5 semne de alarmă pe care nu le poți ignora în perioada post-partum
Lăuzia se definește ca fiind perioada când modificările generale ale întregului organism, cât mai ales organele genitale încep să involueze. Această perioadă se termină în mod practic când organismul este capabil să-şi reia un nou ciclu reproductiv. Limita de timp este apreciată la 6-8 săptămâni. În lăuzie se produc fenomene regresive în toate sferele organismului. O mențiune specială trebuie acordată modificărilor glandelor mamare necesare alăptării – fenomenelor productive.
Când vorbim despre lăuzia imediată sau post-partum ne referim la primele 24 de ore, însă trebuie să știm că lăuzia imediată propriu-zisă durează 10-12 zile post-partum, iar lăuzia propriu-zisă durează circa 6 săptămâni.
Semnele de alarmă din perioada post-partum
-
Sângerarea.
Sângerarea este un semn care nu poate fi trecut cu vederea în lăuzie. Se consideră că la o naștere pe căi naturale o pierdere de 500 ml și 1000 ml în cazul cezarienei este normală în primele 24 de ore. Valoare este însă relativă, deoarece uneori unele hemoragii pot fi bine suportate de lăuza sănătoasă și invers, o lăuză cu anemie preexistentă sarcinii suportă greu orice pierdere de sânge.
Cauze care produc sângerarea în post-partum
- cauze ce țin de contracția și retracția defectuoasă a miometrului ⁚ uter care s-a evacuat rapid, uterul marilor multipare, uter cu fibroame, resturi placentare sau cheaguri de sânge
- cauze care țin de placentă ⁚ placentă acreeta, placentă praevia
- cauze ce țin de coagulare ⁚ coagulopatie de consum, retenție de făt mort, embolie amniotică, corioamniotită
- cauze traumatice⁚ ruptură la nivelul tractului genital, ruptură uterină.
-
Febra.
După naștere, proaspăta mămică poate să aibă o senzație de frig și să apară așa numitul ” frison fiziologic” care apare în urma travaliului, a pierderilor de sânge și nu în ultimul rând al activității musculare din timpul nașterii. Poate să apară după naștere o ușoară creștere a temperaturii corporală, însă aceasta nu trebuie să depășească 37,5⁰ C. Dacă vorbim despre o temperatură peste 38⁰ C poate fi manifestarea unei infecții și proaspăta mămică trebuie supusă la anumite investigații.
-
Durerea.
Imediat după naștere, cât și în primele zile mama poate să aibă dureri pelvi abdominale, adică contracții uterine care duc la eliminarea cheagurilor de sânge și a deciduei. Aceste dureri sunt de cele mai multe ori foarte dureroase și lăuza are nevoie de calmante, analgezice și antispastice.
-
Tensiunea arterială scăzută.
În perioada post-partum se produce o scădere a volumului sangvin cu diminuare marcată a hidremiei ceea ce duce la normalizarea hemoglobinei. Dintre elementele sangvine se constată doar creșterea trombocitelor. Creșterea trombocitelor, a fibrinogenului și a vâscozității sangvine fac ca riscul tromboembolic în lăuzie să fie mare.
După naștere apare diminuarea volemică determinată de pierderile sangvine, diureză crescută și transpirații. Debitul cardiac crește în momentul delivrenței și în post-partum imediat cu 30-35% prin redistribuție sangvină ca urmare a eliminării șuntului arteriovenos care este placenta ( încărcare cu circa 700 ml). Debitul cardiac și presiunea venoasă centrală revin la normal în primele 2 săptămâni. Pulsul bradicardic din primele doua zile se normalizează la fel ca și tensiunea arterială care a fost crescută în travaliu.
-
Disconfort al sânilor.
Poate să apară un ușor disconfort la nivelul sânilor în următoarele zile după naștere până la apariția secreției lactate. Astfel sânii devin turgescenți, foarte dureroși și există posibilitatea apariției ascensiunii termice.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.