5 întrebări pe care să le pui medicului cu care vei naște
Viitoarea mămică are o listă lungă cu întrebări pentru medicul cu care va naște, deoarece cu cât nașterea se apropie, cu atât sentimentul de necunoscut, emoția, spaima se amplifică. Dintre cele mai comune întrebări amintim:
1. Când trebuie să vin la spital pentru naștere?
Este indicat ca femeia însărcinată să vină la spital nu înainte de instalarea travaliului. Dar cum știe dacă este în travaliu? Acest lucru este ușor mai simplu pentru mamele care au mai născut. Travaliul se caracterizează prin contracții care au loc la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare și care duc la dilatarea colului uterin.
Recomandat este ca femeia sa vină la spital când are contracții la 5 minute. Travaliul poate debuta și cu un disconfort la nivelul spatelui sau abdomenului. Gravida dacă ia antispastice la domiciliu și durerile cedează, vorbim aici despre un fals travaliu. Mama trebuie să se prezinte la spital și în cazul în care membranele s-au rupt, acest lucru poate să apară în orice moment al sarcinii, fiind sugerat de o izbucnire bruscă de lichid, uniform scurs, fie de un lichid clar ce provine din vagin.
De asemenea, gravida trebuie să vină la spital și în cazul în care nu mai simte bebelușul mișcând ca în zilele anterioare, cât și în cazul în care apare vreo sângerare vaginală.
2. Pot beneficia de anestezie peridurală pe parcursul travaliului?
Siguranța mamei și a fătului trebuie să fie o preocupare permanentă când se ia în considerare analgezia și anestezia pentru travaliu și expulzie. Cu toții știm că prezența contracțiilor uterine și dilatația cervicală produc dureri în timpul travaliului. Medicația pentru îndepărtarea durerii este frecvent indicată pentru a putea permite mamei să se odihnească între contracții și să aibă doar un disconfort moderat la vârful contracției uterine. În funcție de dilatație dacă efectul anesteziei peridurale a trecut și reapar durerile, se mai poate suplimenta anestezia cu încă o doză. Trebuie să știm că placenta nu este echipată cu bariere naturale pentru agenții anestezici, astfel că drogurile anestezice ajung la făt și pot determina o depresie respiratorie la naștere.
3. Poate sta soțul cu mine pe parcursul travaliului?
De-a lungul istoriei, nașterea unui bebeluș era o activitate strict ce ținea de femei. Tatăl era lăsat afară să aștepte veștile despre venirea urmașului pe lume. În zilele noastre majoritatea cuplurilor aleg ca tatăl să stea pe tot parcursul travaliului lângă viitoarea mămică. Indicat ar fi ca tatăl să fi făcut cursurile de puericultură, ca să înțeleagă care sunt etapele nașterii. Dacă gravida dorește, va beneficia de anestezie peridurală, acest lucru o va ajuta să se relaxeze și chiar să doarmă. Sunt cazuri în care taților li s-a făcut rău ori din cauza emoțiilor ori că nu au văzut niciodată sânge într-o cantitate așa de mare. Atât la spitalele de stat, cât și la cele private, tații pot să asiste chiar și la momentul nașterii.
4. Câte zile voi sta în spital?
Numărul de zile de spitalizare diferă în funcție de modul în care mama a născut. Dacă mama a născut prin operație cezariană, ea va fi mutată în sala de reanimare pentru câteva ore, unde îi sunt monitorizate semnele vitale și până la trecerea efectului anesteziei. În următoarele 24 de ore se vor monitoriza la salon semnele vitale, cantitatea de urină eliminată, starea pansamentului abdominal și hemoragia postnatală. După o operație de cezariană, mamele stau în spital în medie 72 de ore. Dacă mama a născut natural situația este mai simplă, deoarece ea se poate deplasa imediat după naștere, chiar își poate alăpta copilul. Externarea se face în medie la 24 de ore după naștere.
5. Epiziotomia se face de rutină?
Epiziotomia nu se face de rutină, decât dacă situația o impune. Epiziotomia este o incizie a perineului făcută cu scopul de a lărgii deschiderea vaginală pentru a facilita nașterea. Crește aria deschiderii pentru capul fetal în timpul expulziei, în special în nașterea asistată cu forcepsul sau cu vacuum extractor. Când se impune, se face în a doua perioadă a travaliului, înainte de expulzie.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.