5 probleme genitale la bebelusi
Top cinci probleme genitale ale nou-nascutului:
Criza genitala
Este unul dintre cele 5 incidente fiziologice ale nou-nascutului si este efectul unui transfer placentar , in timpul nasterii, de hormoni, cel mai frecvent estrogeni , intre mama si fat . Modificarile apar in primele 3-4 zile de viata si dispar in primele saptamani , fiind vizibile atat la bebelusii de sex masculin cat si la cei de sex feminin. Criza genitala se manifesta prin tumefierea glandelor mamare ale nou-nascutului si chiar exteriorizarea unui lichid alb asemantor laptelui matern , marirea in volum a testiculelor , tumefierea regiunii vulvo-vaginale ,leucoree care poate capata si aspect sanghinolent . Este bine ca parintii sa cunoasca faptul ca aceste tipuri de modificari pot aparea si persista la nou-nascuti si ca ele constituie un incident normal , fiziologic.
Criptorhidia
Este definita ca absenta testiculelor in scrot pana la varsta de 4 luni. Criptorhidia se datoreaza necoborarii in scot a testiculelor , agenezia testiculara-absenta congenitala sau atrofia testiculelor in viata intrauterina . In cazul in care testiculele sunt normal formate dar nu au o pozitie normale acestea se numesc necoborate, retractile sau ascensionate in functie de macanismul care sta la baza deplasarii acestora. In majoritatea cazurilor de criptorhidie , testiculele coboara in scrot spontan pana la varsta de 3 luni si mai rar dupa varsta de 6 luni. Tratamentul criptorhidiei este chirugical si trebuie aplicat incepand cu varsta de 6 luni si nu mai tarziu de 2 ani. Interventia presupune identificare testiculului , fie in cavitatea abdominala fie in canalul inghinal , repozitionarea lui si sutura acestuie in pozitia fiziologica. Riscurile amanarii procedurii sunt asocierea cu o hernie inghinala, torsiunea testiculara, infertilitate sau predispozitia catre aparitia tumorilor testiculare.
Parafimoza
Apare atunci cand preputul, la un bebelus de sex masculin necircumcis, se retracteaza in spate glandului penian, nu se mai poate repozitioana si cauzeaza staza venoasa si limfatica. Aceasta situatie apare, in momentul decalotarii, realizata in scopul efctuarii toaletei locale. Situatia este una care variaza ca gravitate, in functie de gradul de strictura, de la posibilitate recalotarii spontane pana la urgenta medicala din cauza privarii de sange a capului penian si riscul de aparitie al gangrenei locale. Factorii de risc pentru aparitia parafimozei sunt fimoza sau ingustare fiziologica a spatiului preputial sau interventiile urologice. Tratamentul parafimozei consta in reducerea stricturii, medicatie antialgica si antiinflamatorie.
Vulvovaginitele
Sunt iritatii asociate unor infectii specifice sau nonspecifice ale regiunii vulvovaginale. Nou –nascutii de sex feminin sunt predispusi la aparitia acestor afectiuni din cauza pozitiei flectate a picioarelor , pozitie care expune tesutul vestibulului vaginal la bacteriile din materiile fecale si la urina care este dermoiritanta. Alt factor este lipsa de maturare a florei vaginale care are proprietati de aparare impotriva patogenilor externi. Clinic se constanta eritem local, tumefactie si uneoti leucoree. Tratamentul este unul local, igiena locala si mentinerea zonei afectate uscate sunt de mare ajutor .
Dermatitele
Fie care sunt de scutec sau de contact , atunci cand exista alergii la contactul pielii cu materialul scutecului sau produsele de ingrijire ale pielii, pot evolua in leziuni cu risc de infectare. In momentul in care pielea este lezata , se pierde proprietatea de bariera a acesteia, ea devenind o poarta de intrare pentru bacterii saprofite ale pileii sau pentru bacteriile din tractul digestiv. La fel ca in cazul infectiilor locale igiena corecta a zonei ano-genitale este importanta, ea facand parte din managementul corect al dermatitelot alaturi de aplicare unor crème speciale.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru