5 efecte ale întreruperii contraceptivelor
Orice femeie între 15 și 45 de ani poate folosi metoda de contracepție hormonală dacă sunt sănătoase și nu fumează. Prezența unor particularități individuale legate de vârstă sau de terenul biologic orientează spre utilizarea unui anumit grup de contracepție. În acest sens sunt folosite între 15-30 ani, mai frecvent preparatele estroprogestative, iar între 35-45 de ani progestativele microdozate.
Contracepția hormonală se poate folosi ani de zile fără a fi necesare perioade de întrerupere exceptând situația apariției unor efecte secundare majore. Unele studii recomandă întreruperea contraceptivelor orale după o utilizare continuă de 2-3 ani. Această pauză nu scade însă rata complicațiilor și există o incidență crescută de sarcini nedorite.
Pentru că ştiu că îţi doreşti tot ce este mai bun și vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
1. Amenoreea
Amenoreea care apare după întreruperea contraceptivelor hormonale apare cu o frecvență crescută și la adolescente din cauza imaturității și a labilității funcționale a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, cât și la femeile peste 40 de ani. Apariția amenoreei la femeia peste 40 de ani care folosește contraceptive hormonale, impune stabilirea diagnosticului diferențiat cu menopauza. În aceste cazuri, contextul clinic, apariția fenomenelor neurovegetative asociate cu creșterea FSH-ului orientează diagnosticul spre o menopauză.
2. Probleme dermatologice
Majoritatea pilulelor scad nivelul de testosteron și duc la apariția unei pieli uscate, curate, iar atunci când contraceptivele se întrerup revine tenul gras și apar coșurile. De aceea, majoritatea medicilor dermatologi recomandă tratamentul cu anticoncepționale pentru a combate acneea.
3. Dereglări menstruale
Dacă femeia a avut cicluri menstruale neregulate înainte de a urma cura cu anticoncepționale, odată cu oprirea acestora, ciclurile menstruale neregulate se vor instala, cât și viceversa este valabilă. Sindromul premenstrual este la fel de prezent ca înainte, asociat cu menstruație abundentă, crampe abdominale, iritabilitate, nervozitate sau cefalee. După ce s-a oprit administrarea pilulelor contraceptive, ovarele își reiau ușor funcția ca să producă hormoni sexuali, deoarece pe parcursul administrării acestora, activitatea ovariană a fost suprimată și ovulația inhibată.
4. Infertilitate temporară
Trebuie să știm că orice femeie care renunţă la anticoncepționale și este sănătoasă din punct de vedere ginecologic poate să ovuleze și să rămână însărcinată. Însă, de cele mai multe ori pilulele contraceptive sunt administrate pe lângă efectul lor contraceptiv și pentru o afecțiune ginecologică. O mare parte dintre femei se confruntă cu o infertilitate temporară, datorită dezechilibrelor hormonale care se produc în organism.
5. Schimbări emoționale
Asupra psihicului, oprirea contraceptivele au efect negativ, deoarece femeia se va confrunta din nou cu modificări psihice negative legate de tensiunea premenstruală (depresie sau iritabilitate, cefalee, crampe abdominale, sângerare abundentă) sau frica de a rămâne însărcinată.