5 lucruri pe care orice copil trebuie sa le stie de la parinti
Nu e niciun dubiu ca parintii sunt modelul principal din viata copilului. Felul in care acestia se poarta, vorbesc sau actioneaza, reprezinta pentru cel mic singurul si cel mai bun model de viata pentru ca este cel cu care intra in contact cel mai des, cel pe care il stie inca din ziua in care s-a nascut. Pe langa exemplele comportamentale bune, fiti sigur ca cei mici vor prelua si unele mai putin bune, asa ca e important sa le oferim celor mici valori de calitate dupa care sa isi ghideze pasii in viata.
Oricare ar fi relatia dintre parinti si copii, acestia din urma trebuie sa stie neaparat urmatoarele aspecte:
1. Parintii te iubesc orice ai face
Nu exista niciun lucru prea grav pe care un copil sa il faca astfel incat sa piarda iubirea parintilor. Indiferent de varsta. Parintii pot fi suparati, raniti, furiosi, dar dragostea este tot acolo. Daca un copil stie asta, iar parintele o arata si ii spune constant, relatia dintre acestia va fi un buna, in care increderea si comunicarea vor inflori. Un copil caruia nu ii este frica sa ii spuna parintelui cand a gresit, este un copil care nu o sa iasa prea rar din cuvantul adultilor. Iar adultii ar trebui sa elimine din vocabular fraza „Daca nu faci asta, atunci nu te mai iubesc’’. Iubirea fata de copil e neconditionata.
2. Nu e rusine sa plangi
Nu e rusine sa iti arati niciun fel de traire. Furia, tristetea, fericirea, toate sunt emotii si ai tot dreptul sa le manifesti acum, oricum, iar cand vei creste, vei invata sa le temperezi pe cele negative. Plangi, iar eu, parintele, o sa fiu langa tine, sa iti explic ca ce simti acum e normal, trece, nu e rusinos absolut deloc. Cu cat copilul intelege si simte mai repede ca este acceptat, cu atat manifestarile trec mai repede.
Frazele de genul „Ce urat esti cand plangi!” sau „Vai, copil mare care plange, ce rusine!” sunt pur si simplu rautacioase si rauvoitoare. Niciun om pe lumea asta nu trebuie sa auda asa ceva cand e necajit sau coplesit.
3. Nimeni nu are voie sa te atinga fara permisiunea ta
Un subiect tabu in tara noastra este reprezentat de pedofilie si abuzurile sexuale. Procentul mare de copii abuzati ar trebui sa ridice semnale de alarma in mintea parintilor, astfel incat sa isi educe copiii in privinta spatiului personal si al zonelor intime. Trebuie sa recunoastem ca noi, romanii, suntem un neam de pupaciosi si lipsiti de consideratie fata de intimitatea copiilor. „Da sa te pupe tanti” , „Te iau acasa!” sunt expresii folosite intens mai ales de oamenii in varsta. Cu riscul de a parea nepoliticosi, binele copilului pe termen lung primeaza, asa ca parintii au datoria sa isi invete copiii sa evite strainii, sa nu plece cu ei si sa nu le permita sa ii atinga.
4. Caracterul de calitate te duce departe
Punctualitatea, bunul simt, respectul fata de natura, simtul civic, toate sunt aspecte pe care le admiram la altii si ni le dorim si pentru copiii nostri. Pentru a obtine astfel de atribute pentru cei mici, trebuie sa le oferim propriul exemplu. Nu putem sa le cerem corectitudine si echilibru daca noi nu le avem in viata noastra!
5. Nu te compara cu altii, compara-te cu tine din trecut
Fiecare individ este unic, indiferent de varsta. Multi parinti cad in capcana compararii propriului copil cu un altul. „X a luat nota mai mare decat tine”, „Y este mai talentat decat tine”. Desi pe unii astfel de formulari ii ambitioneaza, pe altii ii demoralizeaza si ii face sa se simta inferiori. Incearca sa gasesti calitatile si pasiunile copilului tau si sa ii calauzesti spre acestea. Nu uita ca un om care isi urmeaza cu placere calea, este un om de succes.
Citeste si Indicii ale unor probleme emotionale la copii
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic