5 moduri de a va pregati casnicia pentru aparitia copilului
Multe dintre cuplurile ce ajung sa se si casatoreasca dupa un timp, isi doresc sa aiba si copii. Fie ca vorbim de copiii adoptati sau de cei conceputi in cuplu, o astfel de decizie trebuie luata cu simt de raspundere si cu seriozitate. Daca toti parintii ar avea prudenta de a analiza cu mare atentie asemenea decizie, multe dintre familile actuale ar fi mai echilibrate si astfel ar creste copiii linistiti si fericiti, iar rata divortului ar fi mult mai scazuta.
Care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont cand discutati de extinderea familiei?
Mai jos gasiti 10 puncte ce cantaresc greu in cazul acestor situatii.
-
Stabilitatea relatiei
Dupa anumiti ani intr-o relatie, incepe usor sa apara presiunea exterioara in ceea ce priveste procrearea. De la micile remarci pana la glume lipsite de bun gust, oamenii tind sa puncteze faptul ca „este timpul” sa faceti un copil pentru ca „ceasul ticaie”. Oricat de multi ani ar trece, niciun cuplu nu trebuie sa se apuca de facut copii pana cand nu simt ca au ajuns (din punct de vedere emotional) la etapa aceea. Iti vezi partenerul ca fiind mama/tata bun? Il vezi pregatit pentru aceasta etapa solicitanta? Vreti sa mergeti impreuna pe acest drum? Daca raspunsurile sunt pozitive, atunci copilul poate veni intr-o familie pregatita sa il primeasca.
-
Situatia financiara
Chiar daca se spune ca unde mananca o gura, mai poate manca si alta, in vremurile actuale situatia nu este chiar asa. Daca vrei sa ii oferi copilului experiente noi, servicii de calitate, sa aiba un camin stabil, atunci situatia financiara este extrem de importanta. Da, nici sa astepti pana ai salariu de mii de euro, dar nici sa nu poti sa ii oferi minimul necesar. Un copil poate creste fericit si in absenta luxului, dar decat sa il impovarezi cu grija zilei de maine, mai bine astepti pana lucrurile se stabilizeaza.
-
Starea de sanatate
Instinctul de a avea urmasi este unul puternic, iar datorita lui, specia umana s-a perpetuat cu succes. Cu toate astea, este egoist sa iti doresti sa faci copil stiind ca in orice clipa poate ramane fara un parinte sau starea acestuia se poate degrada in orice moment. Niciun copil nu trebuie sa vada sau sa experimenteze suferinta la acesti nivel. Daca se intampla accidental nu are nimeni nicio vina, dar o decizie constienta in directia asta poate face mai mult rau decat bine.
-
Planuri pe termen lung
Oricat ar fi de surprinzator, nu bebelusenia este cea mai provocatoare etapa in cresterea copilului, chiar daca fiecare etapa are dificultatile sale. Trebuie sa aveti in vedere ca micutul o sa trebuiasca sa mearga la scoala, la liceu, iar pentru astea trebuie facute anumite aranjamente. Tara in care traiti e una stabila din punct de vedere socio-economic? O sa aveti de lucru si peste 10 ani? Chiar daca suntem tentati sa ne gandim doar pentru viitorul apropiat, nu trebuie neglijate si aspectele enumerate mai sus.
-
Sinceritate
Aparitia unui copil schimba tot. Stil de viata, modul in care percepem mediul inconjurator, modul in care ne raportam la partenerul de cuplu sau chiar la propria persoana. Un copil devine instant prioritar, iar pentru unele cupluri asta poate deveni bulversant. Pentru ca trebuie sa intelegem ca vor exista nenumarate situatii tensionate, doar buna comunicare si sinceritatea pot transforma conflictele in situatii educationale. Conveniti de comun acord sa va dati sansa de a va exprima sentimentele si de a refula, inainte de a spune si face lucruri care dor.
Citeste si Ce inseamna sa fii parinte in era vitezei
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic