5 factori de risc pentru menopauza prematura
Menopauza reprezinta un ansamblu de fenomene care insotesc incetarea activitatii ovariene, care implica incetarea definitiva a menstruatiei. Varsta obisnuita a instalarii menopauzei survine in medie in jurul varstei de 45-55 ani, iar menopauza precoce apare sub varsta de 40 de ani prin aparitia modificarilor hormonale si clinice. Scaderea functiei ovariene prezinta un proces gradat ce incepe in jurul varstei de 35 de ani, cand ovarul incepe sa-si reduca dimensiunile.
Factorii de risc care duc la aparitia menopauzei precoce:
-
Menopauza chirurgicala
Femeile care au suferit o interventiei chirurgicala care a implicat indepartarea ovarelor sau a uterului (posthisterectomie), in organismul lor se produce o scadere brusca a productiei de steroizi ovarieni, care duc la aparitia unor simptomatologi serioase legate de deficitul de estrogeni, de cresterea riscului de morbiditate si mortalitate prin patologia cardio-vasculara, fracturi pe teren osteoporotic si dementa.
- Radioterapie /chimioterapie
Menopauza artificiala este influentata de tratamentul chimioterapic si de radioterapie
prin afectarea tesutului ovarian. Astfel ca radioterapia si chimioterapia care sunt utilizate in tratamentul cancerului pot determina incetarea ciclului menstrual. Momentul intrarii in menopauza este in stransa legatura cu tipul de radio/chimioterapie, cat si de numarul de cure pe care pacienta trebuie sa-l efectueze.
- Defecte cromozomiale
Modificarile la nivelul cromozomilor pot duce la aparitia menopauzei precoce. Femeile care sufera de sindromul Turner, adica se nasc fara o parte dintr-un cromozom X prezinta infantilism sexual. Organele genitale atat cele interne, cat si cele externe sunt feminine, dar infantile, fara dezvoltarea pubertara, cu amenoree primara. Gonada primordiala embrionara se formeaza normal (ovar), fiind populata de celule germinale incorporate in foliculi primordiali. Dupa luna a IV-a fetala are loc un proces de distrugere accelerata a ovocitelor in momentul formarii foliculilor primari, astfel incat la nastere numarul acestora este mult redus, iar pana la pubertate dispar complet.
- Factorii genetici
Pentru orice femeie este important sa stie daca in familia sa au fost cazuri de menopauza precoce, adica daca mama, sora sau bunica au avut acesta afectiune. Daca acest lucru s-a intamplat atunci cand mama avea o varsta tanara este indicat ca pacienta sa ceara sfatul unui medic ginecolog pentru o evaluare si pentru monitorizare. Este un lucru foarte important de stiu pentru ca pacienta daca isi doreste sa aiba un copil trebuie sa se grabeasca si sa nu lase acest proces dupa varsta de 35 de ani, cand sansele pentru realizarea acestui lucru minime sau nule.
Fumatul este cea mai grea povara de sanatate a societatii si cauza cea mai prevenibila de deces. Pe langa numeroasele efecte nocive pe care le are asupra organismului, tutunul favorizeaza aparitia menopauzei precoce, care implica tulburarea echilibrului hormonal si duce la imbatranirea tesuturilor sistemului reproducator.
Citeste si Remedii naturiste pentru menopauza
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica -Ginecologie