5 sfaturi pe care sa le dai copiilor tai pentru a nu fi orbiti de dragoste
Unul dintre cele mai dificile lucruri pe fata pamantului este sa fii parinte. Este vorba despre un “serviciu” unde incepi sa lucrezi fara o pregatire prealabila in domeniu, ceva care te acapareaza cu totul si cu rezultate greu de anticipat.
Atunci cand devii parinte, sigur iti vin in minte cateva dintre lucrurile pe care ti-ai fi dorit ca familia sa te fi invatat atunci cand era cazul. Numai ca vremurile erau altele, parintii tai erau le fel de neexperimentati ca si tine vis a vis e acest subiect, parintii lor la randul lor la fel, asa ca trebuie sa accepti situatia asa cum este si sa faci ce conteaza pentru copiii tai acum si pe termen lung.
Sunt multe aspecte legate de prima dragoste, relatii sanatoase sau casnicie pe care oricine isi doreste sa le fi aflat la timp de la parinti insa nu au avut oportunitatea. Iata mai jos cinci dintre cele mai importante si de care merita sa va folositi atunci cand discutati cu copiii vostri.
1. Casatoria nu este ceva simplu
Multi dintre cei care sunt acum parinti, au observat ca mariajul parintilor lor a avut parte (si nu doar o data) de tot felul de provocari. Poate ca mama il vedea pe tata undeva in spatele copiilor pe lista ei de prioritati, poate ca tatal se retragea in biroul lui la putin timp dupa cina, cine stie? Ceea ce nu stiau atunci actualii parinti era de ce se intamplau toate astea, si iata-i acum, casatoriti, avand probleme similare si nestiind cum sa le faca fata.
Multi dintre ei ajung sa divorteze pentru ca nu stiu sa se poarte unul cu celalalt si nici nu realizeaza macar cat de important este sa rupa acest cerc vicios si sa fie prima generatie care isi invata corect copii, dincolo de senzatia de vina.
2. Fidelitatea este foarte importanta
Inca un subiect despre care majoritatea dintre noi nu am auzit vorbindu-se cu asumare in cardul familiei. Acum 30 – 40 de ani, omenirea se afla in cu totul alt punct, in cu totul alt stadiu al evolutiei, iar relatiile dintre femei si barbati erau determinate de tot felul de provocari economico-sociale care apareau, din ce in ce mai accelerat.
Modelele pe care parintii de astazi le-au avut in adolescenta se poate sa nu fie deloc in acord cu situatia actuala a ideii de cuplu si de dragoste. Va trebui ca tinerii parinti din zilele noastre sa se adapteze si sa isi indrume corect copiii, mai ales ca acum traim in era informatiei care circula rapid si nu se mai pot ascunde in spatele unor scuze valabile secolului trecut.
3. Problemele de sanatate mentala pot distruge familia
Putem include aici orice manifestari violente sau care implica tipat si cearta din motive minore sau inexistente (inventate). Includem de asemenea si acuzatiile ciudate si fara fond ale parintilor la adresa copilor lor, glumele nepotrivite, atitudinea incorecta vis a vis de timiditatea copilului sau de posibile defecte ale acestuia in relationarea cu ceilalti.
E bine sa mergeti la un medic specialist in cazul in care simtiti ca reactiile pe care le aveti sunt exagerate si ca ajung sa faca rau celorlalti. Diagnosticata la timp, o astfel de boala poate fi tinuta sub control iar copiii sunt, cel putin din acest punct de vedere, in siguranta.
4. Nu face sex cu cineva numai pentru ca acel cineva ii doreste
Felul in care societatea se raporteaza la ideea de sexualitate difera de la decada la decada. Cei mai multi dintre noi nu isi pot aminti discutii pe aceasta tema cu parintii lor. Poate sa fi existat vreuna, insa a fost atat de scurta si de lipsita de substanta incat a trecut pe langa urechi ca si cum n-ar fi fost.
Indiferent daca ai avut parte sau nu de educatie in aceasta privinta atunci cand erai adolescent/a, este cazul ca tu sa o asiguri copiilor tai. Ii vei feri astfel macar de o parte dintre pericolele la care sunt predispusi din cauza naivitatii si a curiozitatii. Confuzia poate fi vindecata cu intelegere si in niciun caz cu pedepse sau vorbe grele.
5. Iertarea este ingredientul esential
Generatia parintilor nostri nu a avut norocul sa aiba timpul de care avea nevoie si linistea necesara pentru a intelege si pentru a se putea folosi de ideea de iertare.
Erau vremuri incordate, in care nu puteai sa fii sigur/a cine iti este prieten si cine se preface ca este, pentru ca ulterior sa iti faca rau. Asta nu inseamna ca trebuie sa ducem mai departe aceasta “traditie”, ci ca putem instaura una noua, bazata pe intelegere, dincolo de judecati subiective ale naturii umane – pe care nici macar nu o cunoastem atat de bine pe cat pretindem.