5 lucruri la care să te gândeşti înainte să spui “Gata”!
De câte ori în viața asta nu ai trecut prin momente în care să spui gata, s-a terminat…! De câte ori nu ai simțit că tot ceea ce ți se întâmplă trebuie să aibă și sfârșit și că, poate se întâmplă ceva care să te facă să pornești iar la drum…De fapt, viața este făcută din atât de multe drumuri, unele mai lungi, altele mai scurte, care au sfârșit. Doar eternitatea este veșnică, drumurile noastre au întotdeauna sfârșit.
Există o cutumă conform căreia trebuie să gândești, înainte de a vorbi. Acum, înainte de a vorbi, întreabă-te: ” Este bine ceea ce fac, este necesar, este corect, se schimbă ceva dacă tac, apare liniștea?” Dacă întrebi un specialist, îți va spune că sunt destule de vorbit. Cuvintele ne vin fluent din creier, din sânge uneori. Adrenalină. Excitație. Nerăbdare. Sunt gata să inspire. Să vindece. La ce sunt bune cuvintele dacă nu exprimă compasiune, dacă nu sunt pline de vitalitate, esențiale? Auzim, citim și schimbăm cuvinte toată ziua, dar numai cuvintele cele mai grele ne afectează în orele liniștite ale zilelor noastre.
Care sunt cuvintele tale când vrei să spui gata? Ce lucruri atrag după sine aceste cuvinte?
1. Îmi amintesc? Este atât de important să fii atent în timpul conversațiilor. Este normal ca mintea ta să se rătăcească când colegul tău vorbește despre fiul său, dar este politicos? Ești cu adevărat ascultător? Dacă există un lucru pe care oamenii îl au în comun este că toți vor să fie auziți! Vrem validarea. Când asculți cu sinceritate persoana care vorbește cu tine, ea simte. O faci să se simtă valoroasă și vrednică de timpul tău. Fiind prezent pe deplin în timpul conversației, creezi puterea de a schimba relațiile. Dacă în relația ta – de lucru, de afaceri, de cuplu – lucrurile au mers prost și vrei să spui gata, amintește-ți de momentele prin care ați trecut împreună când v-a fost greu, de toate lucrurile frumoase care v-au legat. Iar dacă amintirile frumoase au fost mai puține decât cele urâte, distrugătoare, poate că, GATA este cuvântul potrivit!
2. Există o modalitate mai bună de a spune ce vreau să spun? Am fost auzit, ascultat, înțeles? Toți am avut acel moment de regret instant că ultimele cuvinte pe cale le-ai spus sau ți-au fost spuse, te-au făcut sa te simți groaznic, să îți fie rău fizic…Permițând un scurt moment de tăcere între sentințele noastre, ca eu sau tu ai dreptate, că sensul lucrurilor este dat de mine, nu de tine, etc., eliminăm aceste remarci impulsive și dureroase și încercăm să găsim calea unei abordări mai amabile și compasiune în răspunsul nostru!
3. Sunt sincer? După cum se spune, dacă spui adevărul, nu trebuie să îți amintești nimic! Este simplu: fii sincer și întotdeauna să fii demn de încredere! Chiar dacă adevărul doare, vei fi foarte bine respectat în cele din urma pentru onestitatea ta!
4. Ceea ce am făcut a avut un scop? Ce importanță a avut în viața mea acest scop? M-a făcut să înaintez sau să rămân pe loc? Am fost fericit încercând să-mi ating scopul sau din contră, am simțit povara lumii pe umerii mei? Provoacă-te să vorbești cu un motiv. Vei afla că vocea ta va avea o importanță mai mare pentru ceilalți din jurul vostru, dacă vei folosi cuvinte înțelepte, scurte și potrivite scopului tău.
5. Tăcerea ar fi o alegere mai bună acum? Atât de des, tăcerea spune mai mult decât puteau spune cuvintele. Se știe că limbajul nonverbal este net superior. Acesta include utilizarea de indicii vizuale, cum ar fi limbajul corpului, postura fizică, tonalitatea vocii și contactul fizic. Include de asemenea, folosirea timpului și contactul vizual și acțiunea de a privi în timpul vorbirii și ascultării, în timp ce doar un mic procent din creier procesează comunicarea verbală. Este extrem de important ce tip de comunicare folosim așa încât mesajul transmis să fie cel dorit. Așa cum am spus mai înainte, toți vrem doar să fim auziți. Uneori, cel mai util lucru pe care îl poți face pentru o altă persoană este să stai cu ea ,să-i asculți durerea”. Fii ca o ureche deschisă. Fără toată judecata. Doar prezent, iubire și ascultare.
Citeşte şi Nevoia de a te reinventa dupa o despartire