre birou coplesita de si mai multe ganduri. Cam asta se intampla cand te gandesti obsesiv la relatia voastra, dealtfel foarte buna. Ai si momente cand realizezi cat de deplasate sunt gandurile care iti provoaca anxietatea, cand realizezi cat de ridicol ar suna in urechile partenerului daca i le-ai spune. Cu toate astea, iti este imposibil sa te abtii atunci cand aluneci pe panta supra-analizarii din mintea ta, odata ce sirul gandurilor te-a prins si esti complet neajutorata.
Din nefericire, tot acest mecanism care te tine prizoniera si departe de sansa fericirii, nu te va feri de pierderea relatiei, care va arde pana la temelii in contextul in care refuzi sa te opresti din a mai examina totul atat de exagerat. Chiar daca poate nu vei reusi niciodata sa anihilezi complet aceasta pornire, ai cateva strategii la indemana care sa te ajute sa salvezi relatia inainte de a fi complet pierduta din aceasta cauza.
1.Schimba felul in care asimilezi ceea ce ti se intampla
Radacina ganditului obsesiv la orice este frica. Acel monolog interior care dezvaluie tot ce ar putea sa mearga prost, sau sa fie gresit, in orice situatie. Poate ca ar trebui sa te gandesti si la expresia “atragi ceea ce gandesti”. Incearca sa faci o schimbare si sa iti imaginezi cu totul va merge bine. Ai putea chiar sa tii un jurnal in care sa-ti notezi momentele in care te face fericita. Vei ajunge astfel sa iti controlezi gandurile si sa le folosesti intr-o maniera mult mai optimista.
2.Valorifica lucrurile pozitive care ti se intampla
De cate ori simti ca treci printr-un proces auto-distructiv, intrerupe-l fortat cu activitati pozitive: danseaza, meditateaza, gateste ceva bun pentru tine, citeste ceva care sa-ti ajute starea de spirit. Toate acestea te vor ajuta sa iti canalizezi energia intr-o directie benefica pentru tine si pentru relatia pe care o ai cu partenerul. Cercetatorii de la Yale au descoperit ca oamenii au mai putine ganduri negre atunci cand tin in mana ceva cald, asa ca poti incerca si cu o ceasca de ceai.
3.Traieste in prezent
Poate una dintre cele mai grave consecinte ale ganditului obsesiv este aceea ca te rapeste din momentul in care te afli si te face sa te pierzi intr-o mare de stres generata de un viitor care inca nu s-a intamplat. S-ar putea chiar sa nu se intample, nu poti sa il prezici. Este inutil sa iti faci griji in legatura cu evenimente care n-au avut loc si care, foarte probabil, nici nu se vor intampla. Este un fel de a fi care iti rapeste linistea si la care ar trebui sa renunti pentru a te bucura de ceea ce ai acum.
4.Vorbeste despre problema ta
Cei care gandesc obsesiv sunt cunoscuti pentru faptul ca isi inabusa sentimentele. O alternativa preferabila ar fi sa exprimi ceea ce te preocupa in loc sa cauti la nesfarsit modalitati de a-ti ignora si de a-ti reprima pornirile si sentimentele. In acest fel ai putea scapa de depresie si de senzatia de izolare. Un prieten de incredere sau o programare la un terapeut care pot sa asculte fara sa te judece sunt solutiile cela mai la indemana. O alta parte buna a acestui fel de a aborda problema este ca, vorbind despre situatiile neplacute, vei descoperi si care este radacina lor. Abia dupa aceea vei putea sa schimbi cu adevarat ceva in felul tau de a gandi si de a fi.
Citeste si Cat de daunator este controlul pentru relatia de cuplu
Text: Ionut Solescu