5 feluri in care sa scapi de amintirile dureroase
Amintirile care te apasa traiesc in sistemul tau nervos. Te trezesti de multe ori amintindu-ti “cat de frumos era”? Poate ca este amintirea cuiva drag, poate este ceva legat de un episod dureros in care ai fost tradat/a de un om apropiat si in care aveai incredere totala… Durerea nu pare sa se diminueze odata cu trecerea timpului si vrei sa gasesti o cale de scapare din purtarea acestei poveri emotionale. Vrei sa te rupi de trecutul suparator, sa scapi de amintirile care nu te lasa sa te bucuri de viata, care nu iti permit sa iubesti din nou sau sa ai incredre.
Stiai ca sistemul tau nervos are memorie? Fiecare celula a coloanei tale vertebrale si toata structura care alcatuieste intregul sistem nervos dispune de memorie celulara. Emotiile tale sunt conectate la aceasta structura unica prin sistemul limbic, sistem responsabil cu interpretarea reactiilor emotionale, reglarea hormonilor si stocarea amintirilor. Unle dintre amintirile neplacute sunt pastrate in creier, altele in corp – depinde de raspunsul emotional si de intensitatea pe care o genereaza un anume eveniment dureros. Se prea poate ca instinctul de supravietuire sa te faca sa fugi de relatii si de dragoste, sa te indemne sa te protejezi, sa le lase sa te infurii si sa te impinga spre confruntare cu cel/cea care te-a ranit. Nu este vorba numai despre relatia dintre parteneri, ci este valabil inclusiv in cazul legaturii parinte – copil, intr-o prietenie sau o relatie de serviciu.
Gandeste-te la ce s-a intamplat si alunga experienta din minte
Intoarce-o pe toate partile. Aminteste-ti durerea si lupta pe care ai dus-o ca sa treci peste, apoi scrie despre asta. Atunci cand scrii, o mica parte din suparare dispare. Daca nu iti place sa scrii, te poti inregistra si poti asculta apoi ce ai spus.
Discuta despre aspectele pozitive ale unei relatii
Te poti refri la siguranta, confort, libertate, dragoste, acceptare, dorinta, apreciere, respect. Nu trebuie sa te limitezi doar la acestea; adu la lumina orice te bucura si crezi ca te poate satisface.
Constientizeaza ca te poti simti vulnerabil/a, speriat/a sau lipsit/a de putere
Aceasta este sursa suferintei si a furiei. Nimeni nu vrea sa se simta lipsit de puteri, mai ales in preajma persoanei care a tradat sau care a profitat de pe urma relatiei. Depisteaza ce anume din trecutul tau iti provoaca vulnerabilitate si teama; poate fi chiar o experienta din copilarie. Fii deschis/a si sincer/a cu tine, mai ales pentru ca nimeni altcineva nu are acces la aceste informatii in afara de tine.
Da-ti seama ce nevoie neimplinita ascunde aceasta emotie de fapt
Da-ti voie sa plangi daca este necesar in acest proces, elibereaza-te de furie, injura, fa orice simti ca trebuie pentru a detecta adevarata problema. Gaseste-ti curajul de a trece prin toate etapele, de la suparare la negare, de la tristete la depresie. Este in regula sa “jelesti” pentru a te elibera de povara.
Aminteste-ti ca ai de ales si ca nu trebuie sa fii o victima
Si asta mai ales ca deja ai inteles cine si in ce fel a profitat de increderea ta, cine te-a tradat, manipulat, controlat sau mintit. Acum, ca stii cum stau lucrurile, intreaba-te cum a fost posibil sa poti fii ranit/a cu atata usurinta fara sa banuiesti macar ca asta se intampla. Cea mai eficienta “arma” pe care o ai la indemana este acceptarea faptului ca poti alege. Aceasta este adevarata putere. Daca nu ramai blocat/a in rolul victimei, nimeni nu te poate controla si nimeni nu poate profita de tine.