5 semne că ar trebui să apelezi la terapia de cuplu

Majoritatea cuplurilor trec prin perioade dificile, greu de gestionat, perioade care, în multe cazuri, duc la despărțire. Din fericire, există multe metode de care putem beneficia în momentul ăsta pentru a salva relația, iar cea mai indicată este terapia de cuplu.
Cum discuți cu partenerul despre terapie?
Când vine vorba de terapie, mulți oameni sunt foarte reticenți și au impresia că le pot rezolva ei singuri pe toate. Adevărul este că, uneori, ghidajul unui om specializat, din exterior, poate face diferența dintre fericire și nefericire în cuplu. Dacă partenerul totuși evită subiectul sau respinge cu dersăvârșire orice fel de intervenție, e nevoie să puneți piciorul în prag și să cereți dreptul la normalitate și la echilibru. Faptul că e de acord să mergeți chiar și la o ședință este primul pas către normalitate.
Care sunt semnele că e necesară terapia de cuplu?
Pentru fiecare cuplu există semne distincte că ceva nu funcționează cum trebuie, dar cu siguranță, semnele de mai jos se aplică tuturor:
- Orice interacțiune e o corvoadă. Chiar și simplu fapt că mergeți la cumpărături sau că desfășurați activități casnice, e motiv de ceartă și de supărare. Nu vă mai înțelegeți, nu mai căutați compania celuilalt, nu mai găsiți bucurie în a sta împreună.
- Vă vorbiți de rău. Faptul că în loc să spuneți lucrurile pe nume și să rezolvați împreună neînțelegerile, alegeți să bârfiți și să spuneți altora chestiunile voastre intime, e semn că aveți nevoie de un om care să vă ajute să va reconectați sau să încheiați relația dacă nu mai e nimic de reparat.
- Vă simțiti singur și al nimănui. Dacă simțiți că nu mai faceți parte din echipă, că nu mai mergeți în aceeași direcție, că sunteți singur și vă pândește depresia, atunci un specialist este soluția.
- Vă simțiți agresat, hăituit, trăiți cu frică. În această situație e nevoie să știți că locuiți cu un agresor, iar dacă refuză cu vehemență să aibă parte de ajutor specializat, atunci aveți o singură soluție: despărțirea. Nimeni nu merită să trăiască în frică sau în continuă stare de stres.
- Căutați relație extraconjugală. Atunci când îți dorești să fii cu altcineva, când vrei aventură și alt partener, e mai mult decât evindent că relația actuală nu mai funcționează. Din respect pentru partener sau chiar pentru propria persoană, ultima soluție rămâne terapia de cuplu.
Ce faci dacă relația tot nu funcționează?
Mulți oameni merg la terapia de cuplu în speranța că relația o sa fie salvată, iar totul o sa fie ca înainte sau chiar mai bine. Adevărul e că unele relații se sfârșesc fie că vrei, fie că nu pentru că pur și simplu, lucrurile nu mai merg. Rolul terapeutului este să clarifice situația între ambii parteneri, să asculte ambele variante de poveste și să ghideze cuplul către o mai bună relaționare și funcționare, dar dacă partenerii nu fac niciun efort, doar asteaptă să se întâmple miraculos unele schimbari, atunci nicio terapie din lume nu poate repara ceva ce nu se dorește a fi reparat.
Dacă terapia de cuplu nu funcționează, sau dacă se produc schimbări de suprafață, fără esență, puteți spune că ați încercat tot ce vă stă în putere să salvați relația. Nu are rost să rămâneți într-o relație în care partenerul nu face niciun efort sau se complace în situația actuală, iar cu siguranță, fiecare merită ce e mai bun pentru el, chiar dacă asta înseamnă celibatul.
Citeşte şi: Cum sa reparam o relatie cu probleme