5 moduri de a face faţă energiei negative a interlocutorului

Cu toții am pățit cel puțin o dată să avem o discuție cu cineva care pare că pur și simplu nu se mai termină și care efectiv te epuizează. Sigur, se poate întâmpla ocazional să nu fiți pe aceeași lungime de undă, dar ce faci când acea persoană este un coleg de muncă sau un membru al familiei și trebuie să discutați frecvent?
Modalităţi de a face față energiei negative a interlocutorului:
- Discută doar aspecte esențiale
Marele avantaj de a avea la muncă o persoană a cărei abordare te epuizează e că poți să te rezumi doar la aspecte de serviciu și după o anumită oră să se termine orice obligație de interacțiune socială.
În această situație trebuie să impui limite clare, să nu fii deranjat în timpul liber, să se respecte programul, să nu implici și aspecte din viața personală în relația cu acest coleg. Aspectele se schimbă atunci când avem de-a face cu oameni din familie, a căror prezenţă este toxică, mai ales atunci când locuim în aceeași casă. Dacă nu poți din varii motive să te muți (deşi este cea mai eficientă metodă), poți pune limite clare și în locuință (în camera ta nu se intră oricum, nu ești obligat să conversezi la fiecare întâlnire, lucrurile tale sunt doar ale tale). Oricare ar fi situația, te poți rupe de acea persoană pentru că viața e prea scurtă pentru a trăi cu oameni care ne epuizează psihic (da, chiar și în cazul familiei!)
- Pe cât posibil, comunică în scris
Mesaje, mail, aplicații on-line, folosește orice altă metode de comunicare alternative, pentru că, prin scris, e mai greu să transmiți energia negativă, iar tu ai șansa de a nu răspunde sau de a alege când și cum răspunzi. În ceea ce privește serviciul după o anumită oră stabilită contractual, nu mai ești obligat să răspunzi, de aceea e recomandat să ai 2 numere de telefon și 2 adrese de mail. Una pentru serviciu, alta pentru viața personală și nu evita să spui clar că sarcinile extra se pot rezolva următoarea zi.
A pune limite sănătoase ar trebui să fie o sarcină care să se predea încă de la grădiniță, pentru că, astfel, nu am mai avea adulți care își trăiesc întreaga existenţă în nefericire, pentru a nu-i supăra pe alții.
- Încearcă să conduci tu discuția
Adesea, oamenii care sunt foarte obositori în discuție sunt narcisici, aroganți, concentrați pe propria persoană și atât. Pe astfel de oameni îi dezarmezi atunci când preiei frâiele discuției și nu le permiți să vorbească doar despre necesitățile sau probleme lor. Dacă faci această mișcare de 2-3 ori, vei observa că nu mai caută să discute cu tine detaliat, pentru că nu ești „victima perfectă”, pentru că nu taci și nu îi lași să fie în centrul discuției. S-ar putea să fii considerat un prost ascultător, dar ce contează mai mult: părerea altora sau starea ta?
- Folosește fraze de încheiere
Frazele de încheiere sunt foarte rar folosite în limba română pentru că sunt cumva considerate nepoliticoase, noi fiind un popor care mai vorbește o oră la ușă, înainte de plecare, dar pentru liniștea interlocutorului, astfel de fraze pot crește confortul și chiar eficacitatea dacă sunt folosite corect.
- „Mi-a părut bine! Trebuie să fac ….”
- „Să avem o zi ușoară”
- „Mă duceam să…”
- Evită pe cât posibil întâlnirile extra
Dacă poți limita contactul cu o anume persoană, fă-o, dar politicos. Pentru că se poate ca acea persoană să fie copleșitoare fără să își dea seama, și s-ar putea să rănești inutil un om care nu e rău intenționat. Nu este obligatoriu să accepți orice invitație, poți alege să nu participi la anumite întâlniri, doar pentru că vine o persoană a cărei energie negativă te copleșește, confortul tău emoţional fiind mult mai important decât o obligație socială.