5 semne că ai agorafobie
Păi, în primul rând, să aflăm ce este agorafobia. Pentru a putea să o definim corect termenul de agorafobie, cel mai bine este să ne gândim la o situație ipotetică. Să ne imaginăm, de exemplu, că ești o persoană care are, din când în când, atacuri de panică sau de anxietate. Nu știi când s-ar putea declanșa. Știi doar că de câte ori se întâmplă este extrem de stresant și intens, situație din care îți este greu să ieși.
Aceste atacuri se agravează și mai mult atunci când ai în jur foarte mulți oameni, care te fac să te simți ca și cum te-ai îneca în mijlocul lor. Este o conjunctură în care îți este greu să respiri sau să te comporți normal și încerci cu disperare să scapi din mijlocul mulțimii, dar nu găseșți nicio ieșire. Desigur, am descris o posibilitate extremă, pe care n-ar vrea să o experimenteze nimeni, dar am făcut-o pentru a înțelege mai clar fenomenul. În mare, agorafobia definește teamă de spații publice.
- Ai tendința să eviți socializarea de orice fel;
- De câte ori intri într-o încăpere, te preocupă imediat să faci cumva să ieși de acolo;
- Te-ai confruntat cu atacuri de panică și în trecut;
- Nu-ți place cu adevărat să mergi nicăieri dacă nu ești în compania cuiva;
- Atacurile de panică pe care le ai în spații publice încep să fie din ce în ce mai dese.
Dacă suferi din cauza agorafobiei, este importat să fii conștient de implicațiile acestei afecțiuni, în primul rând pentru binele tău. Tratamentul disponibil pentru agorafobie este unul eficient și sfatul ar fi să consulți un medic în cazul în care atacurile de panică nu se răresc.