5 metode de inducere a travaliului
Inducerea travaliului se refera la tehnicile medicale de stimulare a contractiilor uterine in vederea nasterii inaintea debutului spontan al acestuia.
Exista anumite situatii clinice (indicatii medicale) in care se recurge la astfel de metode, atunci cand riscul matern sau fetal asociat continuarii sarcinii il depaseste pe cel al unei nasteri inainte de termen. Magnitudinea reala a riscului matern sau fetal in cazul unei nasteri inainte de termen nu poate fi evaluata cu precizie intotdeauna. Riscul relativ poate fi influentat de cativa factori: varsta gestationala, prezenta sau absenta maturarii pulmonare a fatului, severitatea conditiilor clinice, statusul colului uterin sau factori demografici materni.
Cand este indicata inducerea travaliului?
Cateva exemple de indicatie a inducerii travaluilui sunt: sarcina depasita, ruptura prematura a membranelor amniotice, preeclampsia, eclampsia, sindromul HELLP, moartea fetala intrauterina, diabetul gestational, restrictia de crestere intrauterina, sarcina gemelara, corioamniotita, oligohidramnios, colestaza de sarcina, aloimunizarea cu afectare fetala.
Exista si situatii in care riscul matern sau fetal asociat unei inducerii a travaliului, implicand anticiparea unei nasteri vaginale, il depaseste pe cel al unei nasteri prin operatie cezariana, inducerea travaliului fiind contraindicata. Printre aceste situatii sunt: antecedente personale de ruptura uterina, incizie uterina corporeala sau in „T” (la o cezariana precedenta), herpes genital activ, placenta praevia sau vasa praevia, prolabare de cordon ombilical, prezentatie transversa, cancer cervical invaziv, pattern categoria III a ritmului cardiac fetal.
Metode de inducere a travaliului
Printre cele mai usoare metode de inducere a travaliului se numara decolarea polului inferior al oului. Aceasta tehnica nu are succes in toate cazurile. Trebuie indeplinite cateva conditii locale, si anume: colul sa fie de consistenta moale, sa fie in pozitie intermediara sau anterioara, sa fie scurtat si deschis. De cele mai multe ori, aceasta manevra este urmata de administrarea de oxitocina.
Cel mai des folosita tehnica de inducere a travaliului este administrarea de oxitocina. Exista multe protocoale de administrare a oxitocinei, dar de cele mai multe ori, se urmeaza cel acceptat de clinica in care se va produce nasterea. Oxitocina este un hormon endogen ce produce contractiile uterine. Aceasta poate fi administrata si exogen, intravenos, cu ajutorului unui infuzomat, putandu-se regla in orice moment doza administrata. Dozele de initiere sunt mici, apoi se creste treptat ritmul de administrare.
Amniotomia (ruperea artificiala a membranelor) este o alta metoda folosita. Poate fi folosita singura sau in asociere cu alte tehnici (administrarea de oxitocina), in cazul in care colul este deja dilatat, dar progresia travalului nu esta una asteptata. Si aceasta se aplica in cateva conditii, printre care: capul copilasului trebuie sa fie bine aplicat (jos situat) la nivelul bazinului pentru a preveni prolabarea cordonului ombilical (urgenta obstetricala), colul uterin trebuie sa fie suficient de deschis pentru a putea permite accesul la membranele amniotice.
Administrarea de prostaglandine E1 si E2 este o tehnica folosita de prima intentie atunci cand colul uterin nu este „pregatit” (scorul Bishop este nefavorabil), adica: colul este orientat posterior, este lung, de consistenta dura si inchis. Folosita singura, aceasta tehnica da rezultate bune, iar travaliul continua si dupa ce administrarea de prostaglandine a fost stopata, fara sa fie nevoie de administrarea oxitocinei.
Exista si tehnici depasite care nu se mai folosesc in prezent, cum ar fi:
- stimularea mamelonara (prin stimularea mameloanelor se produce o secretie endogena de oxitocina si astfel apar contractiile uterine dureroase); aceasta tehnica nu este utila la femeile care au un col nepregatit, iar la celelalte poate induce travaliul abia peste 72 de ore.
- Ingestia unor substante: ulei de ricin sau ulei de castor.
- Contactul sexual vaginal.
Ultimele doua expuneri sunt folosite destul de frecvent de gravide fara a avea o indicatie de la un specialist, ele fiind fara succes. De cele mai multe ori, inducerea travaliului se face prin asocierea mai multor metode, de exemplu: daca colul uterin este deschis, se poate decola polul inferior al oului pentru initierea contractiilor, apoi se administreaza oxitocina si se pot rupe membranele amniotice.
Text: Dr. Laura Tigoianu, medic ginecolog