5 riscuri ale copiilor nascuti prematur
Se considera nou-nascut prematur bebelusul nascut inainte de 37 de saptamani, varsta de gestatie. Calculul varstei gestationale se face incepand numaratoarea cu data ultimei menstruatii. Acest calcul se va corela intotdeauna cu masuratorile ecografice efectuate in cursul ecografiilor de monitorizare a sarcinii.
Nasterea inainte de termen
Nasterea inainte de termen, adica inainte de 37 de saptamani varsta gestationala, atrage cu sine anumite riscuri. Cu cat bebelusul se naste mai devreme, urmeaza sa aiba implicit o greutate mai mica la nastere si sa fie subdezvoltat global, din punct de vedere al tuturor organelor si sistemelor din corp. Asta inseamna ca riscurile de aparitie a anumitor complicatii sunt mai mari. Acesta este motivul principal pentru care acesti nou-nascuti necesita ingrijiri speciale, adesea in mediul spitalicesc, ingrijiri care pot fi extensive ca durata si complexitate. Este adevarat ca nu toti bebelusii nascuti prematur au nevoie de spitalizare prelungita in maternitate sau de ingrijiri speciale, iar faptul ca s-au nascut inainte de termen nu inseamna obligatoriu ca acesti bebelusi vor prezenta cu siguranta complicatii precoce sau tardive ale prematuritatii.
Principalele riscuri sau complicatii ale nasterii premature:
- Complicatii ale aparatului respirator, dintre care cele mai frecvente sunt sindromul de detresa respiratorie (din cauza unui deficit de surfactant – substanta secretata natural de catre plamani, care faciliteaza buna realizare ale miscarilor respiratorii), boala pulmonara cronica (care apare la nou-nascutii prematuri care au avut nevoie de administrare suplimentara de oxigen, intr-o anumita concentratie si pentru o anume durata de timp), apnea ( pauza de mai mult de 20 de secunde in respiratie, datorata in principal imaturitatii centrilor respiratorii din creier).
- Complicatiile tractului digestiv apar tot datorita imaturitatii acestuia. Enterocolita ulcero-necrotica este una dintre ele si apare atunci cand cei mici incep sa fie alimentati cu lapte. In cazul prematurilor alimentati cu lapte matern, riscul de aparitie al enterocolitei ulcero-necrotice este mai mic.
- Afectarea vederii poate fi si ea intalnita la prematuri, principala complicatie fiind retinopatia de prematuritate. Acest tip de retinopatie apare atunci cand vasele de sange ale retinei se modifica si afecteaza acest strat foarte important al aparatului vizual. Nou-nascutii prematur vor fi investigati periodic pentru depistarea unei astfel de probleme.
- Probleme ale sistemului nervos central, dintre care cele mai periculoase sunt hemoragia intraventriculara si intracerebrala. Acest tip de complicatii apar din cauza unei fragilitatii ale vaselor de sange din creier. Multe dintre aceste sangerari sunt de grad mic si se vindeca fara a lasa sechele. Atunci cand gradul de sangerare este mai mare poate aparea afectarea permanenta a structurilor creierului sau acumulari de lichid cefaloradian – hidrocefalia.
- Hipotermia este un alt risc pentru prematur. In ultimele saptamani de sarcina, bebelusii acumuleaza depozite de grasime care au ca scop protectia corpului impotriva pierderii in exces de caldura, atunci cand vin in contact cu mediul inconjurator. Prematurii nu au aceste depozite de grasime complet dezvoltate. In plus, exista si problema imaturitatii centrilor de termoreglare din creier. Din aceste cauze, ei trebuie protejati suplimentar de aceste pierderi de caldura. Protectia trebuie oferita inca din sala de nastere, mai apoi prin plasarea bebelusului intr-un incubator sau pe o masa radianta. Instalarea hipotermiei poate duce la aparitia apneei si a stagnarii ponderale, bebelusii folosind energia obtinuta din hrana pentru a isi mentine temperatura corporala in detrimentul sporului ponderal.
Citeste si Ingrijirea bebelusului nascut prematur
Tag: prematuritate, copil prematur, nou-nascut prematur, nastere inainte de termen, nastere prematura, riscurile nasterii premature
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru