5 motive pentru care alegem o despartire
Despartirea, in ziua de azi, a devenit o alternativa comoda si din ce in ce mai mult adoptata de cupluri. Daca pe vremuri cuplurile care se desparteau erau rare, astazi am ajuns sa ne miram ca doi oameni rezista impreuna o perioada mai indelungata de timp. Acest aspect este valabil inclusiv pentru casatorie. In ziua de azi nu mai avem timp sa luptam pentru dragoste, pentru reechilibrarea unei relatii si ne spunem adio dupa primele conflicte. Dar, oare, de ce cuplurile nu mai sunt de durata in societatea actuala? Iata 5 motive comune pentru care alegem o despartire!
· Tehnologia si retelele sociale
Am fi tentati sa afirmam ca evolutia societatii si, implicit, a tehnologiei sunt un atu al vremurilor actuale. Da, dar depinde foarte mult din ce unghi privim acest aspect. Pentru o relatie de cuplu, s-ar parea ca tehnologia este printre cei mai mari dusmani si cand ne referim la tehnologie ne referim in primul rand la mediul virtual, implicit la retelele sociale. In momentul in care un cuplu isi petrece viata mai mult in online si mai putin in realitate, apare un real dezechilibru care, in timp, va conduce la despartire. Daca ne preocupam mai mult sa parem fericiti pe social media decat in viata de zi cu zi nu avem cum sa vorbim de longevitate pentru ca, la modul propriu, nu ne mai acordam noua atentia si timpul necesare consolidarii relatiei. In plus, tindem mereu sa facem comparatii cu ceea ce vedem pe retelele de socializare si in majoritatea cazurilor ajungem deprimati pentru ca nu ne simtim suficient de buni. Apar astfel niste false idealuri si reprosurile nu vor intarzia sa destrame ceea ce ar fi putut fi o relatie de lunga durata (cel putin in alte timpuri cand internetul nu exita).
· Comoditatea si lipsa timpului
Din ce in ce mai multi oameni acuza lipsa timpului ca fiind principala cauza a singuratatii, motiv pentru care apeleaza la site-uri matrimoniale si chiar la intalniri online. Ei bine, in momentul in care reusim sa legam o relatie, continuam sa nu avem timp, timp pentru noi si partener. Astfel, nu ne acordam cu adevarat o sansa de a ne cunoaste si credem ca este suficient sa vrem amandoi acelasi lucru: o relatie. Gresit! Avem nevoie de timp pentru a ne cunoaste, pentru a ne descoperi, timp petrecut impreuna. Pentru a descoperi compatibilitatea reala trebuie sa avem parte de experiente in doi. Din pacate, sustinem ca nu avem timp si vrem ca totul sa vina pe tava si sa fie perfect. Comoditatea de care dam dovada in timpurile actuale isi pune amprenta si in viata de cuplu. Devenim usor egoisti si mult prea preocupati de propria noastra persoana lasand partenerul si dorintele acestuia pe locul doi. In plus, tot din comoditate nu ne dam ocazia de a imbunatati relatia, de a „suda” iubirea, nu ne dam ocazia de a ne da o a doua sansa, nu facem compromisuri si nu cedam. De multe ori ne bazam doar pe atractia fizica de la inceput, iar acest aspect in timp tinde sa se diminueaze, iar atunci, fara „sudura”, relatia se destrama si cuplurile ajung la despartire.
· Comunicarea deficitara
Comunicarea continua sa fie unul dintre principalele motive de despartire si tinde sa devina din ce in ce mai prezenta in realitatea zilelor noastre. Daca inainte comunicam prin scrisori de dragoste, astazi un SMS si un mesaj pe internet consideram ca sunt de ajuns. De multe ori chiar aceasta este singura metoda de comunicare intr-un cuplu. Este important de punctat ca respectul si comunicarea sunt atuuri ale cuplurilor care reusesc sa imbatraneasca impreuna. Ne asteptam ca partenerul sa stie ce ne dorim si ce ne face fericite fara ca noi sa-i spunem, insa uitam cu desavarsire ca nimeni nu ne poate citi gandurile. Este responsabilitatea noastra sa-i transmitem dorintele, la fel cum tot responsabilitatea noastra este sa aflam ce-si doreste. Orice conflict si nemultumire se rezolva prin dialog.
· Calitatea sexului
In ziua de astazi suntem bombardati cu informatii despre sex si avem la dispozitie o adevarata Kamasutra a timpurilor noastre. Ei bine, citim, aflam si vedem si astfel ne dorim mai mult de la partener si de la relatia sexuala. Contactul sexual, vazut de bunicii nostri doar ca pe o cale de a perpetua specia, a devenit astazi, fara a critica evolutia, mult mai mult de atat, a devenit o arta. Astfel, fiecare vine intr-o relatie cu o experienta sexuala solida si compatibilitatea din pat a devenit extrem de importanta in consolidarea unui cuplu. Lipsa informatiilor despre sex din trecut, chiar a experientelor, nu le dadea ocazia partenerilor sa-si puna semne de intrebare si astfel placerea din pat era ignorata. In plus, sexul poate fi mult mai usor obtinut in zilele noastre, prin urmare, de multe ori, o relatie se poate rezuma doar la atat, partenerii nedandu-si ocazia de a se descoperi dincolo de acest aspect. Din toate aceste motive, incompatibilitatea sexuala poate conduce destul de rapid la despartire.
· Frica de angajament si responsabilitate
Odata cu evolutia societatii a aparut si schimbarea mentalitatii si astfel, desi ne dorim relatii, nu mai suntem la fel de dispusi ca inainte sa ne casatorim. In vremurile de odinioara, concubinajul nu era vazut cu ochi buni si nici nu era acceptat in societate, fiind considerat decadent. Astazi, din contra, suntem indemnati sa adoptam aceasta varianta pentru a ne cunoaste mai bine partenerul, insa mult mai putine cupluri ajung in fata altarului. Din acest motiv, a scazut rata casatoriilor la nivel mondial si, totodata, a crescut rata divorturilor. Frica de angajament si evitarea responsabilitatii mariajului il fac pe partener, chiar si inconstient, sa nu mai aiba incredere in tine si sa se reorienteze catre alta relatie.