5 greseli pe care le fac femeile in cuplu, din perspectiva psihologului
A cauta dragostea, a-ti cauta jumatatea, a dori sa primesti si sa daruiesti iubire, sunt poate cele mai firesti aspecte de viata. A cauta dragostea din frica de a ramane singura, da….poate fi o greseala. Cand dragostea nu vine pe un fond relaxat si lin, ci este cautata fortat, dintr-o determinare de a fi in pas cu restul lumii, de a inchide gura lumii, sau de a proba ceea ce inseamna viata de cuplu sau parenting, pot interveni unele asteptari false iar acel sentiment de implinire se poate lasa mult asteptat. Cu alte cuvinte….graba strica treaba!
- Asteptari de angajament din partea celuilalt. Dar cum ar putea cineva sa promita statornicia dupa doar cateva intalniri? Considerati ca aveti dreptul de a sti despre celalalt mult mai mult decat poate sa ofere el dupa cateva intalniri. Poate celalalt are nevoie de mai mult timp de cunoastere si interactiune pentru a se simti in siguranta sa abordeze unele subiecte. Posesivitatea este un semnal negativ de cele mai multe ori, daramite posesivitatea prematura, aparuta inca din primele zile de relatie. Ritmul alert de a contura o relatie „cum trebuie”, „cum scrie la carte”, sau „cum se vede prin filme” il poate speria pe celalalt si relatia risca sa se termine inainte de a incepe. A miza pe faptul ca partenerul isi arata interesul fata de tine si a urgenta lucrurile in directia pe care v-o doriti, este o optiune destul de naiva. El va decide in ritmul lui daca va alege calea propusa de tine sau ce are nevoie pentru a se simti implinit. Interesul, placerea de a petrece timp impreuna, bucuria pentru ceea ce traiti si experimentati impreuna, traiti-le cu intensitate, deoarece sunt semne benefice ca lucrurile pot sa evolueze in directia dorita. Carpe diem! In defavoarea cererilor grabite de angajament.
- Gandul la casatorie de fiecare data cand intalnesti pe cineva. Gandurile, uneori ne ajuta sa ne planificam lucrurile mai bine, sa le chibzuim, sa luam decizii. Insa, daca orice intalnire pe care o avem, o proiectam cu final de casatorie, clasica imagine „in rochia alba si aruncand buchetul”, fara a ne propune mai intai sa cunoastem persoana cat mai bine, sa ne familiarizam cu ideea, sa invatam ceva din fiecare experienta traita, sa lasam relatia sa se maturizeze, dezamagirile isi vor face loc. Exista multe lucruri de invatat pana la nunta. Poate fi vorba de aventura, plictiseala, placere, distractie, povesti, incercari, limite descoperite, testarea realitatii etc, aspecte care pentru a fi cunoscute sau din care vor iesi informatii valoroase pentru viitorul in doi, au nevoie sa se consume, asadar cei doi sa urmeze drumul lin al cunoasterii.
- Dorinta acerba te poate orbi. Uneori, flacara dorintei ne acopera simturile si nu mai percepem realitatea in adevarata ei infatisare. Cu alte cuvinte vedem ceea ce dorim a vedea si nu ceea ce este. Ne focusam numai pe ceea ce dorim noi fara a lua in calcul ca celalalt e o fiinta cu propriile dorinte, interese, istoric etc., cu calitati si defecte, cu bune si rele. Ignorarea unor aspecte sau caracteristici ce tin de cealalta persoana poate fi fatala atunci cand ne trezim la realitate. In perioada de cunoastere reciproca, e necesar sa inveti sa citesti semnalele care vin din partea celuilalt, sa intelegeti ceea ce se spune si cum se spune, a descifra mesajele si emotiile celuilalt etc. Comportamentul necinstit, minciuna, iresponsabilitatea si alte probleme ce tin de comportament de cele mai multe ori ies la iveala daca ne mentinem vigilenta si dorinta de a intelege si a cunoaste fatetele reale ale celuilalt. Adevarul, chiar daca trist, te poate salva de la dezamagiri mult mai profunde.
- Obiective mari vs. ignorarea steagurilor rosii. Chiar in pofida aparentelor, interes, sex, petreceri impreuna, a incadra ceea ce inseamna o relatie in complexitatea si plenitudinea ei este o provocare. Stabilirea obiectivelor, pe termen scurt si pe termen mai lung ar trebui sa fie dorinta amandurora. Nu iti propune sa atingi un obiectiv pana nu te consulti cu partenerul. E necesar sa te asiguri ca si el isi doreste acel lucru. Referitor la obiectivele mari ce contureaza o relatie serioasa, ca de exemplu conceperea copiilor, sau locuitul impreuna, analizati cu intelepciune semnalele comportamentale si dorintele celuilalt si stabiliti-le dupa ce mai multe obiective mici realizate au ajuns sa intareasca suficient relatia.
- Deficientele de comunicare – cauza primara a problemelor in cuplu. Relatiile sanatoase se bazeaza pe o comunicare eficienta. Partenerii isi declara in mod sincer si in mod deschis nevoile si dorintele, precum si asteptarile. De asemenea, emotiile si sentimentele sunt procesate impreuna pentru a nu exista riscul de a fi interpretate gresit, sau mai mult de a risca reactii din partea celuilalt din cauza neintelegerilor. De multe ori, atunci cand femeile sunt suparate si sunt intrebate despre motivul supararii, ele declara „Nimic”. E necesar sa gasesti cuvintele pentru a-ti exprima sentimentele si frustrarile si daca nu le gasesti imediat cere-ti timp pentru a-ti aduna gandurile si a-ti examina emotiile pentru a incerca sa exprimi clar ceea ce simti sau ceea ce crezi.
Citeste si Ce greseli sa eviti in relatie in functie de zodia lui
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog