5 motive pentru care unii oameni se tem sa iubeasca
Ce ne retine sa iubim cand iubirea este tot ce avem? Toti ne dorim sa ajungem sa traim singurul sentiment capabil sa umple golul din suflet, pe care numai iubirea adevarata il poate umple. Si totusi, exista oameni care refuza sa iubeasca, de teama iubirii… Desi unii sunt in cautarea ei toata viata, altii o intalnesc si refuza sa se bucure de ea. De ce iubirea ii face sa radieze de teama? De unde nesiguranta si indoiala de a te lasa purtat de sentimente si de a imbratisa iubirea la cel mai inalt nivel? Ce ii impiedica pe unii sa-si urmeze instinctele?
Din seria motivelor pentru care unii oameni se tem sa iubeasca, iata un top cinci al acestora:
1.Dragostea ne face sa ne simtim vulnerabili
O relatie presupune autocunoastere prin explorarea celui de langa tine. Un nou inceput, un prezent si un viitor comun, expunere si daruire. Avem tendinta sa credem ca incepem sa ne autodefinim prin prisma relatiei de cuplu si ne este din ce in ce mai greu sa ne pastram individualitatea. “Sacrificiile” facute in numele iubirii si transparenta din cuplu implica intotdeauna o doza de vulnerabilitate.
2. Teama de a nu fi ranit
In dragoste si in razboi totul e permis, doar ca dragostea nu este un camp de lupta! Cheia succesului oricarei relatii de cuplu este increderea. Increderea in dragoste, in propriile sentimente si in persoana iubita. Experientele negative din trecut si esecurile reptate lasa rani adanci din punct de vedere emotional, iar unii oameni refuza sa mai daruiasca. Sau sa primeasca.
3.Teama de a fi respins
Acest motiv are la baza neincrederea in propria persoana. Modul de expunere, lipsa curajului in a ne arata adevarata identitate si lipsa controlului asupra a ceea ce simtim ajung sa ne sperie. Ne simtim mai degraba contrariati decat completati de ceea ce ne ofera relatia de cuplu. In spatele acestei frici nejustificate de a darui fara a primi nimic in schimb sta curajul! Mai exact, lipsa lui, care ne impiedica sa vedem dincolo de “intregul” pe care credeam ca-l oferim.
4.Teama de schimbare
Sau mai exact, teama de a fi manipulat! Stim doar ca o relatie sanatoasa presupune compromis! Iar uneori, aceste “mici datorii de onoare” inseamna incertitudini si suprimarea propriei identitati, doar pentru a ne completa perfect cu partenerul… Aici ne confruntam cu o schimbare pe care nu ne-am dorit-o si cu o umbra de indoiala in legatura cu intentiile celui care ne-a influentat aceste modificari ale personalitatii.
5.Teama de angajament
Imaturitatea si reticenta cu privire la startul unei relatii serioase sunt in stransa legatura cu o dezamagire din trecut. Dorinta de libertate nu poate fi depasita atata timp cat o relatie de cuplu ingradeste dreptul la independenta. Dreptul la dragoste poate repezenta o amenintare atat timp cat sensul convieturii este inteles gresit si niciunul dintre parteneri nu este dispus la niciun fel de concesie.
Text: Alexandra Lupu
Sursa: positivemed.com