4 sfaturi pentru a fi un prieten mai bun
Este minunat ca te preocupa acest aspect si este important sa fii acel prieten pe care crezi ca prietenii tai il merita. Atunci cad vine vorba despre o astfel de relatie, sa stii ca mereu e loc de mai bine.
Cei mai multi dintre noi am crescut crezand ca deja am inteles ce inseamna sa fii un prieten bun si cei mai multi dintre noi au dreptate sa creada astfel. Viata, insa, tinde sa se puna de-a curmezisul cateodata si ajungi sa te intrebi ce s-a intamplat de tu si prietenul tau apropiat ati devenit atat de distanti. Se mai ajunge si la asta si, chiar daca nu este vina ta, probabil ca totusi puteai fi mai prezent pentru el.
A deveni un prieten mai bun nu este atat de dificil pe cat ar putea sa-ti para cand te gandesti la asta. Ca oricare relatie, necesita efort. Daca simti ca ai fost neglijent/a la acest capitol in ultima vreme, inseamna ca e timpul sa acorzi mai multa atentie celor pe care ii consideri ca fiind prietenii tai.
Iata patru pasi pe care, daca ii faci, deja esti pe drumul cel bun:
· Fii prezent in prietenia respectiva
Daca ai aflat ca prietenul/prietena a suferit un accident sau ca trece printr-o despartire sfasietoare, e bine sa fii aproape. Mergi la el/ea si incearca sa ii ridici moralul. Prezenta ta ii va demonstra ca iti pasa si ca vrei sa-i acorzi sprijinul tau, indiferent de situatia in care se afla.
· Exprima-ti recunostinta
Tocmai ti-ai amintit de un gest frumos pe care l-a facut pentru tine recent? De exemplu, poate a venit cu mancare si cu un vin chair atunci cand simteai ca ai ramas fara energie si cand chiar simteai nevoia sa vorbesti cu cineva; poate ca s-a oferit sa te ajute sa iti cureti apartamentul fara sa se astepte la nimic in schimb. Multumeste-i! Este simplu, nu te costa si este un gest firesc. Sigur se va bucura.
· Mentine un echilibru
Prietenia este ca o strada pe care se circula in ambele sensuri. Este important sa ai grija sa oferi macar atat cat primesti, pentru ca altfel se poate ajunge la un dezechilibru imposibil de reparat.
· Nu fi tu cel care il/o judeca
Empatia ar fi mult mai potrivita intr-o situatie in care cineva drag tie trece printr-o perioada dificila. Chiar daca iti este clar ca a gresit, si ca a facut o alegere nefericita, nu este deloc un moment bun pentru a-i aminti si pentru a-i spune ca probabil tu ai fi facut altfel. Stie si este ultimul lucru pe care ar vrea sau ar avea nevoie sa-l auda acum.
Ai avut vreun prieten care sa fi fost dezamagit de tine? Ai aflat motivul? Ce ai facut pentru a rezolva lucrurile, pentru a deveni mai bun, in lumina acestor lucruri? Sunt intrebari importante pe care este bine sa ni le punem pentru a putea invata cum sa construim relatii puternice, mai ales de prietenie.