5 moduri de gestionare a rezistentei psihice
Rezistenta psihica poate fi definita ca fiind limita pana la care psihicul poate raspunde functional si adaptativ la solicitarile/suprasolicitarile mediului. Astfel la un mediu agresiv sau la solicitari intense si prelungite, rezistenta psihica poate fi diferita de la om la om si se poate evidentia in acel prag de suportabilitate in care intensitatea si durata solicitarilor provoaca raspunsuri (ganduri, emotii, modificari psiho-fiziologice, comportamente) care raman in limite functionale si de adaptare. Rezistenta psihica poate fi dezvoltata prin antrenament psihologic.
Cum recunoastem pragul rezistentei psihice?
Dincolo de anumite valori de intensitate si durata se poate produce o dezorganizare a proceselor de prelucrare psihica atat mentala, cat si emotionala cu efecte de incetinire sau blocare evidente bineinteles si in actiunile individului, cel mai frecvent refuzul de participare sau refuzul de schimbare.
Termenul de rezistenta psihica este frecvent uzitat in pregatirea militarilor, deoarece acestia isi desfasoara activitatea preponderent intr-un mediul ostil. Pregatirea psihologica la categoriile de persoane ce se expun in mod constant stresului include antrenamente desfasurate intr-un context cat mai apropiat de realitate cu stimuli ce actioneaza simultan asupra individului, stimuli dificil de prelucrat, stimuli perturbatori: zgomote, lumini, temperaturi prea mari sau prea scazute, lucrul sub presiunea timpului sau in conditii de incertitudine etc). Se urmareste pregatirea individului pentru a face fata nevoilor dintr-un anume context si pentru a inlatura posibile consecinte negative asupra comportamentului sau de blocaj. In stare de soc, individul ramane inert si nu poate procesa informatia. Cand sursa socului dispare, individul iese din tensiune si se echilibreaza, insa cand expunerea este prelungita, efectele negative pot fi resimtite mult mai mult timp.
Rezistenta psihica integreaza termenul de rezistenta la schimbare. Rezistenta psihica la schimbare este comportamentul individului care este atasat de un anume status quo si are un nivel scazut de incredere fata de schimbare. Oamenii nu sunt dispusi sa incerce lucruri noi, deoarece intrevad anumite riscuri: succes scazut, costuri de schimbare mai mari decat beneficiile. Pe deasupra, nivelul scazut de toleranta pentru incertitudine, le blocheaza dorintele.
5 pasi pentru a gestiona psihologic rezistenta psihica:
- Pregatirea psihologica prin expunerea in scenarii cat mai apropiate de contextul real care produce stres;
- Informare si comunicare pe tematica specifica cu persoane potrivite la momente potrivite;
- Cresterea graduala a riscului perceput si inregistrarea parametrilor psihici;
- Stabilirea de obiective pe termen mediu si lung pentru imbunatatirea pragului;
- Intelegerea fricii. Cunoasterea pragului sensibil. Acceptare. Depasirea fricii.
Citeste si Invata sa faci fata stresului
Text: Ionela – Janina Sabou, psiholog