5 sfaturi psihologice pentru a depăși depresia postnatală
Depresia postnatală este un fenomen prin care au trecut enorm de multe femei, dar cărora li s-a spus mereu că nu au dreptul să fie nefericite sau stresate, că sunt doar mofturoase sau se vaită prea mult. Între 10% și 15% dintre românce suferă de depresie post natală, iar din acest procent, doar 5% beneficiază de ajutor specializat, restul descurcându-se cum pot, din păcate cu efecte devastatoare asupra familiei și a lor.
De ce apare depresia post-partum la unele femei?
În timpul nașterii și în perioada de lăuzie, corpul nostru eliberează o cantitate enormă de hormoni. Hormoni pentru a declanșa și facilita nașterea, hormoni pentru a instala lactația, hormoni pentru a ajuta corpul să se repare după naștere. Noi, femeile, nu suntem obișnuite zi de zi cu o asemenea cantitate de hormoni, iar alături de oboseală și uneori trauma nașterii și brusca responsabilitate pentru asigurarea bunei dezvoltări a unei ființe total dependențe de noi, ne simțim copleșite, depășite, neștiutoare. Această combinație dă naștere unui fenomen numit depresie post-partum. De asemenea, depresia este și moștenită genetic.
Tristețe sau depresie după naștere?
Cunoscută mai bine sub denumirea de `baby blues`, tristețea resimțită în perioada lăuziei este confundată adesea cu depresia, dar sunt două aspecte total diferite.
Baby Blues se manifestă prin emotivitate sporită, melancolie, plâns din orice motiv, hipersensibilitate, care tind să se diminueze după ce trece perioada lăuziei, în timp ce depresia poate avea note violente de tipul: evitarea contactului cu copilul, gânduri sinucigașe, insomnie acută, lipsa apetitului, pusee de furie, toate cu efecte devastatoare asupra mamei și mai ales a copilului.
Din păcate, depresia postnatală nu este luată în serios așa cum ar trebui, iar multe femei duc pe umeri această responsabilitate uriașă ani întregi, fără să știe că o vizită la psiholog și psihiatru le-ar ajuta enorm să aibă o calitate superioară a vieții .
În timp ce baby blues dispare de la sine odată ce mama se mai reglează hormonal și începe să se acomodeze la noul statut și noile atribuții, depresia postnatală netratată poate rămâne în viața unor mame și acestea să considere că așa e normal să trăiască. De asemenea, pe un mediu genetic, depresia post-partum poate declanșa și depresie cronică.
Cum scapi de depresia postnatală?
De depresie scapi într-un mod sigur și eficient: apelând la specialiști. Din păcate, există diverse motive pentru care oamenii evita să meargă la psiholog sau la psihiatru, fie de ordin financiar, fie din cauza preconcepțiilor, dar dacă situația se complică, este singura cale. Între timp, există mici trucuri pentru a te ajuta să depășești această etapă sau măcar să fie mai ușor de gestionat:
- Vorbește despre ce simți! Partenerul, familia apropiată, prietenii – ar trebui să știe măcar o persoană că îți e greu, că duci o luptă. În primul rând te ajută pe tine să te descarci și să vezi că nu ești singura căreia îi este greu, și în al doilea rând ajută să fie încă o persoană atentă la reacțiile tale pentru că de multe ori noi nu vedem că ne e greu.
- Cere și acceptă orice ajutor! Încă de mici ni s-a spus că trebuie să le facem pe toate, să fim cu zâmbetul pe buze, că a crește un copil este strict treaba femeii. Roagă familia extinsă să se implice, să scoată bebelușul la plimbare cât tu te odihnești, să te ajute cu curățenia sau cu mâncarea gătită. Tatăl copilului este părinte în egală măsură în care ești și tu, iar implicarea lui e necesară, nu opțională.
- Dă-ți timp și pentru tine! Chiar dacă sună clișeic, ai dreptul să te ocupi și de tine, nu doar de copil și de gospodărie. Ai dreptul să faci o baie relaxantă, ai dreptul să mergi la coafor, ai dreptul să citești în tihnă.
- Fii mai blândă cu tine! Nu trebuie să fie totul impecabil în jurul tău sau să fie totul că înainte. Acum s-au schimbat datele existenței tale și cel puțin pentru o perioadă ia lucrurile așa cum vin, natural, relaxat, în tihnă.
- Evită persoanele toxice! Dacă ai în anturaj sau în familie oameni toxici, care simt nevoia să dea sfaturi necerute, acum e momentul să îi eviți. De asemenea, când mai primești remarci nedorite, învață să le ignori cu eleganță, pentru că bine cu siguranță nu fac.